Industriarbetarnas tidning

Nu finns en lösning för Kvarnsveden

30 mars, 2016

Skrivet av

Den segdragna tvisten om ett nytt lokalavtal i Kvarnsveden är löst.
– Vi har fått till ett bra avtal, säger Pappers ordförande Matts Jutterström.

Tvisten på Kvarnsveden har pågått länge. Både före och efter det att Arbetsdomstolen gav arbetsgivarna rätt att utöka årsarbetstiden från 1460 till 1616 timmar för ett antal skiftarbetare på bruket.

Det innebar en förlängning av arbetstiden på 156 timmar, följden av att företaget gick ner från sex- till femskift.

Vad parterna lokalt inte lyckats lösa, är skrivningarna runt femskiftet, bland annat semesterschema och frågan om kompensation för de extra timmarna.

Tvisten lyftes därför in i årets centrala avtalsrörelse, för att öka trycket på de lokala förhandlarna. En i sig unik åtgärd.

Pappers hotade med att inte förlänga de lokala avtalen så länge tvisten var olöst. När inte heller detta hjälpte klev de centrala parterna nyligen in och tog över förhandlingarna och har nu löst tvisten.

Resultatet är som följer:

* Ett nytt semesterschema (klarades ut lokalt).

* Dagtidarnas och 2-skiftarnas arbetstider förblir oförändrade.

* De som drabbats av längre arbetstid kompenseras med ett engångsbelopp på 10 000 kronor. De får också ett avdrag på 24 timmar från den årliga ”utfyllnadstiden”. Alltså en arbetstidsförkortning på 24 timmar.

* De drabbade skiftarbetarna får också en extra lokal löneökning utöver det centrala avtalet på 1,05 procent åren 2017 och 2018.

* De får också en extra påspädning på ”kompbanken” med tjugo timmar 2016, sexton timmar 2017 och åtta timmar 2018 och 2019.

*Arbetsgivarna får ”option” på att köra första maj 2018 utan extra kostnad.

– Totalt sett är det här paketet värt 6,6 procent, säger Matts Jutterström och fortsätter:

– Vi tycker att det blev en acceptabel nivå utifrån förutsättningarna. Vi har också reglerat lokalavtalet, så att arbetsgivaren inte kan välja mellan olika driftsformer hur som helst.

Bakom förhandlingsresultatet står en enig förbundsstyrelse. Pappers lokale ordförande, Sonny Waern, är dock mindre glad.

– Vi är inte nöjda med ”totalen” i avtalet, en åsikt vi också framfört till förbundet.  Men nu är det också upp till mina medlemmar att tycka till…

6 kommentarer till “Nu finns en lösning för Kvarnsveden

  • Hoppas att detta är ett tidigt APRILSKÄMT är inte 156 arbetstimmar värt mer än detta då är det tur att det snart är dax för Pension/KP Arbetare som tröttnat på allt snack från FÖRBUNDSLEDNINGEN

  • Nu kan vi drabbade i Kvarnsveden bara hoppas på att att detta var menat att publiceras på fredag ( 1:a April )

  • Jaha detta gjorde ju saken inte bättre…. Där försvann även hoppet om rättvisa. Ännu en gång fick vi skiftarbetare betala.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Enträget förhandlande gav extra i potten på Scania

Enträget förhandlande gav extra i potten på Scania

IF Metallklubbarna på Scania har förhandlat fram ett lönepåslag på 3,3 procent. 0,6 procentenheter mer än det centrala avtalet.

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.