Industriarbetarnas tidning

Damberg kallar LO till möte om Samhall

14 december, 2017

Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte efter nyår för att informera sig om situationen.

– Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster, säger han i sitt uttalande till DA.

Samhall och staten

Staten äger 100 procent av Samhall, som har 24 000 anställda. 1 200 av dessa är tjänstemän.

Företaget omsatte i fjol  7,5 miljarder. Av dessa kom 4,4 miljarder från staten.

Bidraget från staten har inte höjts sedan 2009, samtidigt som personalkostnaderna har ökat.  Regeringen föreslår 692 miljoner kronor mer för nästa år, extrasumman ska sedan höjas stegvis till drygt 1 miljard år 2020.

4 865 kunder på 622 orter anlitar Samhall.

(UPPDATERAD) Dagens Arbete har i flera dagars granskning visat på missförhållanden på Samhall. Det helstatliga företaget förvaltas av näringsdepartementet vars chef är näringsminister Mikael Damberg. Därför ställde DA ett antal frågor till honom.

  • Vilka åtgärder kommer du att vidta efter Dagens Arbetes granskning?
  • Vad har staten, som ägare, för ansvar för arbetsmiljön på Samhall?
  • Hur påverkar ägarnas krav på Samhall situationen för de anställda?
  • Vilka har konsekvenserna blivit av att Samhall gått från verksamhet i skyddade verkstäder till att bli ett bemanningsföretag?

I stället för att svara på var och en av frågorna, skriver han i ett uttalande:

”Det har framförts synpunkter på att det inte alltid fungerar som det ska på Samhall och då är det viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster. Jag har därför tagit initiativ till att träffa LO och berörda fackförbund för ett samtal om verksamheten,” skriver han i ett uttalande till DA”.

Mikael Damberg betonar i uttalandet också Samhalls betydelse:

”Samhall är ett viktigt statligt bolag som ger arbete till många människor som annars inte får chansen på svensk arbetsmarknad. Regeringen har också beslutat öka budgeten och bygga ut verksamheten så att Samhall kan erbjuda 1000 ytterligare jobb nästa år och ytterligare 1000 året efter det”, skriver Damberg till DA.

Näringsministerns möte med  LO och fackförbund kommer att hållas den 11 januari nästa år.

 

En kommentar till “Damberg kallar LO till möte om Samhall

  • Sitter och läser om att pensionsåldern kommer höjas dom närmaste åren. Hur skall redan sjuka människor som jobbar i Samhall orka jobba, när arbetsmiljön är katastrof, med stress, hot, mobbning, vinstkrav, och en ledning i Stockholm som duckar för alla frågor som dyker upp, även när dom blir motbevisade, med berättelser, reportage, och bildbevis.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.