”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Det nya Samhall

Foto: TT och Dagens Arbete

”Samhall är inte något för personer med skador”

Läsarberättelser ”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”En nedåtgående spiral.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett utval.

Har du en egen historia?

Vill du berätta om hur det är att  jobba på Samhall?  Hör av dig till oss! Marcus Derland, md@da.se, 08-786 03 19 Jonas Löfvenberg, jl@da.se, 08-786 03 12 Eller använd vår krypterade tjänst tipsa.da.se Ring eller mejla inte från jobbet!  Då kan din arbetsgivare få reda på att du har kontaktat oss.

”Samhall är inte något för personer med skador.”

Jag började på Samhall mellan 1989 och 1999. Det var ett tungt arbete, inte avpassat för människor med skador.

Under 2000-talet fick jag jobb där igen och det går att sammanfatta sålunda: Du ska producera lika mycket som en ”vanlig” verkstad. Det ska du göra med sämre kroppsliga förutsättningar, sämre, äldre och farligare maskiner och detta till en lägre lön än på ett vanligt företag. Samhall är inte något för personer med skador.
/Anonym

”Människan har kommit i skymundan”

Jag kan bara bekräfta att det är ett hårdare klimat på Samhall i dag. Jag själv lider av stress och har gjort i många år, men ingen hänsyn visas.

Jag hade fyra olika chefer under en tidsperiod av 2 veckor. Cheferna är jämt och ständigt på matchningsmöten men vi arbetare har inget att säga till om – fast det är oss det handlar om.

Det förekommer inga medarbetarsamtal och knappt några arbetsplatsträffar längre, och det cheferna byts ständigt. Hur i all värdens namn kan de matcha människor till jobb när de inte tycks veta något om personen i fråga?

Jag tycker att människan har kommit i skymundan på Samhall. Allt handlar bara om pengar.
/Ett huvdskyddsombud på Samhall.

”Hoppas de börjar jobba för bättre arbetsmiljö nu”

Min förhoppning är att Samhall nu börjar jobba för bättre arbetsmiljö. Man blir besviken på att de aldrig lär sig. Jag har själv varit anställd på Samhall, även som huvudskyddsombud.
/Olof

”Det går snabbt för cheferna att tappa verklighetsförankringen”

Det är otroligt vad det går snabbt att tappa verklighetsförankringen och framförallt samvetet om man är chef på Samhall. Att man bara skall producera vinster utan att (som det verkar,) bry sig det minsta om hur man når vinsterna.
/Regionalt skyddsombud inom LO

”Samhall struntar i oss som faktiskt är där av en anledning”

Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning. Jag har problem med smärta i kroppen. Därför måste jag resa mig ibland, och röra lite på mig. Men genast kommer någon som ledningen har satt på att bevaka oss, och då får man höra: ”Har du ont har du inte här att göra.” Och så blir man hemskickad och måste dessutom slåss mot försäkringskassan för att få sjukpenning …

Samhall hade kunnat vara ett toppenföretag. Men som det är nu är det många av oss som lider. Samhall säger att man sätter rätt man på rätt plats. Nej, tyvärr.
/Lotta

”En nedåtgående spiral för Samhall”

Jag var med om uppbyggnaden av Samhall. Från starten fanns det inget krav på vinst, plus minus noll var resultatet som gällde. Då var produktion det som mest passande våra anställda. Sen gick man över till servicejobb och nu också tydligen skrothantering. En nedåtgående spiral för Samhall.
/Bo Johansson

”Har fått mycket skit för att jag värnar om arbetsmiljön”

Jag kan tyvärr inget annat än att hålla med, det går faktiskt till så här på Samhall. Chefer säger att man ska sjukskriva sig om man inte klarar jobbet.

Själv har jag fått mycket skit för att jag värnar om arbetsmiljön, jag har blivit förflyttad och trakasserad av chefer för att jag bryr mej.
/Huvudskyddsombud i Samhall för IF Metall

 Lön efter insats?

