Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

”Bra med krafttag, men skydds­ombuden måste också få komma in på alla arbetsplatser”

Chefredaktör Helle Klein om arbetslivskriminaliteten.

En kamp på liv och död

LEDAREDöden på jobbet, heter boken som journalisten Elinor Torp har skrivit och som Dagens Arbete ger ut nu i höst. Boken berättar om den förfärliga kalkugnsolyckan vid Nordkalk i Luleå där sju arbetare brännskadades. En av dem, Johan, avled av sina skador. En annan, Gustaf, fick men för livet. Förutom att större delen av kroppen fick ärr förlorade han några fingrar och nästan hela synen.

Hur kunde det ske? Massarbetslöshet och förändringar av arbetslivet har lett till försämrad arbetsmiljö. I fallet Nordkalk handlade det om sju killar som hade hyrts in från fyra olika bemanningsföretag.

Så ser det alltmer ut inom industrin. Idén om det goda arbetet har bytts ut mot korttidsarbeten, osäkra anställningar, bemanningsjobb och livsfarliga arbetsmiljöer. Med alla underentreprenörer blir arbetsgivaransvaret oklart. Alla skyller på alla. Ingen tar ansvar.

Arbetsmiljön har försämrats rejält inom industrin. På bara IF Metalls område har de allvarliga olyckorna ökat med 38 procent på senare år. Under 2011 skadades över 1 500 personer allvarligt i jobbet och två av tre fick men för livet. Sedan 2006 har dessutom 50 personer dött på jobbet. Också inom pappers- och skogsindustrin sker svåra olyckor.

En industriarbetare löper 3,5 gånger större risk än andra anställda att skada sig allvarligt på jobbet i dag. Det är oacceptabelt.

Förra hösten genomförde IF Metall skyddsronder på 1 186 arbetsplatser. Skrämmande många arbetsgivare bryter mot gällande lagstiftning:

  • 4 av 10 anställda som arbetar med kemikalier saknar utbildning för det.
  • 7 av 10 företag gör ingen psykosocial riskbedömning.
  • 5 av 10 företag gör ingen fysisk riskbedömning.Så ser det ut i ett arbetsliv där företagens kortsiktiga vinstintressen tillåts gå före arbetarnas väl och ve. Pressen och stressen ökar, samtidigt som allt färre vågar säga ifrån. Osäkra anställningar bidrar till räddhågsenhet. Vem vågar protestera när man inte vet om man har något jobb i morgon?

Det handlar om bristande arbetsgivaransvar, men också om medveten politik. Regeringen Reinfeldt har alltsedan den tillträdde dragit ner på resurserna till Arbetsmiljöverket och lagt ner Arbetslivsinstitutet. Antalet arbetsmiljöinspektörer har minskat med en tredjedel sedan 2006.  Färre inspektioner leder till sämre säkerhet.

Ansvarslösheten yttrar sig också i att så få arbetsolyckor leder till fällande dom. Skadas du på jobbet ställs ingen till svars. Polisen måste bli bättre på att utreda arbetsmiljöbrott. Justitieminister Beatrice Ask borde ge polisen mer resurser och satsa på nolltolerans mot dödsolyckor i arbetslivet.

Berättelsen om Gustaf och hans kamrater på Nordkalk är förhoppningsvis en väckarklocka. Cynism, girighet och kortsiktighet har lett till ett arbetsliv som håller på att spåra ur. Kampen för full sysselsättning, fackliga rättigheter och människovärdiga jobb är på liv och död.

Läs mer: Ledare


hk@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Ge skyddsombuden tillträdesrätt

LEDAREBättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Jobbinvandringen måste stramas åt

LEDARE | ARBETSLIVSKRIMINALITET Detta handlar inte om flyktingpolitik. Värna asylrätten. Bekämpa i stället fusket med arbetskraftsinvandringen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein

2

Skugg­samhället är livsfarligt

LEDAREDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

4

Laglöst arbetsliv är livsfarligt

LedareDen borgerliga regeringen luckrade upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Fram växte skuggsamhället, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020

Striden om tiden har börjat – igen

LEDAREPrecis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Det våras för välfärden!

LEDAREPlötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Knarket i industrin

Missbrukaren måste få hjälp

LEDAREArbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Vägen från hatet

Vi har mycket att lära av Ludvika

LEDARECivilsamhället är avgörande i motståndet mot nazism. Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar, skriver Helle Klein i sin ledare.

Återvinning

Tryck på paus, Isabella Lövin

LedareDet nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Värna framtidens pappers­arbetare

LedareBranschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Demokratin behöver sina försvarare

LEDAREVår kontinent har alltför ofta i historien härjats av nationalismens dåraktighet. Låt det inte ske igen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

3

Rösta för ett öppet Europa

LEDAREFörsvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

DA och Expressen granskar

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

Gör verklighet av nollvisionen

LEDAREIngen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Usel slogan, bra politik

Ledare”Arbetarrörelsens EU-valrörelse behöver andas framtidstro och möjligheter om den ska entusiasmera några väljare”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Värna om Saltsjöbadsandan

LedareDen svenska modellen är bästa skyddet mot extremismens söndrande av demokratin.

Skuldfällan

Ovärdigt för ett välfärdsland

LEDARE”Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

4

Intet nytt, allting nytt

Ledare”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

LedareFacken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Principlöshetens Allians

Ledare”Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén om att aldrig låta sig bli beroende av SD”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter att Allianspartierna presenterat talmanskandidat.

6

En röst på SD är en röst för kaos

LEDARE”Sverigedemokraterna är inte ett arbetarparti. Gå inte på missnöjets locktoner”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

11

Valet handlar om framtiden

LEDARELyssna inte på domedagsprofeterna utan på dem som vill bygga vidare på det vi har. Låt inte det brunblåa blocket med SD i spetsen riva sönder Sverige.

3

Politik är att vilja, inte att följa

LedareDet går bra för Sverige nu, men hur blir det efter valet? Det är den oron som bör odlas. Lämna SD:s dagordning och prata om det socialdemokratiska samhällsbygget som hör till världens bästa samhällsidé, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

Val 2018 | Pensionen

Pensionsåldern är en klassfråga

LEDAREMånga industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

DEN GLOBALA TEXTILINDUSTRIN

Våra kläder är ohållbara

Ledare”Bakom varje klädesplagg finns en livshistoria som alltför ofta handlar om rena slavarbetet. Vi måste börja fråga vem som sytt vår tröja”, skriver chefredaktör Helle Klein.

Val 2018 | Sjukförsäkringen

Ett helt sjukt system

LEDARESjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

6

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Utbildningskaos hotar industrin

LEDARE”Att allianspartierna inte i första hand tänker på arbetarnas väl och ve är inget att förvånas över men att de så uppenbart struntar i företagens bästa är uppseendeväckande”, skriver Helle Klein.

FACKET FÖR UNGA

Facket måste våga förändring

LEDAREDe unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

I Kata Dalströms liv hittar jag min dröm

LedarkrönikaJeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.