Industriarbetarnas tidning

”Las fungerar inte”

15 september, 2015

Skrivet av

Veli-Pekka Säikkälä är avtalssekreterare på IF Metall
Veli-Pekka Säikkälä är avtalssekreterare på IF Metall,

Lagen om anställningsskydd fungerar inte, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

– Det måste bli dyrare att säga upp äldre och vi måste begränsa användandet av visstid och inhyrning.

Förbundet diskuterar just nu med arbetsgivarna i Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna om hur den framtida anställningstryggheten ska se ut.

En ”stor och känslig fråga”, enligt Veli-Pekka Säikkälä.

– Det är inte alls säkert att vi kan komma fram till en gemensam syn, men vi vill i alla fall försöka, det vore en oerhörd styrka. Alternativet vore att inte lyssna. Då skulle vi lämna över frågan till politikerna och samtidigt avsäga oss allt inflytande.

Nu vill facket först se om det går att komma överens med arbetsgivarna – och i så fall sedan gå till staten.

– En bättre trygghet i omställningen förutsätter att staten är med och finansierar till exempel utbildningsinsatser.

Veli-Pekka Säikkälä anser att det finns för många myter om lagen om anställningsskydd, las. Lagen ger inte det skydd som många tror. Lagen tillåter också företagen att komma billigt undan vid uppsägningar.

– Las är ju inte bara turordningsprincipen först in sist ut. Las gör det möjligt att säga upp alldeles för billigt. Sånt spelar roll när företag väljer i vilket land som uppsägningarna sker. Våra regler – som finns i las – kan i vissa lägen missgynna svenska jobb.

Las gör det möjligt för arbetsgivarna att låta den anställde jobba under hela uppsägningstiden.

– Det är en billig nedläggning det. Det företag som lägger ner kan behålla de äldre under den sex månader långa uppsägningstiden när de hellre skulle använda den tiden till omställning och att bättra på sin kompetens. Därför vill vi ha en reglering som ökar anställningstryggheten.

Men varför skulle arbetsgivarna gå med på att öka anställningstryggheten när de tvärtom vill minska den?

– Vi går in i de här samtalen på samma sätt som i en avtalsförhandling. Att arbetsgivarna säger att det inte finns något utrymme för löneökningar innebär inte att vi inte förhandlar om lönerna. Vi måste syna arbetsgivarnas kort och se om vi kan mötas. Går det inte, så går det inte. Men då vet vi det. Då har vi alla fall försökt.

Är det inte så att arbetsgivarna vill köpa sig makt? Att de vill kunna säga upp vem de vill mot att ge lite pengar till en bättre omställning?

– Men det räcker inte för oss. Det måste bli kännbart dyrare att säga upp äldre arbetskraft. De måste få en ökad trygghet.

I dag ger ju lagen det lokala facket makten att förhandla och köpslå om vilka som får vara kvar vid en nerdragning. Vad händer med den styrkepositionen?

– Som sagt, vi får ta och syna arbetsgivarnas och se hur långt vi kan komma. Hittar vi en lösning då ska vi diskutera det i lugn och ro inom vårt förbund. Då får vi ställa de nuvarande reglerna mot det nya förslaget. Vi vill ha en reglering som ökar tryggheten för våra medlemmar, det är vårt mål.

Dagens anställningsskyddslag har stora brister, anser han.

– Las tillåter ett så generöst utnyttjande av visstid att till och med EU-kommissionen kritiserat Sverige. Lägg därtill inhyrningen. Det finns ju många exempel på att man kan vara inhyrd uppåt åtta år, ibland ännu längre. Helt förkastligt.

I en uppgörelse med arbetsgivarna skulle man alltså kunna begränsa både visstidsanställningar och inhyrning?

– Varför inte? Inom LO har vi ett mål fram till 2028 att halvera visstidsanställningarna. De uppgår till 20 procent av arbetsmarknaden just nu. Vi har också som mål att minska den permanenta inhyrningen.

Hur då?