Ska vi jobba som vi vore friska, så tycker jag att vi ska ha lön som är som det med.
/Anonym

Läs mer:

11Kommentarer

Ung Arbetare:

Jag har arbetat på Samhall i nästan 5år, jag har bara under dessa åren fått se hur Samhall har försämrats. Jag har sett en person som lider av hjärtproblem stressas så att den tvingas uppsöka läkare varje vecka på grund av känningar i bröstkorgen. När jag påpekat för arbetsledaren att personen kan få en hjärtinfarkt, som kan leda till döden om det fortgår, så har jag fått till svar att man då byter ut personen…
Jag har sett personer som kommit till Samhall för rehabiliteringsarbete efter arbetsskada i knä bli satta på trappstädning.
Personer med ryggbesvär bli satta på arbete som innefattar 80% golvmoppning.
Personer med psykosociala besvär bli satta på köpcentra.

Områdeschefer borde tvingas att gå en grundläggande utbildning i ergonomi, rehabiliteringsarbete och psykologi då dessa tre områden berör de flesta anställda på Samhall. Tar de hand om dessa områden så ska de se att de anställda blir friskare och positivare vilket i sin tur ger fler övergångar.

Andy:

Har jobbat på Samhall sedan 2007. Samhall har tappat sitt syfte fullständig och många människor far väldigt illa. Arbetsmiljön har stadigt förändrats till det sämre och man räknar bara kronor och timmar och det mänskliga lämnar man åt sidan. Klarar man inte av sina uppgifter blir man uppmanad att sjukskriva sig.

Gunnar:

Har jobbat på Samhall sedan 2001. Är idag uthyrd till ett bolag där jag inte tål deras kemikalier men chefen gör inget. Han har gett mig tunn ansiktsmask som funkar lika bra som toapapper, så är kontinuerligt hemma torsdag & fredag i förkylning. Chefen vägrade tro på mig fast jag var hos läkaren ang detta så jag tyckte han kunde ge mig första dags intyg så kunde jag komma till företagshälsovården. Detta var inte aktuellt och både skyddsombuden för Samhall och bolaget jag är på gör inget för hjälpa en.

Förr var Samhall bättre men nu har det spårat ur.

Jonas:

Det är Arbetsförmedlingen som i grunden förser Samhall med golvpersonal. I mitt fall har det varit så att AF skickade mej till Samhall för intervju. Fick först praktikplats som Försäkringskassan betalde. Sedan en anställning på Samhall 2012. Nu 2017, fortfarande anställd på Samhall. Med cirka 5 st ”närmaste chef” att prata med. Och tyvärr har inte IF Metalls ombud i Ljungby, haft något medlemsmöte hos oss som bemannar detta företag. Vi är ca 40 st. Ungefär 14 st som är medlem i metall. Om de fackliga ombuden inom LO kunde gå lite över sina områden och ha gemensamma träffar med oss golvpersonalen. Spelar ingen roll om jag tillhör Metall eller Fastighet eller Handels. Så skulle arbetsmiljön bli mer positiv. Och även få arbetsgivaren Samhall att bli en bättre arbetsgivare. Nu finns det tyvärr i dags läge tjänstemän/kvinnor i Samhall som inte borde vara grupp-/teamledare och ha oss golvetanställda under sina vingar. Men iallafall så träffar jag massa olika roliga härliga medarbetare. / Jonas

James Franco:

Jag är huvudskyddsombud, har jobbat på Samhall i 14 år och är jämt trakasserad av områdeschefen. Hela tiden bara jobb. Har ont i knä rygg total slut i kroppen. När jag började på Samhall var jag kärnfrisk.

Ung på Samhall:

På tal om första skribenten och lägre löner.
Värst är ju UVA-anställningen. Vi förväntas, oavsett handikapp, sjukdomar och nedsättningar att arbeta 100 procent, utföra samma och ibland mer jobb än fast anställda till ca 80 procent av den redan låga lönen.
Dessutom slits personalen ut snarare än rehabiliteras. Kom till Samhall för lite styvt ett år sedan och var så gott som fullt frisk.
Idag har jag hälsporre, trasig rygg, svår ångest och känner en klump i magen varje morgon då jag går till jobbet.
Man blir fullständigt överkörd.

Fd anställd:

Har jobbat i samhall i 20 år började -94 och under alla dessa år så har jag sagt att samhall kommer å försvinna om de fortsätter på detta vis som det gör. Jag känner igen mycket i vad andra beskriver.
”Samhall är skam för sverige” om de fortsätter i samma stil.

