Industriarbetarnas tidning

Åklagaren överklagar domen i dödsolyckan

6 maj, 2014

Dödsolyckan på Enercon ConverterFörre vice vd:n för tyskägda Enercon Converter friades i dag från att ha vållat en 31-årings död vid ett vindkraftsbygge i Jämtland för tre år sedan. Bolaget slipper också att betala företagsbot. Men åklagaren ska överklaga domen.

Mannen, inhyrd av ett bemanningsföretag, höll mitt i natten på med monteringsarbete från en stege inuti ett vindkraftstorn i Hällingarna utanför jämtländska Hammerdal. 31-åringen hade sele på sig, men säkerhetskopplingen gled ur genom en glipa mellan två stegmoduler och han föll 11 meter ned på ett betonggolv.

Kammaråklagare Åse Schoultz åtalade i somras Enercon Energy Converters dåvarande vice vd för vållande till annans död och yrkade också en företagsbot på två miljoner kronor.

Åtalet talar om en arbetsplats med dålig kunskap om skyddsarbete och där det inte avsatts tillräckligt med pengar eller arbetstid för ett systematiskt arbetsmiljöarbete Åklagaren hävdar vidare att vindkraftsbyggena har präglats av stress, dålig säkerhetskultur och tävlingsmentalitet som i sig har medfört faror.

Domen från Östersunds tingsrätt i dag ogillar åtalet helt, och underkänner yrkandet om företagsbot, vilket leder till att det inte heller betalas ut några skadestånd.

Rätten menar att samtliga de anställda som var på arbetsplatsen under olycksnatten var erfarna och kunde säkerhetsbestämmelserna. I domen står vidare att det går att rikta ”allvarlig kritik” mot arbetsmiljöinspektörens utredning, som till dels ligger till grund för arbetsmiljöverkets åtalsanmälan, och att den därför ”ska vägas med stor försiktighet”. 

Även i övrigt anser tingsrätten att åklagaren inte har kunnat visa upp sådana brister i sin arbetsövervakning att företaget ska fällas för vållande till annans död eller betala företagsbot.

Åse Schoultz bestämde sig snabbt för att överklaga till hovrätten:

– Till förhandlingarna där kommer jag att komplettera min bevisning, med bland annat nya förhör, säger hon.

 

Vi har i flera granskningar undersöktdet rättsliga efterspelet efter en dödsolycka på arbetsplatsen:

– Många döda – få dömda
– Orsaka dödsolycka – inte värre än att stjäla mobil
– Så straffas företag vid dödsolyckor
 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.