Industriarbetarnas tidning

Ingen samordning i LO

21 oktober, 2015

Skrivet av

Det blir ingen samordning mellan LO-förbunden i avtalsrörelsen. Ett misslyckande, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Beslutet i LO:s styrelse var enhälligt.

– Vi har kommit fram till att var och en går fram var för sig i avtalsrörelsen 2016, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT under onsdagens möte med LO:s representantskap. Han fortsätter:

– Det är ett misslyckande. Det är dåligt av oss att vi inte lyckats med samordningen, att vi ännu inte funnit en väg framåt.

Under de senaste 20 åren har LO nästan vid varje lönerörelse lyckats ena sig, med några undantag. Inför årets förhandlingar, liksom tidigare, har IF Metall och kvinnodominerade Kommunal stått i varsin ringhörna. Det har då handlat om att de relativt sett låglönedominerade kvinnoförbunden velat ha högre löneökningar än manligt dominerade IF Metall.
Risken för en orolig avtalsrörelse med en huggsexa om lönerna finns i varje avtalsrörelse enligt IF Metalls ordförande Anders Ferbe, men risken har ökat. Han vill dock inte överdramatisera LO:s oenighet
– Det är inte så att LO spricker sönder. Trots de spruckna gemensamma förhandlingarna tänker Metall stödja Kommunals krav på att undersköterskorna ska få mer i löneökningar, säger Ferbe till TT.

Dagens Arbete återkommer  i eftermiddag med en intervju med Anders Ferbe, förbundsordförande i IF Metall och ordförande för Facken inom industrins råd. Här ingår GS-facket, IF Metall, Livs, Unionen och Sveriges ingenjörer.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.