Anonym:

Första gången jag var på Samhall i rehabilitering så struntade de i hur jag kände mig, fast jag kom till arbetsplatsen gråtandes. Andra gången som UVA-anställd där man jobbade dubbelt upp, hoppade jojo mellan olika arbetsplatser, trakasserad osv men inget hände från chefernas sida. Då hänvisade de till att det är hörsägen, ord mot ord och omplaceringar. Tredje gången som fast anställd, likadant hot om bestraffningar av olika slag som i sin tur leder till uppsägning av privata skäl.
Håller med andra om hur Samhall fungerar, man själv har varit utsatt för mycket. Vi är i sämre skick nu än när vi började. Man pratar bara pengar och det ska sparas in på allt. Intyg från VC och vuxenpsyk struntar man i helt och hållet. Man hänvisar till anställningsavtalen om man klagar och vilka skyldigheter man har gentemot arbetsgivaren. Men när man ifrågasätter Samhalls ansvar gentemot oss anställda då får man inga svar, t ex angående trakasserier och mobbning eftersom Samhall har nolltolerans… Då är man obekväm och omplaceras. Företagshälsovården får man inte ens utnyttja, de säger att Samhall inte har någon fast de har, men anställda tillåts inte att utnyttja den.

Mikael Lund:

Det är tragiskt att det i Sverige kan gå till som det har gjort i det statliga företaget Samhall under så lång tid! Har vi fler statliga företag som livet ter sig som det gjort och gör för Samhalls anställda? Då är det dags att ta fram dessa med! Efter elva år med oräkneliga händelser och historier är jag numera pensionär och skiter fullständigt i Samhall, tack och lov! I åratal skrev jag till HQ om chefer, direktiv, problemställningar och fick faktiskt Monica att hälsa på med resultat noll så nu får någon annan ta pinnen och ösa mail uppåt! Det blir ingen skillnad då heller så, tålamod!!! Oj vad du har folks onda på ditt samvete Monica, fast det vet du nog inte om…

Johanne:

Jag blev kallad på intervju för sommarjobb på Samhall. De sas att de var så bra . De fick mig väl o tro på det. Efter sommaren fick jag bli kvar med samma jobb arbetet men lägre lön. Man skulle ju visa framfötterna, visa vilja arbeta och så, men den egentligen psykiska misshandeln av folk som trodde sig vara några arbetsledare över mig fast de inte var det, och med otroligt kontrollbehov verkade det som att det var helt okej att de fick springa o kolla vad jag gjorde o inte gjorde, o hur o när… Inte ens kissa ifred, de kunde komma och ropa o knacka på dörren. Eter ca tredje gången samma dag eller 10:e gången innan det ens blivit onsdagen under arbetsveckan svarade jag inte, för man kände att på toa kan man väl få vara ifred. Då ringer de sin chef som ringde mig och jag får utskällning för att jag inte svarat. Kort sagt psykiskt misshandlad blev jag. De sa upp mig sen på stående fot. På grund av den psykiska misshandeln har jag i dag fortfarande men av den tiden.

Anders V:

Samhalls Företagshälsovård i den kommun som jag var anställd i, läkaren som var där… denne gjorde mer skada än nytta. Sjukgymnasterna var dock bra.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Arbetsmarknadsministern vill bredda Samhall

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill bredda Samhalls verksamhet för att skapa fler jobb och ha större transparens när det gäller statens bidrag till företaget. Apropå DA:s avslöjande om underentreprenörer säger hon: ”Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning.”

8

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall använder underentreprenörer för att klara av stora städkontrakt. ”Samhalls business kan inte vara att sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag”, säger Marco von Peltzer, vd i ett konkurrentbolag och ordförande i Almega FM-företagen.

4

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

Inge har varit anställd på Samhall i över 30 år, men det senaste året har han inte haft några arbetsuppgifter. Han mår dåligt av att inte få jobba, men företaget säger att det är ”väldigt svårt” att hitta något arbete att utföra, eftersom Inge är blind.

6

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

LO: Positivt möte med Samhall

Samhall mötte i dag fredag LO för att diskutera kritiken mot företaget. Båda parter var nöjda efteråt, nu blir det regelbundna möten framöver. ”Bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög”, säger LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson.

”Samhall, ta ansvar för er personal”

DEBATT Vi har under 2017 gjort 140 besök på Samhall, ett företag med 345 medlemmar. Tidsmässigt mer än en heltidstjänst, och helt ohållbart, skriver tre ombudsmän på IF Metall i Blekinge.

