Industriarbetarnas tidning

Jobbade dubbla elvatimmarsskift i gruvan i tre veckor

11 augusti, 2015

Skrivet av

De tvingades jobba dubbla elvatimmars-skift, fick sova i företagets bilar och köra ut malm från Garpenbergsgruvan med bilar utan bromsar. Nu får 39 anställda till slut kompensation.

Fordonen som kunde vara lastade med 50 ton malm.

– Ett under att ingen olycka hände, säger Kent Mohlin, ombudsman vid IF Metall Dalarna som nu förhandlat fram ersättning för de anställda i entreprenadföretaget.

39 medlemmar i IF Metall vid entreprenadföretaget får var och en drygt 20 000 kronor i kompensation. De som inte var medlemmar i förbundet får ingenting.

– Vi förhandlar bara för våra medlemmar, säger Kent Mohlin.

Entreprenadföretaget hade haft ett flerårigt kontrakt med Boliden om transporter i Garpenbergsgruvan. Enligt IF Metall hade företaget systematiskt brutit mot arbetstidslagen regler för dygnsvila och helgvila.

De anställda tvingades jobba dubbla skift och mellan skiften sov de någon timme i företagets bilar. Det förekom fall där man arbetat i dubbla skift upp till 21 dagar.

Enligt facket hade företaget också skräddarsytt korttidsanställningar så att oorganiserade fått a-kassa trots att de hade heltidsjobb.

En tillåten skiftform i gruvorna är att man jobbar sju skift på raken för att sedan vara ledig i sju skift. Entreprenadföretaget erbjöd anställningskontrakt på just sju dagar. Nästa sjudagarsperiod stämplade man som arbetslös, sedan erbjöds man ett nytt sjudagarskontrakt.

– Så kunde det rulla på, det finns exempel på dem som hade jobbat på det viset i uppåt två år, säger Kent Mohlin.

– Omoraliskt, man lurar ju både skattebetalarna och a-kassan.

Dessutom är inte timanställningar tillåtna inom gruvindustrin.

Facket upptäckte också allvarliga brister i arbetsmiljön. Fordon kunde sakna bromsar, belysning, förarstolar, ibland läckte de bränsle.

Missförhållandena upptäcktes i samband med en annan förhandling i Garpenbergsgruvan.

– Vi förklarade för entreprenadföretaget de hade brutit mot arbetstidslagen och skyddsregler och att det var oacceptabelt. De brydde sig inte. Dagen efter att vi talat med dem så beordrar de en av killarna att jobba 16 skift på raken. Då var måttet rågat.

Därefter förhandlade IF Metall direkt med den arbetsgivarorganisation som entreprenadföretaget tillhör. När förhandlingarna var klara fick facket ut 800 000 kronor i kompensation till medlemmarna i entreprenadföretaget.

Kent Mohlin betonar att Boliden inte haft något med de bristfälliga förhållandena att göra. Boliden har bytt entreprenör och anlitar nu ett lokalt företag som facket betecknar som ”väldigt seriöst”.

Läs mer:

”Facket svartmålar oss”

4 kommentarer till “Jobbade dubbla elvatimmarsskift i gruvan i tre veckor

 • Varför får man inte veta vad företaget heter? Det borde varnas om sådana där skurkar hade också varit intressant att höra vad chefen på skurkfirman har att säga till sitt försvar. Sen fattar jag inte att det där med att Boliden inte haft med bristerna att göra har de inte ansvar för vilka entreprenörer de tar in? Boliden borde också få några tuffa frågor.

 • Att bryta mot dygns och veckovilan finns en tabell på vad det kostar. För varje timme företaget bryter mot dygnsvilan kostar det 1% av ett prisbasbelopp. Med 2014 års belopp är det ca 440 kr per timme.

  Om man då räkna med 19 dagar utan dygnsvila uppgår beloppet till 200.640 kr för enbart den individen. Nu undrar jag om IF Metall gett arbetsgivaren extremt kraftig rabatt, för någonting i själva uträkningen är totalt omöjlig att förstå. Det saknas uppenbarligen antingen skadestånd eller bötesbelopp…

 • I de flesta förhandlingssitationer är det sällan svart eller vitt, det vet alla som förhandlat – man har många omständigheter att ta hänsyn till, det viktigaste för oss är att göra det bästa för våra medlemmar som är drabbade. Här får man ofta göra en avvägning mot bl.a. hur mycket arbetsgivaren klarar av att betala innan han väljer att slänga in handduken och gör konkurs. I en konkurssituation omfattas inte skadestånstabellen/bötesbelopp, detta innebär att de anställda inte får ut något bötesbelopp på lönegarantin.

  I detta fall hade arbetsgivaren bl.a. inte förhandlat vid 150 tillfällen under det sista året när det gällde att ta in underentrepenörer, om man slår det i en ett lågt skadestånd per tillfälle så är vi bara där uppe i 7,5 miljoner.
  Vi gjorde en bedömning av vad bolaget skulle klara av att betala ut och fick ut den summan. Bolaget ligger nu i malpåse eftersom ekonomin är körd i botten och ryktet om insatsen i Garpenberg spritt sig i hela gruv- branschen.

  Med vänlig hälsning

  Kent Mohlin IF Metall Dalarna

 • Det är märkligt att stora som små företag som bryter mot lag och avtal alltid har problem med att betala bötes/skadeståndsbelopp, och därmed uteslutande alltid får rabatt. Självklart är det tragiskt om bolaget går i konkurs, men varför ska då företag som SKÖTER sig få fortsätta ha en konkurrent som uppenbarligen inte spelar enligt samma regler. Det går inte alltid att se på till individens bästa, ibland går kollektivet före den enskildes intresse. Argumentet emot blir att ”då blir de av med jobben” Jo men eftersom att någon uppenbarligen kommer ta över vid en konkurs, så lär de behöva anställda. Oddsen att man inte tar över personalen är väldigt små. Även ett nytt kundföretag lär behöva personal. Det är oansvarigt jämte resterande arbetstagare och arbetsgivare att ge rabatt på detta. Det ska kännas för företagen om de så här nonchalant bryter mot lag och avtal. Det är därför man har tabellen. Finns inte pengarna i kassan, synd, GAME OVER.

  Det är slapphänta förhandlingar i denna kalibern som får det hela att fortsätta att snurra på i samma oseriösa riktning.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.