Industriarbetarnas tidning

”Samhall är inte något för personer med skador”

14 december, 2017

Läsarberättelser ”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”En nedåtgående spiral.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett utval.

Har du en egen historia?

Vill du berätta om hur det är att  jobba på Samhall?  Hör av dig till oss! Marcus Derland, md@da.se, 08-786 03 19 Jonas Löfvenberg, jl@da.se, 08-786 03 12 Eller använd vår krypterade tjänst tipsa.da.se Ring eller mejla inte från jobbet!  Då kan din arbetsgivare få reda på att du har kontaktat oss.

”Samhall är inte något för personer med skador.”

Jag började på Samhall mellan 1989 och 1999. Det var ett tungt arbete, inte avpassat för människor med skador.

Under 2000-talet fick jag jobb där igen och det går att sammanfatta sålunda: Du ska producera lika mycket som en ”vanlig” verkstad. Det ska du göra med sämre kroppsliga förutsättningar, sämre, äldre och farligare maskiner och detta till en lägre lön än på ett vanligt företag. Samhall är inte något för personer med skador.
/Anonym

”Människan har kommit i skymundan”

Jag kan bara bekräfta att det är ett hårdare klimat på Samhall i dag. Jag själv lider av stress och har gjort i många år, men ingen hänsyn visas.

Jag hade fyra olika chefer under en tidsperiod av 2 veckor. Cheferna är jämt och ständigt på matchningsmöten men vi arbetare har inget att säga till om – fast det är oss det handlar om.

Det förekommer inga medarbetarsamtal och knappt några arbetsplatsträffar längre, och det cheferna byts ständigt. Hur i all värdens namn kan de matcha människor till jobb när de inte tycks veta något om personen i fråga?

Jag tycker att människan har kommit i skymundan på Samhall. Allt handlar bara om pengar.
/Ett huvdskyddsombud på Samhall.

”Hoppas de börjar jobba för bättre arbetsmiljö nu”

Min förhoppning är att Samhall nu börjar jobba för bättre arbetsmiljö. Man blir besviken på att de aldrig lär sig. Jag har själv varit anställd på Samhall, även som huvudskyddsombud.
/Olof

”Det går snabbt för cheferna att tappa verklighetsförankringen”

Det är otroligt vad det går snabbt att tappa verklighetsförankringen och framförallt samvetet om man är chef på Samhall. Att man bara skall producera vinster utan att (som det verkar,) bry sig det minsta om hur man når vinsterna.
/Regionalt skyddsombud inom LO

”Samhall struntar i oss som faktiskt är där av en anledning”

Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning. Jag har problem med smärta i kroppen. Därför måste jag resa mig ibland, och röra lite på mig. Men genast kommer någon som ledningen har satt på att bevaka oss, och då får man höra: ”Har du ont har du inte här att göra.” Och så blir man hemskickad och måste dessutom slåss mot försäkringskassan för att få sjukpenning …

Samhall hade kunnat vara ett toppenföretag. Men som det är nu är det många av oss som lider. Samhall säger att man sätter rätt man på rätt plats. Nej, tyvärr.
/Lotta

”En nedåtgående spiral för Samhall”

Jag var med om uppbyggnaden av Samhall. Från starten fanns det inget krav på vinst, plus minus noll var resultatet som gällde. Då var produktion det som mest passande våra anställda. Sen gick man över till servicejobb och nu också tydligen skrothantering. En nedåtgående spiral för Samhall.
/Bo Johansson

”Har fått mycket skit för att jag värnar om arbetsmiljön”

Jag kan tyvärr inget annat än att hålla med, det går faktiskt till så här på Samhall. Chefer säger att man ska sjukskriva sig om man inte klarar jobbet.

Själv har jag fått mycket skit för att jag värnar om arbetsmiljön, jag har blivit förflyttad och trakasserad av chefer för att jag bryr mej.
/Huvudskyddsombud i Samhall för IF Metall

 Lön efter insats?

