Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt
Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
DEBATT När inte ens kompetensförsörjningen i de försvarspolitiska frågorna kommer upp på agendan så kan man undra var industrins frågor – utöver energi – hamnar, skriver Peter Bryntesson och Martin Lidén på Fordonskomponentgruppen.
Martin Lidén och Peter Bryntesson är ordförande respektive vd för branschorganisationen FKG, Fordonskomponentgruppen.
Svensk fordonsindustri står inför sin hittills största transformering, grön omställning och ännu högre grad av digitalisering. En omställning som bland annat kommer att ställa krav på kompetens – utbildningar måste vässas, det måste finnas utrymme för kompetenslyft samt ett ännu bättre samspel mellan industri, skolan och politik.
Vi befinner oss mitt i en våg av nyindustrialisering – grön omställning och ännu högre grad av digitalisering – inom fordonssektorn med prestigeprojekt som fossilfritt stål och batteriteknik. Men den pågående industriella omställningen till Industri 7.0 eller Industri 8.0 ställer krav på kunskap, kompetens, förändringsvilja/kompetenslyft för att driva innovation och för att långsiktigt stärka konkurrenskraften.
Det går inte att frångå att fordonsindustrin är viktig för AB Sverige. Där sker inte bara tillverkning och utveckling utan den driver även innovation åt andra branscher. Man brukar säga att ett arbete i fordonsindustrin också skapar två till tre ytterligare arbetstillfällen i samhället.
Vi innehar tre stora fordonstillverkare av lastbilar, bussar och personbilar som skapar ca 60 000 jobb enbart i Sverige. Faktiskt är en tredjedel av alla lastbilar som säljs i EU härifrån. Därtill gör vi anläggningsmaskiner och sportbilar.
Läs också
Mer än varannan industriarbetare jobbar på ett litet eller medelstort företag. Hur ska de klara kommande teknikskiften? Harald Gatu gick på spaning efter en industripolitik som kan ge småföretagen en hjälpande hand.
Vi är ett av sexton länder som har en inhemsk förmåga att ta ett fordon från idé till leverans. Inte illa för ett litet land i EU:s utkanter.
Men 75-80 procent av en bils förädling sker i leverantörsledet. Leverantörsindustrin sysselsätter betydligt fler än fordonstillverkarna.
Leverantörsledet har ca 100 000 anställda i 1 400 bolag, där 75 procent är så kallade SME-företag, små till mellanstora företag. Det innebär oftast att man inte har en utvecklingsavdelning eller någon strateg som kan arbeta med framtiden. Kanske saknas även finansiell förmåga. Dessa SME:s behöver vägledning, kompetens, tillväxtkraft och stöd i omställningsprocessen i sin resa in i framtiden. Så kära politiker lyssna till oss!
En uppenbar faktor där vi behöver politikernas fulla stöd är när det kommer till energitillgång. Stabil, billig el över tid är oerhört viktigt för befintliga bolag, och för att locka nya företag till Sverige.
Ett annat viktigt område är kompetens. När vi byter ut bränsletanken mot ett batteripack, hur påverkar det systemen runt om? Vilken ny kompetens behövs för att förstå vad som ska tillverkas 2030? När man är varse detta kommer det behövas ny kompetens för att tillverka hållbart genom AI och digitala lösningar i tillverkningsindustrin. Men för att tillgodose sig detta, hur utbildar man sin personal när orderböckerna är fulla och kunderna skriker efter artiklar? Inte lätt!
Sedan tidigare har vi från FKG:s sida lyft behovet av en uttalad industriminister, samt ett ännu tätare samarbete mellan politik-myndigheter-akademi-industri för svensk konkurrenskraft.
Men i valrörelsen ligger våra riksdagspartier, bortsett från energi, lågt i de industripolitiska frågorna. Detta trots att industrin är en förutsättning för tillväxt, välstånd och välfärd.
Från FKG:s sida arbetar vi med en långsiktig industripolitiska agenda, Svensk Fordonsindustri 2.0, som vi kommer att rulla ut när valresultatet ligger framme. I dess fokus står omställningen från förbränningsmotorer till elektrifierade och uppkopplade fordon samt hållbara mobilitets- och transportsystem.
3 kommentarer till “Sverige behöver en industriminister”