”Det ska vara ett arbete som finns”
13 mars, 2018
Skrivet av Rasmus Lygner

Socialminister Annika Strandhäll (S) konstaterar att sjukförsäkringen inte fungerar riktigt som hon hade hoppats.
Vad är ett normalt förekommande arbete?
– Det ska vara ett arbete som finns på arbetsmarknaden. Inte ett fiktivt arbete, utan ett som är reellt och begripligt för människor. Jag hör om människor som upplever att det inte fungerar så och att det stöd som de behöver inte har funnits. Därför har vi lagt fram ett paket med åtgärder och tillsatt en utredning av hur normalt förekommande arbete och särskilda skäl tillämpas.
Ska utredningen ses som ett tecken på att tillämpningen inte är korrekt?
– Det är inte upp till mig att bedöma. Men vad man som politiker kan konstatera är att sjukförsäkringen – som lagstiftningen ser ut i dag – inte riktigt fungerar som vi skulle önska att den gjorde. Både för dem som upplever att de bedöms mot arbeten som inte finns eller inte är möjliga och för dem som hamnar mellan myndigheter.
En kvinna jag träffade anses kunna utföra ett arbete som varken ställer krav på finmotorik eller god handstyrka. Vad skulle det kunna vara?
– Det kan inte jag svara på, ärligt talat. Men det är jättebra att vi får ett utfall som myndigheterna kan implementera i sin handläggning.
Sedan målet om ett sjukpenningtal på 9,0 dagar infördes 2015 har andelen som får indragen sjukpenning ökat, i synnerhet efter dag 180.
– Jag vet att det är så. Men vi sköt till nästan en kvarts miljard per år för att förstärka Försäkringskassans handläggning. Det är klart att det påverkar prövningarna, och därmed också avslagen. Jag har försökt att vara tydlig i dialogen med Försäkringskassan och påpekat att det inte handlar om att de själva ska försöka uppnå ett visst sjuktal. Det ska inte ske genom att man trixar med statistiken, utan genom att människor får rätt stöd – är man sjuk ska man omfattas av sjukförsäkringen.
Så vad ska utredningen av normalt förekommande arbete leda till?
– Jag hoppas att vi kan få en klar bild av de eventuella brister som finns i dag och att vi i så fall kan förändra lagstiftningen.
I dag tar människor tjänstledigt när de fått sjukpenningen indragen och får i stället a-kassa medan de väntar på att återigen få söka sjukpenning.
– Det är inte bra – och är väl ett ganska tydligt bevis på att sjukförsäkringen inte fungerar som den var avsedd.
Nej, som FK hanterar sjuka som står utan inkomst är inte okej. Såhär får det inte gå till, har man läkarintyg så ska det gälla, nu blir sjuka sjukare.
Var finns rättstryggheten eller rättssäkerhet?
Var finns det juridiska stödet och hjälpen från en advokat?
Man kan inte lägga fram sin sak när man försämrar den redan befintliga sjukförsäkringen och sedan får sjuka och skadade människor ta smällen, utan juridiskt bistånd eller annan rättslig hjälp. Att sedan hänvisa till hemförsäkringen är ett hån, då denna försäkring inte gäller när man frågar advokater eller annan juridiskt insatt person. Nä, man hånar alla sjuka och arbetsskadade människor.
Den ultimata kränkningen!
Försäkringskassan ska inte ifrågasätta läkarintygen. Är man sjuk så måste man få lugn och ro för att vila upp sig och återhämtas. Inte som det är nu när man känner en stor oro hela tiden. Dom borde istället ägna sig åt att hjälp till med rehabilitering etc.
Försäkringskassan har förstört mitt och mina barns liv.
Utförsäkrad, förlorade min sgi, blev av med min bostad, var nära på att ta livet av mig. Mina barn mår också fruktansvärt dåligt av allt detta.
Hur ska jag kunna ta ett normalt förekommande arbete när jag lider av kemisk intolerans, överkänslighet, mögelallergi och reagerar när jag besöker vistas i offentliga lokaler där man utsätts för en massa olika luftburna ämnen och även lider av utmattningssyndrom, depression? Är sjuk men får ingen sjukpenningen fast min läkare skriver bra läkarintyg. Helt sjukt att FK avslår sjukpenningen. Vill även nämna att sjukvården brister i Sverige, för det finns ingen specialist som kan hjälpa mig med min överkänslighet. Blir så arg, besviken på er politiker. Ni tar inte ansvar för oss som är sjuka.
VEM ska utreda då? *nyfiken
Och varför duger inte arbetsmarknadsstyrelsens uppdrag till IFAU som redan 2016 blev klara med en rapport om saken?
Rapporten heter ”Arbete och arbetsmarknad i sjukförsäkringen” Rapport 2016:6
Den har alltså Strandhäll haft tillgång till i snart två år redan :c
Vågar vi hoppas på att låtsasjobbens tid är förbi?
En offentlig ursäkt till alla som blivit utförsäkrade på falska grunder är det minsta man kan begära.