Dom: Northvolt frias efter att utländska arbetare jobbat utan tillstånd
Northvolt frias av Skellefteå tingsrätt. De tolv utländska arbetarna, som jobbade olagligt inne på företagets område, var inte Northvolts ansvar.
Industriarbetarnas tidning
19 oktober, 2017
Skrivet av Anna Julius
(Uppdaterad)Förhandsryktena stämde. Batteriföretaget Northvolt satsar både i Skellefteå och Västerås.
– Vi kommer att behöva anställa folk i alla kategorier, säger vd Peter Carlsson till DA.
Fabriken med industriell tillverkning ska ligga i Skellefteå. På en tomt på vägen ut mot Rönnskärsverken har det redan satts igång en miljöprövning. Enligt planen ska fabriken ge 2 000 till 2 500 jobb på sikt.
Den så kallade demonstrationslinan byggs i Västerås, där också utvecklingsavdelningen kommer att finnas, med 300-400 anställda.
– Vi ser båda kommunerna som vinnare. Nästa vecka drar arbetet igång med att etablera ett projektkontor i Skellefteå, säger Northvolts vd Peter Carlsson, som vill bygga ”världens grönaste batteri”.
Han säger att städer som Paris och Stuttgart är på gång att förbjuda förbränningsmotorer, och att diskussioner även finns om Gamla Stan i Stockholm. Eldrivna bilar kommer att bli efterfrågade.
– Det kommer att skapa ett enormt behov av bilbatterier.
Om miljöprövningar och annat går igenom kan fabriken i Skellefteå börja byggas andra halvan av 2018.
– Skellefteå är enormt starkt inom industri, gruvindustri och är ett recyklingkluster, säger Peter Carlsson.
Den fabriken kallas Northvolt 1, vilket enligt Peter Carlsson kan ses som en indikation på att det kan bli fler fabriker.
Kommunalrådet i Skellefteå Lorents Burman är mycket glad över beskedet.
– Det är ett styrkebesked för hela regionen.
Han pekar på ortens fördelar:hamnen, energin, marken.
I början av 2019 planeras en testlina vara igång i Västerås.
– Det är för att kunna ge våra kunder tillgång till batterier för tester och validering, säger Peter Carlsson.
Anders Teljebeck, kommunalråd i Västerås pekar på det han anser är den stadens fördelar: Innovation, industri, digitalisering, elektrifiering.
– Det är Västerås DNA. Det här har varit en fantastisk resa att vara med om.
Northvolt har tidigare, så också i dag, fått många frågor om finansieringen av den satsning som sägs kräva totalt 40 miljarder kronor. Peter Carlsson säger att han ”inte är orolig”, att man nu har samlat ett par hundra miljoner och ser ett väldigt ”commitment” från investerare.
– Vi är inne i ett antal processer.
Vad händer om ni inte får pengar?
– Om vi mot förmodan inte skulle lösa vår finansiering, då kan vi inte köra vidare. Men just nu har vi ingenting som motsäger att vi kommer att kunna hålla de tidsplaner som ligger, säger han till DA.
Han säger att det just nu är fokus på demolinan i Västerås, sedan kommer det att behövas ytterligare kapital för att starta byggnationen av fabriken i Skellefteå.
Näringsminister Mikael Damberg, som också deltog på presskonferensen, säger att bilbatterier är helt nödvändigt för att klara miljöomställningen.
– Det finns en väldigt stor optimism just nu, säger han och pekar på investeringar i Sverige från även Google och Amazon.
Industrin har redan i dag svårt att hitta kvalificerad arbetskraft. Hur lockar ni 2000 kvalificerade arbetare i Skellefteå?
– Det är en fråga för hela regionen. Skellefteå ligger mellan två studentstäder, säger kommunalrådet Lorents Burman.
Han pekar också på att det redan finns basindustri, och en stark tillväxt i regionen.
– Det är också ett arbete för Northvolt. Det kommer att krävas en hel del akademiska utbildningar.
Företagets Peter Carlsson säger att det finns ett stort intresse för att jobba med deras frågor:
– När vi har annonser har vi hundratals, ibland kanske till och med 1000 sökande.
Rekryteringsprocessen sätter igång direkt.
– Till att börja med handlar det om att bemanna ett projektkontor för byggnationen. Sedan kommer vi behöva rekrytera produktions- och processfolk, säger Peter Carlsson till DA.
Proportionerna mellan folk som jobbar direkt i produktionen i Skellefteå och andra vill han inte säga. I första fasen, planerad till 2020, tror han det kan röra sig om totalt 800 personer.
– Det kommer att behövas mycket underhållstekniker, produktionsmänniskor, materialhanterare etcetera, säger Carlsson.
Det har ju varit en ganska speciell process, där kommuner ställts mot varandra, nästan som i ”Idol”. Varför har ni valt att göra det på det sättet?
– Det var absolut inte vår ambition att det skulle bli en så publik process som det blivit. Vi frågade 20 kommuner, vi fick 40 svar. De hjälpte oss med en frågelista kring kraven på etablering. Utifrån det har vi sållat och kommit på att Västerås och Skellefteå är det optimala.