Industriarbetarnas tidning

Stora Enso vann mot Pappers i AD

13 maj, 2015

Skrivet av Göran Widerberg Hans Strandberg

Striden om arbetstiden i Kvarnsveden är över. Arbetsdomstolen gav i dagens dom Stora Enso rätt i dess tolkning av lokalavtalet.

– Vi är mycket förvånade över beslutet, säger Pappers ordförande Matts Jutterström, som nu manar medlemmarna till kamp i den kommande avtalsrörelsen.

Arbetsgivarna Stora Enso vann även andra ronden mot Pappers i Arbetsdomstolen. I ett tidigare skede, genom ett så kallat interimistiskt beslut i november i fjol, vann arbetsgivarna en delseger med siffrorna 4-3. Nu fick man ett slutligt vinnande besked från Arbetsdomstolen.

Konfliktens upprinnelse är företagsledningens beslut att gå ner från sex- till femskift. Ett beslut som också ökade på arbetstiden från 1 460 till 1 616 timmar per år för de anställda.

Från Pappers sida har hela tiden hävdats att det lokala året runt-avtal som finns nogsamt reglerar både arbetstidens omfattning, förläggning och schemaläggning för de anställda. Vidare att både Stora Enso och Skogsindustrierna i tidigare förhandlingar stått bakom detta synsätt att årsarbetstiden ska utgöra 1 460 timmar per år.

Men nu ger alltså AD arbetsgivarna rätt att ändra arbetstiden.

AD skriver i sin dom att arbetsgivarparternas ”påstående om att lokalavtalet innehåller två alternativa driftsformer får anses ha mest fog för sig.” Domstolen anser att Stora Enso därför inte brutit mot lokalavtalet när man ändrat skiftsystem.  Därför har företaget också haft rätt att besluta om ”arbetstidens omfattning och förläggning”.

Pappers samtliga skadeståndsanspråk avslås av AD och förbundet ska betala drygt 577 000 kronor i rättegångskostnader.

Är det fritt fram för arbetsgivarna att ändra i lokala avtal bäst de vill nu?

– Nej, säger Matts Jutterström. Vår avtallsmodell gäller, men vi kan konstatera att AD gått på arbetsgivarens linje när det gäller lokalavtalet i Kvarnsveden. Vi är mycket förvånade över det beslut och den tolkning som AD gör.

Är inte domslutet ett bevis på att Pappers avtal med arbetsgivarna inte är värda något när saken ställs på sin spets?

– De hade ett värde när de ingicks. Nu har AD förändrat det värdet. Då får vi agera för att vrida saker och ting rätt igen.

Hur ska Pappers agera nu?

– Vi ska nu informera medlemmarna om vad som hänt och rusta avdelningarna inför den kommande avtalsrörelsen,  så att vi kan ”rätta till” konsekvenserna av arbetsdomstolens beslut.

2 kommentarer till “Stora Enso vann mot Pappers i AD

  • Lite komiskt när man försöker försvara ett avtal som inte ens är värt pappret det är skrivet på. Det är klar, vem skulle erkänna att ”avtalet” är värdelöst när man inte vill släppa sin illusion om något helt annat?
    Då är vi där igen, var är styrkan i facket?
    Våga gå ur denna skitförening!

  • Styrkan i facket finns då vi är många tillsammans och även är enade. Att tro att det skulle bli bättre att gå ur facket är riktigt ironiskt!

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.