Industriarbetarnas tidning

Stora Enso vann mot Pappers i AD

13 maj, 2015

Skrivet av Göran Widerberg Hans Strandberg

Striden om arbetstiden i Kvarnsveden är över. Arbetsdomstolen gav i dagens dom Stora Enso rätt i dess tolkning av lokalavtalet.

– Vi är mycket förvånade över beslutet, säger Pappers ordförande Matts Jutterström, som nu manar medlemmarna till kamp i den kommande avtalsrörelsen.

Arbetsgivarna Stora Enso vann även andra ronden mot Pappers i Arbetsdomstolen. I ett tidigare skede, genom ett så kallat interimistiskt beslut i november i fjol, vann arbetsgivarna en delseger med siffrorna 4-3. Nu fick man ett slutligt vinnande besked från Arbetsdomstolen.

Konfliktens upprinnelse är företagsledningens beslut att gå ner från sex- till femskift. Ett beslut som också ökade på arbetstiden från 1 460 till 1 616 timmar per år för de anställda.

Från Pappers sida har hela tiden hävdats att det lokala året runt-avtal som finns nogsamt reglerar både arbetstidens omfattning, förläggning och schemaläggning för de anställda. Vidare att både Stora Enso och Skogsindustrierna i tidigare förhandlingar stått bakom detta synsätt att årsarbetstiden ska utgöra 1 460 timmar per år.

Men nu ger alltså AD arbetsgivarna rätt att ändra arbetstiden.

AD skriver i sin dom att arbetsgivarparternas ”påstående om att lokalavtalet innehåller två alternativa driftsformer får anses ha mest fog för sig.” Domstolen anser att Stora Enso därför inte brutit mot lokalavtalet när man ändrat skiftsystem.  Därför har företaget också haft rätt att besluta om ”arbetstidens omfattning och förläggning”.

Pappers samtliga skadeståndsanspråk avslås av AD och förbundet ska betala drygt 577 000 kronor i rättegångskostnader.

Är det fritt fram för arbetsgivarna att ändra i lokala avtal bäst de vill nu?

– Nej, säger Matts Jutterström. Vår avtallsmodell gäller, men vi kan konstatera att AD gått på arbetsgivarens linje när det gäller lokalavtalet i Kvarnsveden. Vi är mycket förvånade över det beslut och den tolkning som AD gör.

Är inte domslutet ett bevis på att Pappers avtal med arbetsgivarna inte är värda något när saken ställs på sin spets?

– De hade ett värde när de ingicks. Nu har AD förändrat det värdet. Då får vi agera för att vrida saker och ting rätt igen.

Hur ska Pappers agera nu?

– Vi ska nu informera medlemmarna om vad som hänt och rusta avdelningarna inför den kommande avtalsrörelsen,  så att vi kan ”rätta till” konsekvenserna av arbetsdomstolens beslut.

2 kommentarer till “Stora Enso vann mot Pappers i AD

  • Lite komiskt när man försöker försvara ett avtal som inte ens är värt pappret det är skrivet på. Det är klar, vem skulle erkänna att ”avtalet” är värdelöst när man inte vill släppa sin illusion om något helt annat?
    Då är vi där igen, var är styrkan i facket?
    Våga gå ur denna skitförening!

  • Styrkan i facket finns då vi är många tillsammans och även är enade. Att tro att det skulle bli bättre att gå ur facket är riktigt ironiskt!

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.