Att måla är som att kratta löv
Livet är en konst men konsten har ett eget liv. Just nu vill jag bara måla, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt När Sverige lämnar den akuta krisfasen måste vi se framåt. Akutstöden har varit nödvändiga, men vi måste vrida om så att insatserna framöver stöttar snabb återgång i arbete, skriver Klas Eklund, ordförande för omstartskommissionen.
Klas Eklund är ordförande för omstartskommissionen,en grupp ledande experter inom olika fält som analyserat utmaningarna efter coronakrisen för att ge konkreta förslag till reformer inom tio viktiga politikområden.
Den 17 augusti presenterade de sin slutrapport,
Det är dags att planera för en omstart efter krisen. Omstartskommissionen består av tio experter som har arbetat på uppdrag av Stockholms Handelskammare. Var och en har skrivit självständigt om sitt eget kompetensområde och står för sina egna förslag. Det gör att vår rapport kan gå bredare och djupare än vad rapporter av den här typen brukar göra. Här är en kortkort sammanfattning av några av kommissionens idéer för ett starkare Sverige.
När Sverige lämnar den akuta krisfasen måste vi se framåt. Akutstöden har varit nödvändiga, men vi måste vrida om så att insatserna framöver stöttar snabb återgång i arbete.
Permitteringsstöd bör gradvis fasas ut samtidigt som företagen ges drivkrafter att ta tillbaka medarbetare. Rekryteringsstöd, investeringsstöd, utbildningssatsningar och stöd till byggande, reparation av infrastruktur och energieffektivisering av byggnader är viktiga åtgärder i detta skede.
Det gör att den offentliga skulden stiger – men det har vi råd med. Om några år är det dock dags att åter vrida om politiken så att skulden sjunker. Lars Calmfors vill att en plan läggs fast för detta.
Därtill föreslår omstartskommissionen långsiktiga reformer för ekonomisk styrka, hållbarhet och social inkludering. Åsa Hansson föreslår i sitt kapitel att skatten på arbete sänks – för både lägre och högre inkomsttagare. Kapitalbeskattningen bör bli mer enhetlig, dagens regressiva fastighetsskatt höjas och momsen breddas.
Oskar Nordström Skans vill att lagen om anställningsskydd moderniseras och kompletteras med ett ambitiöst program för kompetensutveckling. Arbetsförmedlingen bör ta mer hjälp av digitala hjälpmedel och dess lokala närvara bör bestå.
Susanne Ackum föreslår att utbildningen blir mer yrkesförberedande. Vi måste lära för livet, med återkommande möjligheter att lära nytt och höja kompetensen under yrkeslivet. En omställningsförsäkring kan vara ett verktyg för detta.
En massiv utbildningssatsning är avgörande för en långsiktigt jämnare inkomstfördelning. Höj kvaliteten kraftigt genom hela utbildningsväsendet, från förskola till högskola.
För att Sverige ska bli miljömässigt vill Maria Wetterstrand tillåta ”frizoner” för att testa ny teknik med mindre byråkrati och mer flexibilitet. Koppla miljökrav till utnyttjande av statliga stödåtgärder. Offentlig upphandling bör användas mer aktivt
Lars Hultkrantz föreslår i sitt kapitel om infrastruktur att de dyra höghastighetstågen läggs på is. Mer resurser bör i stället satsas på upprustning av existerande kollektivtrafik. Skynda på elektrifieringen av vägtrafiken, genom både laddstolpar och elvägar. Bygg ut elnätet och höj koldioxidskatten på drivmedel nu när oljepriset har fallit.
Tor Borg vill i sitt kapitel att staten inte längre överlåter bostadspolitiken till särintressen. Han lägger fram förslag för att stötta byggande och boende om så skulle behövas – och vill se en rörligare bostadsmarknad med större socialt inslag i framtiden.
Entreprenörskap och innovation krävs för dynamik och omställning. Pontus Braunerhjelm föreslår en rad åtgärder för att Sverige ska bli mer innovativt, såsom utökade möjligheter att utnyttja personaloptioner och mer omfattande stöd till investeringar.
Amy Loutfi betonar att digitaliseringen måste kunna nyttjas av alla, för att skapa utvecklingskraft. Vi behöver en klar strategi för hantering av data och ett juridiskt ramverk kring artificiell intelligens. Den offentliga sektorn bör bygga en nationell digital plattform.
Världen har blivit hårdare, med handelskrig och stormaktsrivalitet. Cecilia Malmström vill att Sverige ska arbeta för multilaterala handelsavtal och fri handel med både USA och Kina. Sverige bör bli en mer aktiv medlem av EU. Vi ska driva på för rättvis och öppen konkurrens på den inre marknaden, inte minst för tjänster. Även på EU-nivå ska Sverige verka för strategiska investeringar i digitalisering, grön teknik, förnyelsebar energi och cirkulär ekonomi.
Vår rapport är tjock. Men innehållsrik. Den kan laddas ner gratis från Handelskammarens hemsida. Jag hoppas att många läser den, helt eller delvis, funderar på de olika förslagen och om de kan tvinnas ihop till en strategi som fungerar. Det är just i kris vi bör tänka nytt och lägga grunden till en ljusare framtid.