Industriarbetarnas tidning

Stora Enso vann mot Pappers i AD

13 maj, 2015

Skrivet av Göran Widerberg Hans Strandberg

Striden om arbetstiden i Kvarnsveden är över. Arbetsdomstolen gav i dagens dom Stora Enso rätt i dess tolkning av lokalavtalet.

– Vi är mycket förvånade över beslutet, säger Pappers ordförande Matts Jutterström, som nu manar medlemmarna till kamp i den kommande avtalsrörelsen.

Arbetsgivarna Stora Enso vann även andra ronden mot Pappers i Arbetsdomstolen. I ett tidigare skede, genom ett så kallat interimistiskt beslut i november i fjol, vann arbetsgivarna en delseger med siffrorna 4-3. Nu fick man ett slutligt vinnande besked från Arbetsdomstolen.

Konfliktens upprinnelse är företagsledningens beslut att gå ner från sex- till femskift. Ett beslut som också ökade på arbetstiden från 1 460 till 1 616 timmar per år för de anställda.

Från Pappers sida har hela tiden hävdats att det lokala året runt-avtal som finns nogsamt reglerar både arbetstidens omfattning, förläggning och schemaläggning för de anställda. Vidare att både Stora Enso och Skogsindustrierna i tidigare förhandlingar stått bakom detta synsätt att årsarbetstiden ska utgöra 1 460 timmar per år.

Men nu ger alltså AD arbetsgivarna rätt att ändra arbetstiden.

AD skriver i sin dom att arbetsgivarparternas ”påstående om att lokalavtalet innehåller två alternativa driftsformer får anses ha mest fog för sig.” Domstolen anser att Stora Enso därför inte brutit mot lokalavtalet när man ändrat skiftsystem.  Därför har företaget också haft rätt att besluta om ”arbetstidens omfattning och förläggning”.

Pappers samtliga skadeståndsanspråk avslås av AD och förbundet ska betala drygt 577 000 kronor i rättegångskostnader.

Är det fritt fram för arbetsgivarna att ändra i lokala avtal bäst de vill nu?

– Nej, säger Matts Jutterström. Vår avtallsmodell gäller, men vi kan konstatera att AD gått på arbetsgivarens linje när det gäller lokalavtalet i Kvarnsveden. Vi är mycket förvånade över det beslut och den tolkning som AD gör.

Är inte domslutet ett bevis på att Pappers avtal med arbetsgivarna inte är värda något när saken ställs på sin spets?

– De hade ett värde när de ingicks. Nu har AD förändrat det värdet. Då får vi agera för att vrida saker och ting rätt igen.

Hur ska Pappers agera nu?

– Vi ska nu informera medlemmarna om vad som hänt och rusta avdelningarna inför den kommande avtalsrörelsen,  så att vi kan ”rätta till” konsekvenserna av arbetsdomstolens beslut.

2 kommentarer till “Stora Enso vann mot Pappers i AD

  • Lite komiskt när man försöker försvara ett avtal som inte ens är värt pappret det är skrivet på. Det är klar, vem skulle erkänna att ”avtalet” är värdelöst när man inte vill släppa sin illusion om något helt annat?
    Då är vi där igen, var är styrkan i facket?
    Våga gå ur denna skitförening!

  • Styrkan i facket finns då vi är många tillsammans och även är enade. Att tro att det skulle bli bättre att gå ur facket är riktigt ironiskt!

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.