Branschorganisationen Bemanningsföretagen förnekar att den uteblivna bonusen för bemmaningsanställda på Scania i Södertälje är ett brott mot kollektivavtalet, vilket IF Metall hävdar i sin stämning.- Vi ska titta närmare på detta efter semestern. Vi måste ju komma överens, det är så det fungerar på svensk arbetsmarknad.Det är väldigt ovanligt att vi hamnar i AD, säger förbundsdirektör Henrik Bäckström.
Scania har cirka 900 personer i Södertälje som stadigvarande hyrs in av Randstad, ett av världens största bemanningsbolag med säte i Nederländerna. IF Metall anser att Randstadspersonalen felaktigt gått miste om den bonus som de Scania-anställda får, det rör sig om motsvarande en tusenlapp per månad.
Efter lång tids förhandlingar som slutade i oenighet stämde IF Metall Randstad och bransch- och arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen inför Arbetsdomstolen (AD) för två veckor sedan.
IF Metall kräver för en tvåårsperiod bakåt sammanlagt drygt 7 miljoner kronor i utebliven bonus, ränta och skadestånd till 623 medlemmar och dessutom 7,5 miljoner tillförbundet i skadestånd för att man undanhållit bonus även till den icke-organiserade personalen.
– Man jobbar sida vid sida och alla bidrar till bonusen. Då ska det inte spela någon roll om det står Randstad eller Scania på jackan, sade Anna Gustavsson, ansvarig för bemanningsavtalet på IF Metall till DA i samband med stämningen.
I sin stämningsansökan hänvisar IF Metall till en skrivning i det gällande kollektivavtalet som talar om att ”säkerställa likvärdiga villkor mellan uthyrd personal och anställda vid kundföretagen”. Förbundet pekar på två olika bedömningssystem som baseras på kvalitet och är underlag för bonus
Förbundet menar att de bemanningsanställda gör gamma insats för att skapa de intäkter som ger bonus, utan att själva få ta del av den – och kallar det lönedumpning. Bemanningsföretagen har hittills inte velat kommentera ärendet, för att man inte fått stämningsansökan. Den har nu förbundsdirektör Henrik Bäckström läst.
– IF Metall hänvisar till en allmän skrivning i avtalet, men går man in på paragraferna som styr lönesystemet GFL (Genomsnittligt förtjänstläge, reds anm.) är det tydligt att det inte omfattar bonus som baseras på längre tid än tre månader. Det skulle bli för krångligt med ett annat system, eftersom de bemanningsanställda byter arbetsplatser. I fallet Scania får man bonus en gång per år, säger han till DA.
Detta är konfliktens kärna, IF Metall påpekar att kvalitetsuppfyllnaden granskas kontinuerligt och att det därför borde gå att göra bonusutbetalningarna månadsvis.
-Utfallet i bonussystemen mäts per dag och sammanställs varje månad, att den sedan för de direktanställda betalas ut en gång per år har ingen betydelse för bemanningsavtalet, kommenterar IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.
Men Henrik Bäckström på Bemanningsföretagen förnekar att det skulle handla om orättvis behandling:
-Detta är absolut inte lönedumpning, det är sakligt fel. Flera olika granskningar har visat att vårt avtal uppfyller likabehandlingskraven. Om man ser på den samlade ersättningskakan är det så att vårt avtal kan ge en 25-årig bemanningsanställd lika mycket betalt som en 55-årig direktanställd, säger Henrik Bäckström.
Vad i stämningen kan ni ta åt er som arbetsgivare?
-Inget som kan jag se nu, men efter semestern ska jag sitta ned mina kolleger, vi måste ju komma överens, det är ju så det fungerar på svensk arbetsmarknad, det är ett givande och tagande. Det är väldigt ovanligt att vi hamnar i AD, prioritet ett är alltid att försöka lösa saker i samförstånd, säger Henrik Bäckström.