Industriarbetarnas tidning

Chefen: Det finns i andra gruvor också

16 juni, 2015

Skrivet av

Förre arbetsmiljöchefen i Dannemora tror inte att asbest i svenska gruvor utgör en risk för gruvarbetarna.

– Vi har gjort flera mätningar och aldrig kommit över gällande gränsvärden, säger Hans Muckenhirn, tidigare arbetsmiljöchef i Dannemora.

Var det vanligt med torrlastning?
– Visst hände det. Då sa man till. Om vi hade möjlighet så åkte vi ner och gjorde mätningar. Men vi hittade inga höga värden.

Bergspelet var aldrig i gång, i stället transporterades malmen på lastbilar, hur påverkade det dammhalterna?
– Det blir mycket damm från vägmaterialet när bilarna kör i ramperna. Det slipper man till viss del med ett fungerande bergspel. Miljön ovan jord blev dammigare eftersom krossverket stod där.

Jag har mätningar som visar att dammet innehåller asbest, är du förvånad?
– Nej, det vet vi om att det finns. Men det är inga stora mängder. Det finns i andra gruvor också.

Gruvarbetare löper ökad risk att drabbas av lungcancer. Kan det bero på asbest?
– Den erfarenhet jag har och de mätningar som gjorts visar att det är små mängder. Man ska absolut vara försiktig och ha respekt. Men vi har gränsvärdena att förhålla oss till. Vi får hoppas att forskningen kommit så långt att vi kan förlita oss på de befintliga gränsvärdena. Men det är individuellt, även om det finns ett gränsvärde kan man råka illa ut ändå.

Känner gruvarbetarna till riskerna?
– Det ska informeras om detta innan någon börjar jobba i en gruva. Vet inte hur det gjordes i Dannemora, när man startade upp verksamheten, jag jobbade inte där då.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.