Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

En kamp på liv och död

10 oktober, 2013

Skrivet av

LEDAREDöden på jobbet, heter boken som journalisten Elinor Torp har skrivit och som Dagens Arbete ger ut nu i höst. Boken berättar om den förfärliga kalkugnsolyckan vid Nordkalk i Luleå där sju arbetare brännskadades. En av dem, Johan, avled av sina skador. En annan, Gustaf, fick men för livet. Förutom att större delen av kroppen fick ärr förlorade han några fingrar och nästan hela synen.

Hur kunde det ske? Massarbetslöshet och förändringar av arbetslivet har lett till försämrad arbetsmiljö. I fallet Nordkalk handlade det om sju killar som hade hyrts in från fyra olika bemanningsföretag.

Så ser det alltmer ut inom industrin. Idén om det goda arbetet har bytts ut mot korttidsarbeten, osäkra anställningar, bemanningsjobb och livsfarliga arbetsmiljöer. Med alla underentreprenörer blir arbetsgivaransvaret oklart. Alla skyller på alla. Ingen tar ansvar.

Arbetsmiljön har försämrats rejält inom industrin. På bara IF Metalls område har de allvarliga olyckorna ökat med 38 procent på senare år. Under 2011 skadades över 1 500 personer allvarligt i jobbet och två av tre fick men för livet. Sedan 2006 har dessutom 50 personer dött på jobbet. Också inom pappers- och skogsindustrin sker svåra olyckor.

En industriarbetare löper 3,5 gånger större risk än andra anställda att skada sig allvarligt på jobbet i dag. Det är oacceptabelt.

Förra hösten genomförde IF Metall skyddsronder på 1 186 arbetsplatser. Skrämmande många arbetsgivare bryter mot gällande lagstiftning:

  • 4 av 10 anställda som arbetar med kemikalier saknar utbildning för det.
  • 7 av 10 företag gör ingen psykosocial riskbedömning.
  • 5 av 10 företag gör ingen fysisk riskbedömning.Så ser det ut i ett arbetsliv där företagens kortsiktiga vinstintressen tillåts gå före arbetarnas väl och ve. Pressen och stressen ökar, samtidigt som allt färre vågar säga ifrån. Osäkra anställningar bidrar till räddhågsenhet. Vem vågar protestera när man inte vet om man har något jobb i morgon?

Det handlar om bristande arbetsgivaransvar, men också om medveten politik. Regeringen Reinfeldt har alltsedan den tillträdde dragit ner på resurserna till Arbetsmiljöverket och lagt ner Arbetslivsinstitutet. Antalet arbetsmiljöinspektörer har minskat med en tredjedel sedan 2006.  Färre inspektioner leder till sämre säkerhet.

Ansvarslösheten yttrar sig också i att så få arbetsolyckor leder till fällande dom. Skadas du på jobbet ställs ingen till svars. Polisen måste bli bättre på att utreda arbetsmiljöbrott. Justitieminister Beatrice Ask borde ge polisen mer resurser och satsa på nolltolerans mot dödsolyckor i arbetslivet.

Berättelsen om Gustaf och hans kamrater på Nordkalk är förhoppningsvis en väckarklocka. Cynism, girighet och kortsiktighet har lett till ett arbetsliv som håller på att spåra ur. Kampen för full sysselsättning, fackliga rättigheter och människovärdiga jobb är på liv och död.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.