7

Samhalls vd vill träffa LO-facken

Samhalls vd Monica Lingegård har tagit initiativ till ett möte med en rad LO-förbund för att diskutera de problem som lyfts fram av DA:s granskning. ”Positivt att Samhall vill föra en dialog”, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson i LO:s Samhallgrupp.

”Stämningen var jäkligt öppen”

Förtroendevalda på Samhall har i dag träffat ledningen på ett extrainsatt möte. ”Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem”, säger Christer Eriksson från IF Metall.

Samhallanställda arbetar ofta i offentliga miljöer. I flera fall har arbetsmiljön varit så kaotisk att skyddsombuden vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

Hälften av dem som lämnar Samhall är tillbaka inom ett år

Samhall mäter framgång i hur många anställda som övergår till vanligt jobb per år. Men cirka hälften av dessa kommer tillbaka till företaget under samma period. Samtidigt kräver staten att fler ska lämna Samhall.

3

Riksdagsledamöter vill fråga LO-fack om Samhall

Efter DA:s granskning av Samhall har ledamöter i arbetsmarknads- och näringsutskotten bjudit in såväl fackförbund som bolagets ledning för att skaffa sig en helhetsbild av företaget.

Facket utbildar på Samhall

Sju LO-förbund gör en satsning på fackligt engagerade inom Samhall. Med start i mars kommer utbildningar att hållas på sex orter från norr till söder.

1

Ministern kräver att Samhall agerar

Efter DA:s granskning av missförhållandena på Samhall säger näringsminister Mikael Damberg att han tar frågan på största allvar: ”Min förväntan på bolaget är att man tar den här kritiken seriöst och för en dialog med olika grupperingar.”

"Bolaget har en hemläxa att göra"

InterpellationVänsterpartiets Ali Esbati lyfte de anställdas rädsla att tala om missförhållanden under fredagens riksdagsdebatt om Samhall. Näringsministern upprepade att han tar kritiken på allvar och att ”bolaget har en hemläxa att göra”.

3

Minister mötte LO-fack om Samhall

Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.

2

Ekonomiskt stöd till Samhall bryter mot EU-regler

Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

När ena chefen inte vet vad den andra gör

GÄSTKRÖNIKAEfter två vändor av arbetsträning på Samhall ställer förre Samhallarbetaren Tony sig frågan: Hur ska Samhalls framtid se ut?​

4

”Dela Samhall i tre enheter”

DebattSamhalls ägare, staten, måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter och trygghet för dem som behöver det mest.

3

Bloggrubrik

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

12

”Samhall har tappat bort sitt uppdrag”

DebattDet är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar, skriver den liberale riksdagsledamoten Bengt Eliasson.

14

Skyddsombudet: "Inga förbättringar på Samhall"

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg. Två gånger har skrivit brev till Samhall om arbetsmiljön och också träffat dess högsta ledning. Han är besviken: ”Jag ser inte att de har genomfört någonting alls.”

Samhallgranskning blir riksdagsfråga

Nu blir DA:s avslöjade om Samhall en riksdagsfråga. Ali Esbati (V) vill veta vad arbetsmarknadsministern Ylva Johansson tänker göra med anledning av granskningen.

2

Damberg kallar LO till möte om Samhall

Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte för att informera sig om situationen. ”Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster”, säger han i sitt uttalande till DA.

1

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön  

ArbetsmiljölarmSkyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall.

”Ingen dörr får vara oknackad”

BonusFör att förbättra ekonomin har Samhall anställt fler säljare. De som ordnar affärer på nya orter eller i nya branscher kan få bonus.

3

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

”De borde erkänna att de gjort fel”

Samhall ger nu ytterligare en version om de militära granater, som gav de anställda hosta och utslag. Samtidigt säger Carina Engberg, klubbordförande för IF Metall, som själv var med att ta isär granaterna: ”Jag kan bekräfta alla DA:s uppgifter.”

1

Bosse sa nej till stressen

DA GRANSKAR.Samhall ska öka de anställdas effektivitet, färre ska göra samma jobb. Samtidigt ökar sjukskrivningarna bland arbetarna. Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

7

Samhall vill ha effektivare medarbetare

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

11

Forskare: Det måste finnas marginaler i arbetsmiljön

Nya miljöer och många intryck kan skapa problem för anställda med autism och adhd, enligt forskaren Tatja Hirvikoski. "Om individen inte har marginaler, så måste arbetsmiljön ha det."

Läs mer från Dagens Arbete:

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.