Industriarbetarnas tidning

Finskt storfack för industri­arbetare tar form

23 november, 2016

Fyra finska fackförbund inom industrin planerar att gå samman. Landets största industrifack, med cirka 270 000 medlemmar, kan bli verklighet om ett år.

Det är Metallarbetarförbundet, Pappersförbundet, Träfacket och industrifacket TEAM som vill gå samman. Storfacket skulle ha cirka 270 000 medlemmar. I dag kan samma arbetsplats omfattas av olika kollektivavtal inom industrin.

– Genom att förena våra krafter blir vi Finlands största fackförbund. Vi kan förstärka intressebevakningen och vårt samhälleliga inflytande ökar, säger finska Metalls ordförande Riku Aalto till Dagens Arbete.

Sedan år 2008 har det försvunnit 100 000 jobb inom industribranscherna i Finland, vilket har påverkat fackens medlemsantal. Till exempel Metall hade som mest 170 000 medlemmar, i dag är 140 000. Svenska IF Metall har cirka 317 000 medlemmar.

Finlands borgerliga regering har genomfört försämringar och nedskärningar som drabbat arbetstagare hårt. Regeringen strävar också efter att försvaga fackföreningsrörelsens verksamhetsförutsättningar hävdar Riku Aalto.

– Det ger oss ytterligare en sporre att gå samman då hela hela fackföreningsrörelsen är under attack.

Fackförbunden undertecknade intentionsavtalet i vintras, och jobbar nu med storfackets  grundläggande riktlinjer. Förberedelsearbetet planeras bli klart i januari.

I vår fattar fackförbunden de slutgiltiga besluten om fusionen och tanken är att storfackets första kongress ska hållas nästa höst. Fackförbundens a-kassor går också samman.

Det här är andra försöket att bilda ett storfack inom industrin. För cirka sju år sedan fanns det liknande planer, men då gick det inte vägen.

– Tiden utvisar hur det går den här gången. Men världen har förändrats mycket sedan år 2008. Då hade vi inte upplevt den ekonomiska krisen, säger Aalto.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Samhall har städat bort sin själ

Samhall har städat bort sin själ

Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.