Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Klimatet är en facklig fråga

26 januari, 2022

Skrivet av

Krönika Ska klimatomställningen lyckas måste den också vara socialt hållbar.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Den svenska industrin var avgörande i bygget av vårt välfärdssamhälle. Lika avgörande är industrin nu, när Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.

Det är industriarbetarna som ska genomföra klimatomställningen i praktiken, i sin vardag på sina arbetsplatser. Till exempel genom att börja tillverka stål utan kol – och motorer som drivs av el i stället för diesel. Industriarbetarna gör helt enkelt en historisk insats för att rädda klimatet, och därmed vår planet.

Vi behöver inte välja mellan klimatet och jobben. Tvärtom. Det ena förutsätter det andra. Klimatomställningen skapar jobb, och de som jobbar skapar klimatomställningen.

Men om klimatomställningen ska lyckas, krävs en aktiv industripolitik. Därför är det så bra att Socialdemokraternas kongress lyssnade på IF Metalls krav och fattade tre viktiga beslut:

  • Takten i elnätsutbyggnaden ska minst fördubblas. Energiproduktionen ska byggas ut för att möta industrins och transportsektorns klimatomställning.
  • Nya gruvor ska kunna öppnas i Sverige, för att säkra tillgången på nödvändiga metaller och mineraler. Alternativet är att köpa metaller och mineraler från länder med gruvor där arbetsvillkoren är sämre och miljökraven lägre.
  • Tillståndsprocesserna ska effektiviseras, för både befintliga och nya verksamheter. Klimatomställningen kräver stora mängder mineraler och leveranssäker el. Då måste tillståndsprocesserna funka. Det är inte rimligt att bolag ska behöva vänta i åratal på besked.

Det lägger en bra grund för att svensk industri ska kunna öka takten i klimatomställningen. Särskilt tillsammans med statsminister Magdalena Anderssons löfte att minst 100 miljarder ska satsas på klimatinvesteringar under nästa mandatperiod.

För oss i IF Metall är industriarbetarnas möjligheter till vidareutbildning och omskolning högsta prioritet. Vi måste få möjlighet att uppdatera våra yrkeskunskaper, för att klara nya arbetsuppgifter som kommer med ny teknik. Därför har IF Metall förhandlat fram det nya omställningsstudiestödet, som ger helt nya möjligheter att klara ekonomin när man pluggar.

Det räcker inte att industriföretagen får politiska förutsättningar att utveckla ny, klimatsmart produktion. Lika avgörande är att industriarbetarna får trygghet i förändringen och möjlighet att utvecklas för att kunna utföra nya, klimatsmarta jobb.

Om klimatomställningen ska lyckas, måste den vara socialt hållbar. Klimatet är självklart en facklig fråga. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

Med mer förutsägbara tillståndsprocesser skulle redan befintliga anläggningar snabbt kunna moderniseras och mycket mer el skulle kunna produceras, skriver Roger Boström och Ulf Larsson på SCA.

Ge oss en svensk industripakt

Ge oss en svensk industripakt

Stat och industri måste gå åt samma håll om klimatomställningen ska genomföras i tid, skriver DA:s nya krönikör Kajsa Borgenäs.

I-ordet inte längre tabu

I-ordet inte längre tabu

PERSPEKTIV Industripolitiken är tillbaka. Men inte den gamla som försökte hålla skakiga företag under armarna. Utan en ny som handlar om grön och digital omställning. Och om din kompetensutveckling. Länge, länge var i-ordet bannlyst från den politiska debatten. Ett pestsmittat ord fördrivet ur den ekonomisk-politiska vokabulären. I dag är det annorlunda. Nu är inte i-ordet […]

Industrin måste bli energismart

Industrin måste bli energismart

Det stora slöseriet finns inte hos hushållen utan i industrin, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Populismen hotar klimatet och jobben

Sverige ska alltså bli sämst i EU-klassen. Det oroar både facken och företagen, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Dagens Arbete historia Nya avsnitt ute nu!

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

Orden är den gamla Metallordföranden och socialdemokraten Fritjof Ekman som trodde på att alla på en arbetsplats skulle tillhöra samma fack. Men varför, och hur ser det egentligen ut i dag?

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

I det här avsnittet får du lära känna Ernst Wigfors, riksdagsmannen och ideologen som var en huvudperson i den socialdemokratiska framgångssagan på 1900-talet.

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

Helene Ugland – braständaren som försvann

Helene Ugland – braständaren som försvann

I det här avsnittet berättas historien om en kvinna som haft stor påverkan på historien, men som också valde fel strider och därför fick sitt arbete sopat under mattan för att glömmas bort.

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.