Industriarbetarnas tidning

Chefer friade för dödsolyckan i Djupafors

8 december, 2006

Blekinge tingsrätt friade de två chefer som åtalats för dödsolyckan på Cascades Djupafors i augusti 2005 då 64-årige Donald Andersson omkom.

Olyckan inträffade på eftermiddagen inne i fabriken. Donald Andersson var på väg till den arkskärmaskin där han arbetade som operatör, då han blev påkörd bakifrån av en truck som fraktade en stor kartongrulle.

Inga vittnen fanns till olyckan, inte heller truckföraren såg vad som hände. Av Arbetsmiljöverkets utredning framgår att när kartongrullar fraktas, som vid olyckstillfället, är truckförarens sikt mycket dålig.

Den gång där olyckan skedde är trång, men inga åtgärder hade genomförts för att skilja truck- och gångtrafik från varandra. Arbetsgivaren hade heller inte gjort någon skriftlig riskbedömning av arbetet på platsen.

Därför kritiserades arbetsgivaren för att ”… genom sin underlåtenhet att tillse att trucktransporter på avdelningen skedde på ett sätt som medgav betryggande säkerhet för truckförare och gående vållat dödsolyckan.”

I domen konstateras att arbetsgivaren genomfört olika förändringar för att öka säkerheten på arbetsplatsen, bland annat med speglar som ger bättre möjligheter för truckförarna att se om någon går i gången och roterande varselljus på truckarna.

Men tingsrätten anser att det inte är klarlagt att förbättringarna av arbetsmiljön som genomförts eller en mer ingående riskanalys skulle förhindrat olyckan.

Dessutom kan Donald Anderssons hälsotillstånd ha spelat in, enligt tingsrätten. Han hade klagat över att medicineringen efter en kranskärlsoperation gjorde honom trött, han var döv på ena örat och led av yrsel med mera.

Enligt domen kan det ha gjort att: ”han gått nedhukad eller tappat koncentrationen på faromoment, som han eljest kände väl till.”

Dessa omständigheter gör sammantaget att tingsrätten inte finner ” … ett tillräckligt klart orsakssamband mellan dödsfallet och de underlåtenheter åklagaren lagt de åtalade till last.”
Åtalet ogillas därför.

Läs även reportaget Trucken tog Donalds liv

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.