Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Dags att planera för en omstart efter krisen”

20 augusti, 2020

Skrivet av Klas Eklund

Foto: TT Nyhetsbyrån.

Debatt När Sverige lämnar den akuta krisfasen måste vi se framåt. Akutstöden har varit nödvändiga, men vi måste vrida om så att insatserna framöver stöttar snabb återgång i arbete, skriver Klas Eklund, ordförande för omstartskommissionen.

Om skribenten:

Klas Eklund är ordförande för omstartskommissionen,en grupp ledande experter inom olika fält som analyserat utmaningarna efter coronakrisen för att ge konkreta förslag till reformer inom tio viktiga politikområden.

Den 17 augusti presenterade de sin slutrapport, 

Det är dags att planera för en omstart efter krisen. Omstartskommissionen består av tio experter som har arbetat på uppdrag av Stockholms Handelskammare. Var och en har skrivit självständigt om sitt eget kompetensområde och står för sina egna förslag. Det gör att vår rapport kan gå bredare och djupare än vad rapporter av den här typen brukar göra. Här är en kortkort sammanfattning av några av kommissionens idéer för ett starkare Sverige.

När Sverige lämnar den akuta krisfasen måste vi se framåt. Akutstöden har varit nödvändiga, men vi måste vrida om så att insatserna framöver stöttar snabb återgång i arbete.

Permitteringsstöd bör gradvis fasas ut samtidigt som företagen ges drivkrafter att ta tillbaka medarbetare. Rekryteringsstöd, investeringsstöd, utbildningssatsningar och stöd till byggande, reparation av infrastruktur och energieffektivisering av byggnader är viktiga åtgärder i detta skede.

Det gör att den offentliga skulden stiger – men det har vi råd med. Om några år är det dock dags att åter vrida om politiken så att skulden sjunker. Lars Calmfors vill att en plan läggs fast för detta.

Därtill föreslår omstartskommissionen långsiktiga reformer för ekonomisk styrka, hållbarhet och social inkludering. Åsa Hansson föreslår i sitt kapitel att skatten på arbete sänks – för både lägre och högre inkomsttagare. Kapitalbeskattningen bör bli mer enhetlig, dagens regressiva fastighetsskatt höjas och momsen breddas.

Oskar Nordström Skans vill att lagen om anställningsskydd moderniseras och kompletteras med ett ambitiöst program för kompetensutveckling. Arbetsförmedlingen bör ta mer hjälp av digitala hjälpmedel och dess lokala närvara bör bestå.

Susanne Ackum föreslår att utbildningen blir mer yrkesförberedande. Vi måste lära för livet, med återkommande möjligheter att lära nytt och höja kompetensen under yrkeslivet. En omställningsförsäkring kan vara ett verktyg för detta.

En massiv utbildningssatsning är avgörande för en långsiktigt jämnare inkomstfördelning. Höj kvaliteten kraftigt genom hela utbildningsväsendet, från förskola till högskola.

”Följ med oss på kompetensutveckling”

För att Sverige ska bli miljömässigt vill Maria Wetterstrand tillåta ”frizoner” för att testa ny teknik med mindre byråkrati och mer flexibilitet. Koppla miljökrav till utnyttjande av statliga stödåtgärder. Offentlig upphandling bör användas mer aktivt

Lars Hultkrantz föreslår i sitt kapitel om infrastruktur att de dyra höghastighetstågen läggs på is. Mer resurser bör i stället satsas på upprustning av existerande kollektivtrafik. Skynda på elektrifieringen av vägtrafiken, genom både laddstolpar och elvägar. Bygg ut elnätet och höj koldioxidskatten på drivmedel nu när oljepriset har fallit.

Tor Borg vill i sitt kapitel att staten inte längre överlåter bostadspolitiken till särintressen. Han lägger fram förslag för att stötta byggande och boende om så skulle behövas – och vill se en rörligare bostadsmarknad med större socialt inslag i framtiden.

Entreprenörskap och innovation krävs för dynamik och omställning. Pontus Braunerhjelm föreslår en rad åtgärder för att Sverige ska bli mer innovativt, såsom utökade möjligheter att utnyttja personaloptioner och mer omfattande stöd till investeringar.

Amy Loutfi betonar att digitaliseringen måste kunna nyttjas av alla, för att skapa utvecklingskraft. Vi behöver en klar strategi för hantering av data och ett juridiskt ramverk kring artificiell intelligens. Den offentliga sektorn bör bygga en nationell digital plattform.

Världen har blivit hårdare, med handelskrig och stormaktsrivalitet. Cecilia Malmström vill att Sverige ska arbeta för multilaterala handelsavtal och fri handel med både USA och Kina. Sverige bör bli en mer aktiv medlem av EU. Vi ska driva på för rättvis och öppen konkurrens på den inre marknaden, inte minst för tjänster. Även på EU-nivå ska Sverige verka för strategiska investeringar i digitalisering, grön teknik, förnyelsebar energi och cirkulär ekonomi.

Vår rapport är tjock. Men innehållsrik. Den kan laddas ner gratis från Handelskammarens hemsida. Jag hoppas att många läser den, helt eller delvis, funderar på de olika förslagen och om de kan tvinnas ihop till en strategi som fungerar. Det är just i kris vi bör tänka nytt och lägga grunden till en ljusare framtid.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Att måla är som att kratta löv

Att måla är som att kratta löv

Livet är en konst men konsten har ett eget liv. Just nu vill jag bara måla, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Du kanske också vill läsa…

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

”Följ med oss på kompetensutveckling”

”Följ med oss på kompetensutveckling”

Har verkligen företagsledningarna och bolagsstyrelserna rätt kompetens för att driva våra företag till framgång genom de föränderliga tiderna? Anders Olofsson på Caterpillar i Göteborg vill se fler samarbeten mellan parterna även efter krisen.

Detta gäller vid korttidsarbete

Detta gäller vid korttidsarbete

Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

”Passa på att utbilda de anställda”

”Passa på att utbilda de anställda”

Korttidspermitterade bör få utbildning. Bättre det än att folk går hemma och bygger altaner, säger förre Metallordföranden Göran Johnsson.

Jämlikhet är bästa skyddet

Jämlikhet är bästa skyddet

Precis som vi har en försvarsberedning som tolkar de militära säkerhetshoten bör en hälsoberedning tillsättas som värnar vår välfärdsberedskap, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Korttids­stödet räddade 40 000 jobb

Korttids­stödet räddade 40 000 jobb

Så lätt att glömma, att ta något för givet. Så lätt att tro att det som gäller idag alltid har funnits där. Som korttidsstödet. Testet kom under pandemin, 40 000 jobb räddades enligt en utvärdering.

Mest korttids­stöd till industrin

Mest korttids­stöd till industrin

Scania, Volvo och andra stora industriföretag är de som tagit emot mest korttidsstöd under pandemin. ”Stödet har haft en väldigt stor betydelse för jobben”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilssson.

Privatiseringen måste stoppas

Privatiseringen måste stoppas

Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.