Industriarbetarnas tidning

”Arbetaren är framtidens programmerare”

9 oktober, 2015

Skrivet av

Robotiseringen innebär en chans för arbetaren. Framtidens robot kommer att programmeras av operatören, inte processingenjören.

Det tror Hans Wester, sälj- och marknadschef på robottillverkaren Yaskawa Sverige.

– Programmeringen måste bli enklare för att möta de framtida behoven.

Enklare robotar ska göra det lättare att producera i korta serier. Kunderna fattar sena beslut och produktion måste kunna ställas om snabbt. Att robotarna blir enklare att både sköta och installera gör att framför allt fler småföretag robotiseras. Men det måste också bli enklare att äga robotar. Tröskeln in i robotvärlden måste bli lägre för småföretagen, enligt Hans Wester.

– De mindre företagen kommer att kunna hyra robotsystem. Man köper ett grundsystem och så hyr man de applikationer som behövs.

Han ser en framtid med mobila system, att man exempelvis kan flytta robotar mellan olika arbetsplaster. De nya robotarna kommer att jobba med två händer, inte som idag. Och de blir snällare mot sina mänskliga arbetskamrater tack vare nya, känsligare sensorer.

Utrymmena i industrin kommer att delas mellan robot och operatör. Skyddsgårdarna på verkstadsgolvet blir färre. Men det finns en begränsning, säger han. De nya ”kollaborativa robotarna” kan hantera material som väger max 10 kilo.

– Och det är en liten del av alla applikationer inom industrin som väger så lite. Ungefär 80 procent av momenten hanterar komponenter som väger mer än 10 kilo. Därför tror jag att vi blir kvar i det gamla systemet ett tag till.

Robotar förbättrar inte bara kvalitén på det som tillverkas. Robotarna gör också arbetsmiljön bättre, säger Hans Wester.

– Jag stötte på ett företag nyligen som för några år sedan hade femton allvarliga olyckor på ett år. Nu är man nere i två olyckor tack vare automation med hjälp av robotar.

Yaskawa är ett japanskt företag och en av världens största robottillverkare. Sedan länge har man tillverkning av styrsystem i Torsås utanför Kalmar.  Största utmaningen för företaget i Sverige?

– Hitta kompetent personal.

Vad tycker du politiken ska göra?

– Öka fokus på industrin, gör den mer intressant för unga människor. Det är mycket snack om musikundret, men inte så mycket om industriundret. I Torsås är kommunen stolt över sitt mediagymnasium, men inte över sin industri.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.