Industriarbetarnas tidning

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

20 december, 2019

Skrivet av

Fyraprocentiga löneökningar, utökad ATK och högre avsättning till delpension. Det är några krav som Pappers lämnade över till Industriarbetsgivarna under fredagen.

Strax innan avtalskraven lämnades lade Papper ut detta på sin Facebooksida. …
… med en rimmad julhälsning till arbetsgivarparten.

Efter månader av förberedelser, diskussioner och finslipning rullade alltså avtalsrörelsen igång på allvar i dag. Kvart över tolv, på Näringslivets hus i centrala Stockholm, räckte Pappers förhandlingsdelegation över sin slutgiltiga kravlista till Industriarbetsgivarna.

Och den listan är lång, till både längd och omfattning. Allt från sänkt årsarbetstid till rätten att kunna ta tjänstledigt för den som vill prova på något annat arbete.

Inom ramen för kravet om sänkt årsarbetstid ryms även den omdebatterade motion som avdelning 111 Grycksbo drev igenom på senaste förbundsmötet, vilken endast syftar på skiftarbetare.

Här har de ju nu väldigt många olika saker som de kan välja och vraka bland, för att betala den skulden.

Marcus Bolin, avtals- och förhandlingskoordinator på Pappers

Pappers tre tyngsta krav inför de förhandlingar som nu inleds efter årsskiftet gäller dock lönen, arbetstidskontot (ATK) och delpensionen.

Tidigare i höstas gick förbundet ut och krävde en löneökning på fyra procent för sina medlemmar, och den siffran står man alltjämt fast vid.

– Ja, absolut, och det är fullt realistiskt. Vår bransch tål fyra procent, upprepade förbundets avtals- och förhandlingskoordinator Marcus Bolin strax innan han och de andra i förhandlingsdelegationen överräckte kraven i dag.

Förutom högre lön begär Pappers också ökad avsättning till ATK. Med hur många timmar utöver dagens 63 timmar är oklart, men ”så många som möjligt”, som Marcus Bolin säger.

Vad gäller ATK:n yrkar förbundet dessutom att övertidskomp ska läggas till ATK-banken och att den så kallade femårsregeln i ATK:n tas bort, eftersom den missgynnar nyanställda som bara har pension att välja på de första fem åren.

Pappers kräver också högre avsättning till delpension. Men hur mycket högre vill Marcus Bolin inte säga i nuläget. Han säger bara:

– Så mycket som möjligt.

Men vänta nu. Högre lön, utökad ATK och högre delpension. Tror ni verkligen att Industriarbetsgivarna kommer att säga ja till allt det här?

– Inte allt, det tror jag inte. Men vi har ju sagt förut att arbetsgivarna har en skuld till oss, där utlovade löneökningar inte har kommit. Och här har de ju nu väldigt många olika saker som de kan välja och vraka bland, för att betala den skulden.

Här är lönerna på svenska pappersbruk 2019

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Vem vinner matchen?

Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

Marcus Bolin

Han är ny avtalsansvarig på Pappers

Fyraprocentigt lönelyft. Plus bättre pensioner och mindre övertid. Pappers inledde årets avtalsrörelse med en rivstart – och en ny ansvarig, Marcus Bolin.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Avtal 2020: ”Inte så kul att ligga sist”

Avtalen går snart ut och mycket handlar förstås om lönen. Vi har besökt några industriarbetsplatser där siffran i lönekuvertet är central.

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

Vilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

Marcus Bohlin, Pappers avtalskoordinator

Här stolpar Pappers fler krav inför avtalsrörelsen

Bättre pensioner, utbyggd ATK och mindre övertid. Det är några av de krav som Pappers tycker är viktiga i avtalsrörelsen. Plus högre löner förstås.  

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pontus Georgsson

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.