Ska vi jobba som vi vore friska, så tycker jag att vi ska ha lön som är som det med.
/Anonym

11 kommentarer till “Samhall är inte något för personer med skador

 • Jag har arbetat på Samhall i nästan 5år, jag har bara under dessa åren fått se hur Samhall har försämrats. Jag har sett en person som lider av hjärtproblem stressas så att den tvingas uppsöka läkare varje vecka på grund av känningar i bröstkorgen. När jag påpekat för arbetsledaren att personen kan få en hjärtinfarkt, som kan leda till döden om det fortgår, så har jag fått till svar att man då byter ut personen…
  Jag har sett personer som kommit till Samhall för rehabiliteringsarbete efter arbetsskada i knä bli satta på trappstädning.
  Personer med ryggbesvär bli satta på arbete som innefattar 80% golvmoppning.
  Personer med psykosociala besvär bli satta på köpcentra.

  Områdeschefer borde tvingas att gå en grundläggande utbildning i ergonomi, rehabiliteringsarbete och psykologi då dessa tre områden berör de flesta anställda på Samhall. Tar de hand om dessa områden så ska de se att de anställda blir friskare och positivare vilket i sin tur ger fler övergångar.

 • Har jobbat på Samhall sedan 2007. Samhall har tappat sitt syfte fullständig och många människor far väldigt illa. Arbetsmiljön har stadigt förändrats till det sämre och man räknar bara kronor och timmar och det mänskliga lämnar man åt sidan. Klarar man inte av sina uppgifter blir man uppmanad att sjukskriva sig.

 • Har jobbat på Samhall sedan 2001. Är idag uthyrd till ett bolag där jag inte tål deras kemikalier men chefen gör inget. Han har gett mig tunn ansiktsmask som funkar lika bra som toapapper, så är kontinuerligt hemma torsdag & fredag i förkylning. Chefen vägrade tro på mig fast jag var hos läkaren ang detta så jag tyckte han kunde ge mig första dags intyg så kunde jag komma till företagshälsovården. Detta var inte aktuellt och både skyddsombuden för Samhall och bolaget jag är på gör inget för hjälpa en.

  Förr var Samhall bättre men nu har det spårat ur.

 • Det är Arbetsförmedlingen som i grunden förser Samhall med golvpersonal. I mitt fall har det varit så att AF skickade mej till Samhall för intervju. Fick först praktikplats som Försäkringskassan betalde. Sedan en anställning på Samhall 2012. Nu 2017, fortfarande anställd på Samhall. Med cirka 5 st ”närmaste chef” att prata med. Och tyvärr har inte IF Metalls ombud i Ljungby, haft något medlemsmöte hos oss som bemannar detta företag. Vi är ca 40 st. Ungefär 14 st som är medlem i metall. Om de fackliga ombuden inom LO kunde gå lite över sina områden och ha gemensamma träffar med oss golvpersonalen. Spelar ingen roll om jag tillhör Metall eller Fastighet eller Handels. Så skulle arbetsmiljön bli mer positiv. Och även få arbetsgivaren Samhall att bli en bättre arbetsgivare. Nu finns det tyvärr i dags läge tjänstemän/kvinnor i Samhall som inte borde vara grupp-/teamledare och ha oss golvetanställda under sina vingar. Men iallafall så träffar jag massa olika roliga härliga medarbetare. / Jonas

 • Jag är huvudskyddsombud, har jobbat på Samhall i 14 år och är jämt trakasserad av områdeschefen. Hela tiden bara jobb. Har ont i knä rygg total slut i kroppen. När jag började på Samhall var jag kärnfrisk.

