Industriarbetarnas tidning

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

20 december, 2019

Skrivet av

Fyraprocentiga löneökningar, utökad ATK och högre avsättning till delpension. Det är några krav som Pappers lämnade över till Industriarbetsgivarna under fredagen.

Strax innan avtalskraven lämnades lade Papper ut detta på sin Facebooksida. …
… med en rimmad julhälsning till arbetsgivarparten.

Efter månader av förberedelser, diskussioner och finslipning rullade alltså avtalsrörelsen igång på allvar i dag. Kvart över tolv, på Näringslivets hus i centrala Stockholm, räckte Pappers förhandlingsdelegation över sin slutgiltiga kravlista till Industriarbetsgivarna.

Och den listan är lång, till både längd och omfattning. Allt från sänkt årsarbetstid till rätten att kunna ta tjänstledigt för den som vill prova på något annat arbete.

Inom ramen för kravet om sänkt årsarbetstid ryms även den omdebatterade motion som avdelning 111 Grycksbo drev igenom på senaste förbundsmötet, vilken endast syftar på skiftarbetare.

Här har de ju nu väldigt många olika saker som de kan välja och vraka bland, för att betala den skulden.

Marcus Bolin, avtals- och förhandlingskoordinator på Pappers

Pappers tre tyngsta krav inför de förhandlingar som nu inleds efter årsskiftet gäller dock lönen, arbetstidskontot (ATK) och delpensionen.

Tidigare i höstas gick förbundet ut och krävde en löneökning på fyra procent för sina medlemmar, och den siffran står man alltjämt fast vid.

– Ja, absolut, och det är fullt realistiskt. Vår bransch tål fyra procent, upprepade förbundets avtals- och förhandlingskoordinator Marcus Bolin strax innan han och de andra i förhandlingsdelegationen överräckte kraven i dag.

Förutom högre lön begär Pappers också ökad avsättning till ATK. Med hur många timmar utöver dagens 63 timmar är oklart, men ”så många som möjligt”, som Marcus Bolin säger.

Vad gäller ATK:n yrkar förbundet dessutom att övertidskomp ska läggas till ATK-banken och att den så kallade femårsregeln i ATK:n tas bort, eftersom den missgynnar nyanställda som bara har pension att välja på de första fem åren.

Pappers kräver också högre avsättning till delpension. Men hur mycket högre vill Marcus Bolin inte säga i nuläget. Han säger bara:

– Så mycket som möjligt.

Men vänta nu. Högre lön, utökad ATK och högre delpension. Tror ni verkligen att Industriarbetsgivarna kommer att säga ja till allt det här?

– Inte allt, det tror jag inte. Men vi har ju sagt förut att arbetsgivarna har en skuld till oss, där utlovade löneökningar inte har kommit. Och här har de ju nu väldigt många olika saker som de kan välja och vraka bland, för att betala den skulden.

Här är lönerna på svenska pappersbruk 2019

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Vem vinner matchen?

Vem vinner matchen?

Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

Han är ny avtalsansvarig på Pappers

Han är ny avtalsansvarig på Pappers

Fyraprocentigt lönelyft. Plus bättre pensioner och mindre övertid. Pappers inledde årets avtalsrörelse med en rivstart – och en ny ansvarig, Marcus Bolin.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Avtal 2020: ”Inte så kul att ligga sist”

Avtal 2020: ”Inte så kul att ligga sist”

Avtalen går snart ut och mycket handlar förstås om lönen. Vi har besökt några industriarbetsplatser där siffran i lönekuvertet är central.

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.