– I Tyskland har man kommit överens om en modell som innebär att den inhyrde efter två år på en arbetsplats erbjuds tillsvidareanställning. Därmed inte sagt att vi ska kopiera tyskarna.

Ni vill öka tryggheten för de äldre samt  begränsa visstidsanställningarna och den permanenta inhyrningen – vad är ni beredda att betala med för att få detta?

    – Av förhandlingstaktiska skäl vore det dumt att berätta det här, då våra motparter med stor sannolikhet läser detta.

Ni samtalar med arbetsgivarna nu. Kommer de här förhandlingarna att bakas in i de kommande avtalsförhandlingarna?

– Nej, vi gör halt då och så får vi fortsätta sedan när riksavtalsförhandlingarna är avklarade nästa år.

 

2 kommentarer till “Las fungerar inte

 • Säikkälä: Vi är inget kreatur, eller slit och slängvaror som du fritt förfogar över. Vi är människor av kött och blod. Vi lever under de mest usla förhållande, och de sämsta villkoren av alla avtal. Varför i hela fridens namn gör du skillnad på människor och människor? En inhyrd vill ingenting annat än ha trygghet och schysta villkor. Nu ska vi behandlas som kreatur där vi ska bli handelsvaror mellan företagen för att vi tydligen inte ska få vara kvar.

  För det enda som kommer hända, är att företagen kommer byta ut personalen dagen innan de ska ”övergå” ytterst få kommer få ett riktigt arbete. Otryggheten kommer öka på de inhyrdas bekostnad. Hur genomtänkt är det?

  Jag upplever dig som en särskilt mindre lämplig representant för de som är inhyrda, eller fackligt anslutna. Du tänker aldrig på de villkor och de förhållande som råder för oss. Du delar upp medlemmarna i ett A och ett B lag. Vi som inhyrda har varken någon talan, eller någon som tycker att det är ok att det ska göras skillnad på oss. Frågan är om det ens skulle existera någon form av bemanningsföretag. Det hade varit den största tryggheten för dina medlemmar.

  Men jag måste säga att jag delar Bemanningsföretagens VD Bäckströms kritik till dig. Vi som är anställda i ett bemanningsföretag, vi är anställda precis lika mycket som vilken annan bransch som helst.

  Vad är det du inte förstår med det? Du kan inte bestämma vad grannen ska äta till middag. Självklart kan du tipsa om recept. Men du äger inte frågan. Förstå att det inte accepteras av varken medlemmar, eller av andra förbund, eller de inhyrda arbetstagarna.

  Det diskuteras flitigt i media om förbund som utesluter människor som inte delar åsikten alla människors lika värde. Men du inser inte att du aktivt faktiskt gör skillnad på människors värde. Det är stor skillnad på egen personal och de inhyrda villkor. Nu kom ytterligare förslag som kommer resultera i ytterligare katastrofala följder om det införlivas.

  När det gäller staplande av visstidsanställda så kanske förbundet borde ställa sig upp och faktiskt strejka om så krävs för att få igenom avtalskraven, istället för att sälja ut delar av avtalet till arbetsgivarnas vinning. Det finns inget som tvingar er att gå med på försämringar i avtalet. Att peta i LAS kan dessutom ge katastrofala följder för andra förbund.

  Kan man få in det i bemanningsanställdas avtal, så kan man få in det i alla avtal eller bättre. Maximalt 6 månaders visstid, sedan tillsvidare. Men att påstå att du är beredd att sälja ut lagstadgade rättigheter för att du tror att det kan gynna dina medlemmar? Tänker du ens innan du uttalar dig?

  Jag har talat med flertalet höga fackliga representanter, och för att citera en av dem: ”Vissa glömmer det fackliga löftet helt och hållet när de fått en kopp kaffe av näringslivet.”

 • Finns det ingen i Metall-ledningen som kan säga åt Veli-Pekka att han kanske eller helst skall börja se sig om efter ett nytt jobb. Han är högst olämlig som avtalssekreterare!. Kan inte DA göra ett reportage om hans `resa`inom Metall.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.