Industriarbetarnas tidning

Tung fackbas kritisk till IF Metall – hoppar av uppdrag

6 mars, 2015

Skrivet av

IF Metalls internationella verksamhet
  • IF Metall har sedan länge haft en omfattande internationell verksamhet. Mycket därför att svenska företag i årtionden haft produktion utomlands. Därför har det varit naturligt för förbundet att jobba fackligt över gränserna.
  • Förbundet betonar sambandet mellan den lokala och globala styrkan försöker få tillstånd Internationella ramavtal. Rätten till internationella sympatiåtgärder är viktig. Liksom att fackliga rättigheter ska främjas vid bistånd. Man vill öka den fackligt globala kunskapen inom förbundet.

Ordföranden för en av Sveriges största fackklubbar hoppar av.

– Från förbundsledningen och neråt finns en bristande förståelse för det internationella fackliga arbetet, säger Kennet Carlsson, avgående ordförande för verkstadsklubben på SKF i Göteborg.

Det oväntade beskedet lämnade han häromdagen vid verkstadsklubbens årsmöte. Klubben står nu utan ordförande.

Kennet Carlsson är en av de tyngsta företrädarna inom IF Metall.  Under sina 36 år som medlem i förbundet har han hunnit med mycket. Hälften av sina 30 år som förtroendevald har han varit ordförande i såväl verkstadsklubben som SKF:s världsråd.

Inom världsrådet medverkade han – efter sex års förhandlingar – till att få tillstånd det första globala avtalet inom svensk industri.  Med den globala överenskommelsen i ryggen kunde Kennet Carlsson vara med och förhandla fram unika fackliga rättigheter för de anställda i koncernens kinesiska fabriker.

– De internationella frågorna har blivit så mycket viktigare under de senaste åren. Ytterst handlar det om svensk industris framtid. Den snabba utvecklingen i omvärlden påverkar våra jobb, våra arbetsvillkor och förutsättningarna för de företag vi jobbar i. Då måste vi finnas med på den arenan.

– Det jobbet måste göras i klubbarna, nära verksamheten. Det jobbet kan inte göras på samma sätt från ett förbundskontor i Stockholm.

Kennet Carlsson tycker inte att det finns någon riktig förståelse för ett internationellt arbete inom facket.

– Man tror att det sköter sig självt, att det är som ett självspelande piano. Det för med sig att man får jobba onödigt mycket i motvind, tvingas till destruktiva diskussioner och hela tiden ägna så mycket kraft åt att motivera varför man håller på med det internationella arbetet.

Till slut höll det inte för Kennet Carlsson.

– Jag orkar inte längre. Jag har fått betala ett alltför högt pris. Samtidigt vill jag göra allt för att andra klubbar som jobbar internationellt inte ska få betala samma pris.

– Klubbarna måste kunna jobba med både de lokala frågorna och de internationella. På seanre år har det arbetet blivit allt svårare att kombinera.

Hur har reaktionerna varit bland medlemmarna?

– Jag känner ett enastående stöd, både här i Göteborg och från andra fackklubbar runtom på SKF:s fabriker ute i världen. Det sker en mobilisering bland medlemmarna som vill att jag ska ta tillbaka mitt beslut. Det stödet värmer naturligtvis.

Kan stödet få dig att ändra dig?

– Det handlar inte om antal namn på en namnlista. Det handlar om andra saker, om förståelsen för vad internationellt fackligt arbete verkligen kräver i dag. Det är inte som för några år sedan, utan betydligt mer omfattande och komplicerat.

Hur har förbundet reagerat på din plötsliga avgång?

– Tyvärr har jag inte hört någonting. Jag har som sagt lett en av de största klubbarna i femton år, bland annat genom en svår period då vi lyckades undvika varsel när andra sa upp både hundratals och tusentals anställda. Jag är ersättare i förbundsstyrelsen och tillhör förhandlingsdelegationen för Teknikavtalet. Men jag har inte hört ett ljud från förbundskontoret, vilket uppriktigt sagt gör mig ledsen.

Vad ska du göra nu?

– Det vet jag inte. Jag står till förfogande fram tills att klubben valt en ny ordförande.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe beklagar Kennet Carlssons avhopp men tycker att kritiken är missvisande.

–Jag känner inte igen den bild som Kennet ger. Vi försöker stötta och hjälpa klubbarna så mycket som det går, säger han till Dagens Arbete.

Läs mer: ”Ohyggligt orättvis kritik”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?