Industriarbetarnas tidning

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

15 november, 2022 - 12:14

Skrivet av

AVTAL 2023 Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä inledde med att argumentera för att 4,4 procent var en bra siffra, eftersom den inte skulle driva inflation. Han hoppades att det inte skulle bli några proteströster. 

– Vi är ett stort fackförbund vi har stort ansvar för lönebildningen i Sverige. 

Gunnar Pettersson avdelning 4 Mitt i Norrland ville däremot säga nej till plattformarna inom Facken inom Industrin och LO. Han ansåg att förhandlingsdelegationerna eller avtalsrådet har inte haft möjlighet att arbeta fram siffran.

– Det här förslaget innebär rabatt på vårt arbete, det innebär en lönesänkning. 

Robert Wallgren i samma avdelning menade att inflationen i dag inte beror på löneökningar utan andra saker. 

– Verkligheten på nittiotalet ser inte ut som den gör i dag.

Många andra tyckte att siffran var för låg, men förordade ändå ett ja till plattformarna. 

– Jag ser inte alternativet, det är den svåraste avtalsrörelse vi går in i, sa Lars Ask, avdelning 27 Östra Skaraborg. 

– Jag hoppas att det också ska vara en fyra i början när vi är klara, sa Tomas Karlsson, avd 2 Norrbotten. 

Khuanla Chalardyaem undrade varför LO:s krav på höjda lägstalöner var lägre än inom Facken inom industrin. Jasmin Cosic avd 26 Östergötland påpekade risken för att tappa medlemmar.

– Det kommer att bli ännu större risk nu, sa han och syftade på att siffran i budet var låg. 

Debatten var ändå relativt kort, och slutade med ett ja till plattformarna med acklamation, där bara några få hördes rösta nej. 

Avtalsrådet tar ställning i olika frågor som rör IF Metalls avtal. Det är ett rådgivande organ till förbundsstyrelsen. Eftersom avtalsrådet gick på förbundsstyrelsens förslag i denna fråga betyder det i princip att det är klart att IF Metall säger jag till både LO:s och Facken inom industrins plattformar inför avtalsrörelsen.

Fler beslut från IF Metalls avtalsråd

Förutom lönekraven tog avtalsrådet ställning till 225 motioner. De handlade om ämnen som begränsning av rätten av övertid, att timlönen på teknikavtalet ska motsvara månadslönen och nya stupstocksregler om fack och arbetsgivare inte kommer överens lokalt.

Många av förslagen skickades vidare till respektive förhandlingsdelegation. När det gällde arbetstidsförkortning så ville förbundsstyrelsen avslå alla motioner, eftersom de ansågs konkurrera med de redan satta målen för arbetstidsförkortning på 100 timmar.

I några fall fick förbundsstyrelsen backa och avtalsrådet röstade igenom motioner som de ville avslå eller ansåg redan var beaktade.

Avdelning 28 Västra Skaraborg, 29 Norra Älvsborg med flera vill att facket ska driva kraven på att personer som beviljats graviditetspenning från Försäkringskassan också ska få en graviditetslön på 10 procent från arbetsgivaren för att inte förlora inkomst om man till exempel inte kan jobba på grund av arbetsmiljörisker. Förbundsledningen ville avslå motionen eftersom LO driver frågan i förhandlingar om avtalsförsäkringar, men avtalsrådet skickade vidare frågan till alla förhandlingsdelegationer att ta ställning till. Ett argument var att det verkade gå för långsamt inom LO.

Klubben på Höganäs och avdelning 49 Nordvästra Skåne ville se en ändring av reglerna för permission i avtalet för Kemiska fabriker. Nu står det att permisson “kan” beviljas, i motionen ville man driva kravet att ändra det till ”bör” beviljas. Förbundsledningen ville avslå motionen med hänvisning till att det är arbetstidsförkortning. Men avtalsrådet röstade ja till motionen.

Avdelning 26 Östergötland ville ge förbundsstyrelsen i uppdrag att verka för att premiebefrielsen för pensionsinbetalningar även ska gälla vid tillfällig föräldrapenning, vab. Förbundsstyrelsen påpekade att detta också är ett krav som LO driver, men att det prioriteras bland andra krav. Avtalsrådet röstade ändå för motionen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Lägstalönerna en stötesten för LO

Lägstalönerna en stötesten för LO

På tisdag avgörs det. Kommer de 14 LO-förbunden att samordna sina avtalskrav eller inte? I förra avtalsrörelsen hoppade Kommunal av dagen innan förbunden skulle samlas. I Dagens Arbetes avtalspodd kollar reportern Anna Julius hur läget är.

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Inflationen slår hårt mot alla – men allra mest mot dem som har små marginaler. Hur facken hanterar det kan avgöra om LO håller samman eller inte i avtalsrörelsen. 
”Det här sätter hela LO:s möjlighet att komma överens på ett enormt prov”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Det var ett stort beslut när IF Metalls avtalsråd sa ja till ett nytt huvudavtal om trygghet och omställning. En lång och sårig process närmar sig mål. Ändå – det är nu det börjar på riktigt, skriver Anna Julius.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nytt huvudavtal

IF Metalls avtalsråd sa ja till nytt huvudavtal

IF Metalls avtalsråd sa med en stor majoritet ja till ett nytt huvudavtal. En av de mest omvälvande förändringarna på arbetsmarknaden är ett steg närmare att bli verklighet.

Nytt avtal i tyska verkstads­industrin

Nytt avtal i tyska verkstads­industrin

Tyska IG Metall har tecknat ett tvåårigt avtal för verkstadsindustrin. De anställda får löneökningar på 4,25 procent i snitt per år, samt engångsbelopp på sammanlagt 3 000 euro.

Nu höjs insatserna i tysk avtalsrörelse

Nu höjs insatserna i tysk avtalsrörelse

Efter veckor av varningsstrejker går nu löneförhandlingarna för 3,9 miljoner anställda i tysk verkstadsindustri in i en avgörande fas. Något som följs noga av parterna i Sverige.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

i vill till varje pris undvika att lönerna börjar bidra till en inflationsspiral, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.