Industriarbetarnas tidning

Finskt storfack för industri­arbetare tar form

23 november, 2016

Fyra finska fackförbund inom industrin planerar att gå samman. Landets största industrifack, med cirka 270 000 medlemmar, kan bli verklighet om ett år.

Det är Metallarbetarförbundet, Pappersförbundet, Träfacket och industrifacket TEAM som vill gå samman. Storfacket skulle ha cirka 270 000 medlemmar. I dag kan samma arbetsplats omfattas av olika kollektivavtal inom industrin.

– Genom att förena våra krafter blir vi Finlands största fackförbund. Vi kan förstärka intressebevakningen och vårt samhälleliga inflytande ökar, säger finska Metalls ordförande Riku Aalto till Dagens Arbete.

Sedan år 2008 har det försvunnit 100 000 jobb inom industribranscherna i Finland, vilket har påverkat fackens medlemsantal. Till exempel Metall hade som mest 170 000 medlemmar, i dag är 140 000. Svenska IF Metall har cirka 317 000 medlemmar.

Finlands borgerliga regering har genomfört försämringar och nedskärningar som drabbat arbetstagare hårt. Regeringen strävar också efter att försvaga fackföreningsrörelsens verksamhetsförutsättningar hävdar Riku Aalto.

– Det ger oss ytterligare en sporre att gå samman då hela hela fackföreningsrörelsen är under attack.

Fackförbunden undertecknade intentionsavtalet i vintras, och jobbar nu med storfackets  grundläggande riktlinjer. Förberedelsearbetet planeras bli klart i januari.

I vår fattar fackförbunden de slutgiltiga besluten om fusionen och tanken är att storfackets första kongress ska hållas nästa höst. Fackförbundens a-kassor går också samman.

Det här är andra försöket att bilda ett storfack inom industrin. För cirka sju år sedan fanns det liknande planer, men då gick det inte vägen.

– Tiden utvisar hur det går den här gången. Men världen har förändrats mycket sedan år 2008. Då hade vi inte upplevt den ekonomiska krisen, säger Aalto.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.