Facklig kamp Konflikten i Sveriges största containerhamn har pågått i två år. Den handlar om arbetsvillkoren för Göteborgs hamnarbetare. Men också om strejkrätten.
Vad är avtalsshopping?
Många fackförbund befarar att regeringens utredning kan leda till ”avtalsshopping”: att arbetsgivare själva ska kunna välja vilket fackförbund som de träffar avtal med. Då skulle arbetsgivarna kunna ta det billigaste avtalet, som sedan inte går att tränga undan.
1. Varför bråkar de i Göteborgs hamn?
Hamnarbetarförbundets avdelning 4, som organiserar majoriteten av arbetarna i containerhamnen, är missnöjd med arbetsgivaren APM Terminals personalpolitik. Våren 2016 utbröt strejker som senare följdes av blockad mot bland annat övertid och inhyrning. Arbetsgivarna svarade med varsel och lockout. Inga stridsåtgärder sedan i somras.
2. Varför två förbund i hamnarna?
Fram till 1972 var hamnarbetarna organiserade i Transportarbetarförbundet. När Transport införde storavdelningar, vägrade vissa avdelningar att gå med. De uteslöts och bildade Svenska hamnarbetarförbundet, men rätten att teckna avtal i hamnarna blev kvar hos Transport. Eftersom Hamnarbetarförbundet, som inte är med i LO, saknar kollektivavtal är man heller inte bundet av fredsplikt.
3. Varför så låst läge?
Våren 2017 förkastade Hamnarbetarförbundet ett medlarbud om hängavtal, eftersom man inte får inflytande över huvudavtalet samtidigt som man blir bunden av fredsplikten. Konflikten bottnar inte i att Hamnarbetarförbundet skulle ha krävt kollektivavtal. Det är först på senare tid man tagit upp det eftersom arbetsgivaren avvisat förbundet med motiveringen att det saknar avtal. LO accepterar inte flera olika konkurrerande avtal på samma arbetsplats och avvisar förslaget om en trepartslösning. Det skulle, enligt LO, ge Hamnarbetarförbundet vetorätt i avtalsförhandlingar.
4. Varför utreder hon konflikträtten?
För att granska två frågor:
- Ska man få strejka för något annat än att reglera villkoren i ett kollektivavtal?
- Ska ett fack utan kollektivavtal få konflikta mot en arbetsgivare som redan har kollektivavtal med ett annat fackförbund? Enligt en dom i Arbetsdomstolen 2004 går det. Men samma dom påminner om att det är Transports avtal för hamnarna som gäller; man kan inte konflikta bort ett annat kollektivavtal.
5. Vad tycker facket om det?
Många är kritiska. GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö varnar för ”en uppenbar risk att detta skapar
oönskade följdverkningar för den svenska arbetsmarknadsmodellen”.
Pappers förhandlingsombudsman Lasse Wåhlstedt menar att utredningen spelar motparten i händerna: ”Vi har att göra med arbetsgivare som verkligen önskar avlöva oss anställda möjligheten att strejka.”
IF Metall välkomnar utredningen, ”det finns en lucka i lagen”. Avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä: ”Här får Hamnarbetarförbundet strejka för någonting som de inte kan få igenom eftersom det redan finns ett kollektivavtal. Det blir mycket konstigt.”