”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

DA granskar Arbetstidskontot

”Vi känner oss trygga med att kunna hålla en avkastning på 7 procent”

Folksam-LO Pension förvaltar i dag cirka 500 miljoner kronor som Pappersmedlemmarna avsatt som ATK-pension.

Knappt 15 procent av Pappers medlemmar väljer att placera premierna från arbetstidskontot i pensionssparande, som förvaltas av företaget Folksam-LO Pension.

Premien som arbetsgivaren betalar in för den som väljer 100 procent pension är 4,2 procent av lönen, som exempel blir det 15 210 kronor årligen vid en månadslön på 25 000 kronor. Som tabellen intill visar innebär det en pension på drygt 28 000 kronor i månaden, för den som sparar från 30 års ålder och tar ut pengar i fem år från 62-årsdagen.

– Vi är en aktivt förvaltad fondförsäkring, som justerar aktierisken efter ålder för att få en bra pension för våra kunder. Vi har en fondförvaltningsavgift på 0,3 procent, dessutom betalar de sparande en årsavgift på 50 kronor. Det betalar vår administration, säger vd Robert Lundberg.

Ni räknar med en fortsatt löne­utveckling på 3 procent, är det inte optimistiskt?

– Det vet vi inte än, men historiskt, säg på 10–15 år, har det stämt. Vi känner oss också ganska trygga med att kunna hålla en avkastning på 7 procent.

Sedan starten 1998 har ATK-pensionskapitalet byggts på, till i dag cirka 500 miljoner kronor.

– Fram till 56 års ålder består portföljen av 100 procent aktier, därefter flyttar vi över mer till räntefonder. Vid 62 års ålder, när man kan börja plocka ut pensionen, är aktiedelen nere i 25 procent, säger Robert Lundberg.

Läs mer:

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Pension på deltid ett sätt att orka

Avtal 2016En höjning av pensionsåldern rycker allt närmare. Svenska fönster i Edsbyn skiljer sig inte från andra arbetsplatser – några går så tidigt de kan, andra stannar så länge de får.

Förslag om höjd ålder väntas före nästa val

PENSIONSSYSTEMETSka Sverige ha en allmän pension som går att leva på måste fler arbeta längre. Det slog den statliga pensionsåldersutredningen fast i slutrapporten 2013.

7
Foto: David Lundmark

"Jag vill ha det bra i framtiden"

Unga om pensionenDet var första gången Lina Westberg beslutade om vad som skulle hända med pengarna på arbetstidskontot. Ändå var valet självklart och långsiktigt.

De sista ljuva åren

AnalysMöjligheten att välja mellan kontanter, ledig tid och en pensionspremie blir en parentes. Morgondagens pappersarbetare får med all säkerhet bara pensionspremie.

1

Tabell: Så mycket pension får du med ATK

Foto: David Lundmark

Kontot fullt av ledighet

PusslandeBägge jobbar ständigt skift, det är fullt blås där hemma med två små barn och massor av aktiviteter. För Camilla Johansson och Kim Fridén är arbetstidskontot ett sätt att få ihop livet.

Andreas är 24 år och har jobbat i mekverkstaden på SCA Munksund i fem år. Emanuel är 21 och har ett par år som fast anställd. Foto: Anders Westergren

Pension, tid eller pengar – det är frågan

Hotat valAtt få välja mellan tid, pengar och pension är populärt bland pappersarbetarna men nu hotas valfriheten.

Christer Berglund. Foto: Anders Westergren

Han får medlemmarna att satsa på pensionen

Tid eller pengarPå Munksund väljer de flesta pensionsalternativet på arbetstidskontot och orsaken till detta stavas Christer Berglund.

Matts Jutterström och Robert Schön. Foto: David Lundmark

Den hårda matchen om pensionerna

Avtal”Kortare arbetstid med bibehållen pensionsnivå för skiftarbetare”, säger Pappers, ”Skrota ATK:n och lägg allt på pension”, kontrar Industriarbetsgivarna.

1
Foto: TT

Från omstritt påhitt till ett älskat konto

I backspegelnProtester och avhopp. Det var stor dramatik när arbetstidskontot infördes i 1998 års avtalsrörelse.

En ekvation som inte håller

LedareHelle Klein, chefredatör.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.