Det amerikanska bilarbetarfackets bas Dennis Williams säger att det är ”problematiskt” att Volvo väljer South Carolina. Men han ska göra allt för att organisera arbetarna där.
Dagens Arbete träffade Williams i samband med de globala facket Industri-Alls möte i Stockholm tidigare i veckan.
– Jag är mycket förvånad att Volvo valde just South Carolina. När man tittar på Volvos historia så slås man av hur medvetet företaget är när det gäller att slå vakt om mänskliga rättigheter. South Carolina är förmodligen en av de amerikanska delstater där mänskliga rättigheter historiskt kränkts allra mest.
Är det vanligare i South Carolina än i andra delstater att facket bekämpas?
– Flera ledande delstatspolitiker har offentligt fördömt arbetarnas rättigheter. De har offentligt tagit avstånd från kvinnors rättigheter och frågor som rör lika rättigheter och jämlikhet. Så visst är det problematiskt att Volvo väljer just South Carolina.
South Carolinas guvernör har nyligen uppmanat de anställda vid Boeing att inte ansluta sig till fackföreningen. Är det vanligt att en guvernör sluter upp i antifackliga kampanjer?
– Det är mycket ovanligt. Bara några få, enstaka delstater har på sistone har utmärkt sig när det gäller att bekämpa fackliga rättigheter. South Carolina är bland de allra värsta.
Ännu värre än Tennesse där delstatens senator kampanjade mot försöken att organisera de anställda på Volkswagen?
– Ja, politikerna i South Carolina är faktiskt ännu värre. I South Carolina finns en lång historia av kamp för mänskliga rättigheter. Det finns så många bra människor där, men tyvärr är det inte de som styr över delstaten.
Varför tror du Volvo valde just South Carolina?
– Jag vet inte. South Carolina är en ju vacker delstat…verkligen vacker. Kanske finns det några strategiska skäl. Jag vet bara att många människor i USA kommer att ifrågasätta varför Volvo väljer just South Carolina.
Delstaten erbjuder lån och bidrag. Vad kan det betyda?
– Jag känner inte till några exakta siffror men jag har läst att de får en enorm summa pengar.
(Reportage från 2011) Vi åkte till USA och fann en medelklass i kris och radikala gruppers pånyttfödelse. Men också syndens stad där krigen räddat jobben.
Ska UAW försöka organisera de anställda på Volvo?
– Naturligtvis.Vi tycker att alla borde ha rätten att tillhöra en fackförening. Oavsett guvernörens åsikt. Vi har redan idag UAW-avdelningar i South Carolina.
Förväntar du dig stöd från svenska IF Metall?
– Ja, IF Metall är våra allierade och har alltid varit det. Vi har ett mycket gott samarbete.
Volvo har sina uppförandekoder som erkänner rätten till facklig organisering. Kommer de att vara till någon hjälp?
– Ja visst kan de vara till hjälp, men vi såg vad som hände på Volkswagen i Tennessee där ledande delstatspolitiker gick ut och förvägrade anställda sina fackliga rättigheter. Så nu får vi se hur starka Volvo verkligen är. Det kommer att bli ett test för Volvo.