 • På tal om första skribenten och lägre löner.
  Värst är ju UVA-anställningen. Vi förväntas, oavsett handikapp, sjukdomar och nedsättningar att arbeta 100 procent, utföra samma och ibland mer jobb än fast anställda till ca 80 procent av den redan låga lönen.
  Dessutom slits personalen ut snarare än rehabiliteras. Kom till Samhall för lite styvt ett år sedan och var så gott som fullt frisk.
  Idag har jag hälsporre, trasig rygg, svår ångest och känner en klump i magen varje morgon då jag går till jobbet.
  Man blir fullständigt överkörd.

 • Har jobbat i samhall i 20 år började -94 och under alla dessa år så har jag sagt att samhall kommer å försvinna om de fortsätter på detta vis som det gör. Jag känner igen mycket i vad andra beskriver.
  ”Samhall är skam för sverige” om de fortsätter i samma stil.

 • Första gången jag var på Samhall i rehabilitering så struntade de i hur jag kände mig, fast jag kom till arbetsplatsen gråtandes. Andra gången som UVA-anställd där man jobbade dubbelt upp, hoppade jojo mellan olika arbetsplatser, trakasserad osv men inget hände från chefernas sida. Då hänvisade de till att det är hörsägen, ord mot ord och omplaceringar. Tredje gången som fast anställd, likadant hot om bestraffningar av olika slag som i sin tur leder till uppsägning av privata skäl.
  Håller med andra om hur Samhall fungerar, man själv har varit utsatt för mycket. Vi är i sämre skick nu än när vi började. Man pratar bara pengar och det ska sparas in på allt. Intyg från VC och vuxenpsyk struntar man i helt och hållet. Man hänvisar till anställningsavtalen om man klagar och vilka skyldigheter man har gentemot arbetsgivaren. Men när man ifrågasätter Samhalls ansvar gentemot oss anställda då får man inga svar, t ex angående trakasserier och mobbning eftersom Samhall har nolltolerans… Då är man obekväm och omplaceras. Företagshälsovården får man inte ens utnyttja, de säger att Samhall inte har någon fast de har, men anställda tillåts inte att utnyttja den.

 • Det är tragiskt att det i Sverige kan gå till som det har gjort i det statliga företaget Samhall under så lång tid! Har vi fler statliga företag som livet ter sig som det gjort och gör för Samhalls anställda? Då är det dags att ta fram dessa med! Efter elva år med oräkneliga händelser och historier är jag numera pensionär och skiter fullständigt i Samhall, tack och lov! I åratal skrev jag till HQ om chefer, direktiv, problemställningar och fick faktiskt Monica att hälsa på med resultat noll så nu får någon annan ta pinnen och ösa mail uppåt! Det blir ingen skillnad då heller så, tålamod!!! Oj vad du har folks onda på ditt samvete Monica, fast det vet du nog inte om…

 • Jag blev kallad på intervju för sommarjobb på Samhall. De sas att de var så bra . De fick mig väl o tro på det. Efter sommaren fick jag bli kvar med samma jobb arbetet men lägre lön. Man skulle ju visa framfötterna, visa vilja arbeta och så, men den egentligen psykiska misshandeln av folk som trodde sig vara några arbetsledare över mig fast de inte var det, och med otroligt kontrollbehov verkade det som att det var helt okej att de fick springa o kolla vad jag gjorde o inte gjorde, o hur o när… Inte ens kissa ifred, de kunde komma och ropa o knacka på dörren. Eter ca tredje gången samma dag eller 10:e gången innan det ens blivit onsdagen under arbetsveckan svarade jag inte, för man kände att på toa kan man väl få vara ifred. Då ringer de sin chef som ringde mig och jag får utskällning för att jag inte svarat. Kort sagt psykiskt misshandlad blev jag. De sa upp mig sen på stående fot. På grund av den psykiska misshandeln har jag i dag fortfarande men av den tiden.

 • Samhalls Företagshälsovård i den kommun som jag var anställd i, läkaren som var där… denne gjorde mer skada än nytta. Sjukgymnasterna var dock bra.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.