Industriarbetarnas tidning

Byggkrisen slår mot betongföretagen: ”Alltid tragiskt att bli av med jobbet”

8 september, 2023 - 10:17

Skrivet av

Krisen i byggbranschen har slagit hårt mot träshusföretagen och dess underleverantörer. Nu tvingas också betongföretag att säga upp personal.

Byggsektorn befinner sig i fritt fall och tusentals anställda i husbranschen har redan fått lämna sina jobb. Fackförbund och arbetsgivareorganisationer har vädjat till regeringen att agera.

I grund och botten är det inflationen och den stigande räntan som ställer till problem. Det blir dyrare att bygga, samtidigt som osäkerheten gör att människor drar sig för att köpa boende.

Nu slår krisen också mot betongfabrikerna. Under året har anställda hos Strängbetong och K-Prefab varslats och sagts upp på flera orter. Båda företagen tillverkar betongelement till byggindustrin.

I början av september beslutade Strängbetong att lägga ned sin fabrik i Hudiksvall och varsla de sista anställda. Samma vecka varslade K-Prefab en tredjedel av personalen – tio anställda – på deras fabrik i Hultsfred.

– Företaget har varit noga med att informera de anställda. Så det var ingen överraskning för dem. Men det är alltid tragiskt att bli av med jobbet. Klart att de har varit påfrestningar, säger Håkan Bergenhav, lokalombudsman på IF Metall Dackebygden.

K-Prefabs vd Stefan Paulsson säger att anledningen till varslet är marknadsläget och den vikande orderingången.

– Vi ser att under den överskådliga framtiden har vi en lägre beläggning. Och det behöver vi möta.

Totalt har företaget varslat snart ett hundratal anställda det senaste året, säger han, inhyrda och visstidsanställda inräknade.

– Det behövs en penningpolitik som stabiliserar räntan och minskar inflationstrycket. Så att man får en framtidstro och vågar sätta igång projekten.

Men än så länge har IF Metalls branscher inte alls drabbats lika hårt som GS-fackets.

– Konsekvenserna är mindre. Byggnadsämnesindustrin är den bransch som eventuellt kan bli drabbad. Men rent krasst tycker jag att det har varit lugnt. Vi hade nog förväntat oss fler varsel, säger Håkan Bergenhav.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är inte imponerad av regeringens förslag. Trä- och möbelföretagens vd är mer positiv.

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.

Hundratals förlorar jobbet i byggkrisen

Hundratals förlorar jobbet i byggkrisen

Den värsta byggkrisen på många år slår hårt mot husföretagen och deras underleverantörer. Svenska fönster tvingas nu säga upp nästan hundra industriarbetare. 

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkvarsel på tvätterier

Strejkvarsel på tvätterier

IF Metall varslar om strejk på tvätteriavtalet för att få igenom kravet på utvecklingsgarantier.

Så fungerar krisavtalet

Lönesänkning eller inte? IF Metalls krisavtal väcker en mängd frågor. Dagens Arbete försöker reda ut begreppen. Innebär avtalet att min lön kan sänkas? • Nej. Men din arbetstid kan bli kortare och då sjunker också inkomsten. Vad är egentligen skillnaden? • Du får samma betalning för din arbetsinsats som tidigare. Priset på arbetet sänks inte. […]

Rekordutdelningar trots krisen

Företagen varslar och vinsterna rasar. Ändå fortsätter aktieutdelningarna. Tjugo industriföretag delar ut 68 miljarder kronor i år. Vissa till och med lånar för att kunna dela ut. Atlas Copco säger upp 900 i Sverige och sparar 2 miljarder. Samtidigt får koncernens aktieägare 3,6 miljarder i utdelning. Lika mycket som förra året, krisen till trots. Atlas […]

Fackliga studier räddar jobb

IF Metall i Hälsingland storsatsar på studier och räddar jobben för 30 anställda. – En jättebra överenskommelse. Alla tjänar på den, säger Kjell Persson, ordförande i IF Metallklubben vid Hiab i Hudiksvall. Krantillverkaren Hiab i Hudiksvall har gjort sig av med nästan hälften av de anställda. Senaste varslet omfattade 70 personer. Av dem går 40 […]

Krisavtalet räddade 12 000 jobb

IF Metalls krisavtal räddade upp emot 12 000 jobb. Och nästan 60 000 medlemmar har under året jobbat på företag som tecknat krisavtalet. – Vi gjorde en vettig bedömning, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare. IF Metall har sammanställt en enkät som skickats ut till samtliga fackklubbar på avtalsområden som omfattas av krisavtalet. Drygt hälften […]

Saab Aeronautics varslar 115 anställda

Försvarskoncernen Saab varslar 115 metallare på Aeronautics i Linköping och Tannefors om uppsägning.– Storleken och att det kom så tätt inpå förra varslet överraskar, säger IF Metallklubbens ordförande Göran Gustafsson. Dagens besked kommer sig av fortsatt dålig lönsamhet. – Vi måste bli effektivare och spara ännu mera, säger en bekymrad Göran Gustafsson. Förra året varslades […]