Industriarbetarnas tidning

Elinor Torp är Årets journalist

11 november, 2021 - 13:09

Skrivet av

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp vinner Tidskriftspriset inom kategorin Årets journalist för sin gedigna arbetsmiljöjournalistik.

Juryns motivering

För att hon med sin journalistik gång på gång ger röst åt de röstsvaga. I ett samhälle där så mycket sägs och sprids, men där de allra svagaste sällan ges plats fortsätter hon att gräva, blottlägga och rapportera om missförhållandena – år efter år.

Hon synliggör de osynliga, vårt samhälles tysta skuggor som gör jobbet vi andra inte ser eller ens märker. I de här miljöerna har arbetsmiljöjournalistiken ett särskilt ansvar. Den som tar det ansvaret på största allvar och som gör det mest och bäst är – Elinor Torp.

Under hösten har det regnat priser över redaktionen på Dagens Arbete. I går tilldelades även DA:s reporter Elinor Torp priset Årets journalist av Sveriges Tidskrifter.

Du hyllas för att du hjälper till att ge utsatta människor en röst. Vad var det som ledde in dig på spåret att skriva granskande arbetsmiljöjournalistik?

– När jag var yngre och precis hade gått ut journalisthögskolan visste jag knappt ens vad ett skyddsombud var eller att det gick att skriva om. På den tiden var inte journalisters arbetsmiljö heller den bästa, rent psykosocialt, och många vikarier jobbade mer eller mindre ihjäl sig. När Journalistförbundet började uppmärksamma det valde jag att prata ut om det öppet, vilket ledde till att jag rekryterades till tidningen Arbetarskydd, som skriver om just arbetsmiljö. Efter det började jag skriva om olika fall som till slut resulterade i boken Döden på jobbet.

Hur känns det att vinna det här priset?

– Det känns jättekul faktiskt! Jag har skrivit om det här ämnet i många år, och det är väldigt kul när det uppmärksammas.

Tycker du att det har blivit någon skillnad, eller behövs det mer av den här typen av bevakning?

– Det har blivit klart bättre än det var för tio-femton år sedan. Nu skrivs det mer om arbetsmiljö i massmedia, men det saknas fortfarande någon som har det som specialbevakning på de stora redaktionerna.

Chefredaktör Helle Klein gläds åt valet av pristagare.

– Jag är så glad och stolt över Elinor. Dagens Arbete är ett magasin som satsar på djuplodande journalistik och Elinor hör till Sveriges bästa grävande journalister. Hennes Samhall-granskning i år har fått stort genomslag liksom hennes tidigare reportage om de utsatta migrantarbetarna och arbetslivskriminaliteten. Det är helt rätt att hon får detta fina pris, säger Helle Klein.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Elinor Torp vann pris för ”bästa berättande text” när fackförbundspressen samlades på torsdagen. Reportaget om skyddsombudet Maj-Len Holmquist på Samhall lämnar ingen oberörd, menade en enhällig jury.

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till Guldspaden i magasinsklassen för granskningen Sjuka Samhall.

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

Dagens Arbete nomineras till Tidskriftspriset 2021 i två klasser: Årets design och årets journalist.

Pennskaftspriset till Elinor Torp

Pennskaftspriset till Elinor Torp

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har tilldelats Pennskaftspriset för sitt journalistiska arbete.

Elinor Torp nominerad till Pennskaftspriset

Dagens Arbetes reporter kan prisas för sin bevakning av skuggsamhället.

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Dagens Arbetes redaktion tog hem tre av åtta priser på Fackförbundspressens dag på tisdagen.

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö är nominerade till inte mindre än fyra av Fackförbundspressens journalistpriser. Rasmus Lygner är nominerad till två av dem.

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete har fått två nomineringar till Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Granskningarna Mordet på facktopparna och Den stora modebluffen kan vinna Guldspaden.

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

Mordet på facktopparna är den bästa satsning på ljud och rörligt som gjorts av svenska tidskrifter det senaste året. På onsdagskvällen prisades Dagens Arbetes podd på Tidskriftsgalan.

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

Dagens Arbetes Mikael Färnbo kan bli årets journalist vid årets Tidskriftsgala. Han är dessutom nominerad i ljudklassen för sin podd Mordet på facktopparna.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.