Industriarbetarnas tidning

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

15 november, 2022 - 12:14

Skrivet av

AVTAL 2023 Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä inledde med att argumentera för att 4,4 procent var en bra siffra, eftersom den inte skulle driva inflation. Han hoppades att det inte skulle bli några proteströster. 

– Vi är ett stort fackförbund vi har stort ansvar för lönebildningen i Sverige. 

Gunnar Pettersson avdelning 4 Mitt i Norrland ville däremot säga nej till plattformarna inom Facken inom Industrin och LO. Han ansåg att förhandlingsdelegationerna eller avtalsrådet har inte haft möjlighet att arbeta fram siffran.

– Det här förslaget innebär rabatt på vårt arbete, det innebär en lönesänkning. 

Robert Wallgren i samma avdelning menade att inflationen i dag inte beror på löneökningar utan andra saker. 

– Verkligheten på nittiotalet ser inte ut som den gör i dag.

Många andra tyckte att siffran var för låg, men förordade ändå ett ja till plattformarna. 

– Jag ser inte alternativet, det är den svåraste avtalsrörelse vi går in i, sa Lars Ask, avdelning 27 Östra Skaraborg. 

– Jag hoppas att det också ska vara en fyra i början när vi är klara, sa Tomas Karlsson, avd 2 Norrbotten. 

Khuanla Chalardyaem undrade varför LO:s krav på höjda lägstalöner var lägre än inom Facken inom industrin. Jasmin Cosic avd 26 Östergötland påpekade risken för att tappa medlemmar.

– Det kommer att bli ännu större risk nu, sa han och syftade på att siffran i budet var låg. 

Debatten var ändå relativt kort, och slutade med ett ja till plattformarna med acklamation, där bara några få hördes rösta nej. 

Avtalsrådet tar ställning i olika frågor som rör IF Metalls avtal. Det är ett rådgivande organ till förbundsstyrelsen. Eftersom avtalsrådet gick på förbundsstyrelsens förslag i denna fråga betyder det i princip att det är klart att IF Metall säger jag till både LO:s och Facken inom industrins plattformar inför avtalsrörelsen.

Fler beslut från IF Metalls avtalsråd

Förutom lönekraven tog avtalsrådet ställning till 225 motioner. De handlade om ämnen som begränsning av rätten av övertid, att timlönen på teknikavtalet ska motsvara månadslönen och nya stupstocksregler om fack och arbetsgivare inte kommer överens lokalt.

Många av förslagen skickades vidare till respektive förhandlingsdelegation. När det gällde arbetstidsförkortning så ville förbundsstyrelsen avslå alla motioner, eftersom de ansågs konkurrera med de redan satta målen för arbetstidsförkortning på 100 timmar.

I några fall fick förbundsstyrelsen backa och avtalsrådet röstade igenom motioner som de ville avslå eller ansåg redan var beaktade.

Avdelning 28 Västra Skaraborg, 29 Norra Älvsborg med flera vill att facket ska driva kraven på att personer som beviljats graviditetspenning från Försäkringskassan också ska få en graviditetslön på 10 procent från arbetsgivaren för att inte förlora inkomst om man till exempel inte kan jobba på grund av arbetsmiljörisker. Förbundsledningen ville avslå motionen eftersom LO driver frågan i förhandlingar om avtalsförsäkringar, men avtalsrådet skickade vidare frågan till alla förhandlingsdelegationer att ta ställning till. Ett argument var att det verkade gå för långsamt inom LO.

Klubben på Höganäs och avdelning 49 Nordvästra Skåne ville se en ändring av reglerna för permission i avtalet för Kemiska fabriker. Nu står det att permisson “kan” beviljas, i motionen ville man driva kravet att ändra det till ”bör” beviljas. Förbundsledningen ville avslå motionen med hänvisning till att det är arbetstidsförkortning. Men avtalsrådet röstade ja till motionen.

Avdelning 26 Östergötland ville ge förbundsstyrelsen i uppdrag att verka för att premiebefrielsen för pensionsinbetalningar även ska gälla vid tillfällig föräldrapenning, vab. Förbundsstyrelsen påpekade att detta också är ett krav som LO driver, men att det prioriteras bland andra krav. Avtalsrådet röstade ändå för motionen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Lägstalönerna en stötesten för LO

Lägstalönerna en stötesten för LO

På tisdag avgörs det. Kommer de 14 LO-förbunden att samordna sina avtalskrav eller inte? I förra avtalsrörelsen hoppade Kommunal av dagen innan förbunden skulle samlas. I Dagens Arbetes avtalspodd kollar reportern Anna Julius hur läget är.

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Inflationen slår hårt mot alla – men allra mest mot dem som har små marginaler. Hur facken hanterar det kan avgöra om LO håller samman eller inte i avtalsrörelsen. 
”Det här sätter hela LO:s möjlighet att komma överens på ett enormt prov”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Det var ett stort beslut när IF Metalls avtalsråd sa ja till ett nytt huvudavtal om trygghet och omställning. En lång och sårig process närmar sig mål. Ändå – det är nu det börjar på riktigt, skriver Anna Julius.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nytt huvudavtal

IF Metalls avtalsråd sa ja till nytt huvudavtal

IF Metalls avtalsråd sa med en stor majoritet ja till ett nytt huvudavtal. En av de mest omvälvande förändringarna på arbetsmarknaden är ett steg närmare att bli verklighet.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.