Industriarbetarnas tidning

”Det är en fruktansvärd olycka som inträffat”

21 juni, 2023 - 13:16

Skrivet av

Två män i fyrtioårsåldern har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Ängelholm i går.
– Det går inte att föreställa sig hur anhöriga har det just nu, våra tankar går ju till dem, säger Anna Fernebro, ordförande för IF Metalls avdelning Nordvästra Skåne.

Männen hittades medvetslösa i nere i en tank på återvinningsföretaget Omni Polymers fabrik. Räddningstjänsten uppmätte höga koncentrationer av svavelväte i tanken. Svavelväte är en giftig och brandfarlig gas, som bildas vid förruttningsprocesser. Vid höga halter kan man bli medvetslös efter bara några andetag, och risken för dödsfall är hög, enligt Giftinformationscentralen.

Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket ska olyckan inträffat vid rengöring av tanken.

En av männen avled enligt uppgift på plats, medan den andra fördes till sjukhus med livshotande skador. Senare under tisdagen meddelades att även han avlidit.  

– Under gårdagen förlorade vi två medarbetare i en djupt tragisk olycka i vår fabrik. Det har varit och är en mycket svår stund. Våra tankar går till våra medarbetares anhöriga och kollegor. Vi arbetar med professionellt stöd för att stötta kollegor och anhöriga säger Josef Tapper, vd för Omni Polymers i ett meddelande på företagets hemsida. 

Just för tillfället vet vi väldigt lite, vi följer polisutredningen och väntar oss att den ska ske skyndsamt så vi kan reda ut vad som inträffat. 

Anna Fernebro, ordförande på IF Metalls avdelning Nordvästra Skåne.

Även personal från räddningstjänsten fick föras till sjukhus för kontroll. Händelsen utreds nu som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. 

– Nu undersöker vi hur vi kan tömma tanken utan att utsätta någon för risk. När platsen är säkrad kommer vi att genomföra en teknisk undersökning, säger Christer Forssman, senior åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i ett pressmeddelande. 

Företaget där olyckan inträffade har ingen fackklubb, utan det är ett regionalt skyddsombud och en ombudsman på IF Metalls avdelning som har hand om företaget. 

Enligt Anna Fernebro, ordförande på IF Metalls avdelning Nordvästra Skåne, har de nu fullt upp efter olyckan och hon har alla kontakter med medier. 

– Just för tillfället vet vi väldigt lite, vi följer polisutredningen och väntar oss att den ska ske skyndsamt så vi kan reda ut vad som inträffat. 

Hon säger att deras tankar går till de anhöriga.

– Det är en fruktansvärd olycka. Det går inte att föreställa sig hur anhöriga har det just nu. 

Hon säger att det satts in krishantering för skyddsombud och ombudsman. 

– Det har vi dragit igång i dag, egentligen redan i går. Vi bistår ju i polisutredningen men framför allt stöttar vi kamraterna som är kvar på arbetsplatsen.

Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion av företaget så sent som den 15 juni. Där påpekades en rad brister. De var dock inte kopplade till den olycka som inträffade i går, säger Arbetsmiljöverkets inspektör till Helsingborgs Dagblad.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Ständigt saknad – 15 år efter dödsolyckan hyllas Samir i Vårgårda

Ständigt saknad – 15 år efter dödsolyckan hyllas Samir i Vårgårda

Bästa kompisen Dino Palalija sörjer fortfarande sin vän Samir Terzic som dog på sitt nattpass för 15 år sedan. ”Det går inte en dag utan att jag tänker på honom”, säger han.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Sorg i Skåpafors efter dödsolycka

Sorg i Skåpafors efter dödsolycka

“Nu har det hänt som inte får hända. Det känns skitjobbigt.”
Det säger Pappers avdelningsordförande Ulrik Jörback om gårdagens dödsolycka på Rexcells pappersbruk i Skåpafors.

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson har omvalts att leda IF Metall. Hon flaggade för tuffa tider i sitt tal, i samband med kongressen.

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

Minister Paulina Brandberg om Döden på jobbet

Minister Paulina Brandberg om Döden på jobbet

Fler dör i arbetsplatsolyckor än i dödsskjutningar. Nya ministern reagerar: Inte godtagbart.

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Antalet dödsfall på jobbet fick Paulina Brandberg att ”studsa till”. Och om lönegapet mellan könen fortsätter öka kommer hon att agera.

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Samhallstädare död i arbetsolycka

En städare på Samhall har dött i en arbetsolycka på uppdrag hos ett träföretag i Vimmerby. En utredning om misstänkt arbetsmiljöbrott har inletts.

Tio års dödsfall på jobbet

Tio års dödsfall på jobbet

27 oktober är inte bara skyddsombudens dag, det är även en onsdag i oktober – en av årets mest olycksdrabbade dagar på svenska företag. Totalt inträffade 494 arbetsolyckor med dödlig utgång mellan 2011 och 2020.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.