Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Heja facket på SSAB

22 november, 2016

Skrivet av

IF Metallarna på SSAB i Luleå har fått nog. Den alltför slimmade bemanningen och ökade pressen har allvarligt försämrat säkerhetsarbetet.

”Om vi ska kunna leva upp till SSAB s policy om att vara världens säkraste stålföretag måste stora förändringar göras både i organisationen och bland fackligt aktiva skyddsombud på företaget! Med den bemanning vi har idag kommer det att bli näst intill omöjligt att leva upp till denna policy!” skriver verkstadsklubben i ett pressmeddelande.

”Vi har medlemmar som inte får gå med på skyddsronder och annat på grund av att vi är för tajt bemannade”, säger Tomas Karlsson, ordförande i IF Metalls verkstadsklubb på SSAB till Norrbottens-Kuriren.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om den dåliga olycksfallsstatistiken vid SSAB i Luleå. I morgon håller fackklubben medlemsmöte och ska diskutera just arbetsmiljöfrågorna.

Det är utmärkt att de fackligt aktiva ryter till. Just SSAB har haft svåra arbetsplatsolyckor, inte minst kalkugnsolyckan vid Nordkalk som Dagens Arbete skrivit mycket om. Företaget måste sätta arbetarnas säkerhet före kortsiktiga vinstintressen som leder till anorektiska arbetsorganisationer och farliga arbetsmiljöer.

Heja IF Metallarna i Luleå!

UPPDATERING: En kommunikatör på SSAB vid namn Viktoria Karstedt har hört av sig och påpekat att kalkugnsolyckan hände vid Nordkalk (vilket jag också skriver) och försöker ge sken av att det inte hade med SSAB att göra. Fakta är att kalkugnen ligger innanför grindarna på SSAB i Luleå. Fram till 2001 var det SSAB:s anläggning men därefter lades verksamheten ut på entreprenad. När den svåra kalkugnsolyckan skedde drevs ugnen av Nordkalk. Kalkugnen smälter ner kalksten från Gotland som SSAB sen använder för att rena sitt stål.

 

En kommentar till “Heja facket på SSAB

 • Helt rätt, antalet anställda på SSAB behöver öka
  Som ständigt återkommande semestervikarie har jag sett hur läget för ordinarie personal blir sämre och sämre.
  Snackades bara ergonomi och säkerhet på introduktionen.

  Maskinerna är uråldriga och fruktansvärt dåliga ergonomiskt, ekonomiskt, funktionsmässigt och säkerhetsmässigt

  Flera anställda hade över 300 timmar övertid och var helt slut för att fanns så dåligt med folk när någon vart sjuk/ skadad..

  Högtid att SSAB börjar anställa folk som vill dit medans alla som varit där 30+ år är kvar och kan dela med sig av erfarenhet
  Samt att dom få gå ner i tid så dom inte är död vid 64års ålder.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.