Industriarbetarnas tidning

SKF i Göteborg sörjer döda kollegor i Ukraina

16 augusti, 2023 - 14:25

Skrivet av

Natten mot tisdagen träffades SKF:s fabrik i Ukraina av en rysk robot. Tre anställda dödades och ytterligare fyra skadades. Attacken väcker sorg på verkstadsgolvet i Göteborg.

Kenneth Carlsson, ordförande för SKF:s fackliga världsråd. Foto: Privat

På SKF:s fabriksområde i Göteborg vajar i dag flaggorna på halv stång. Under dagen hålls en tyst minut för de tre anställda som, för bara ett drygt dygn sedan, dödades i en attack mot kullagertillverkarens fabrik i västra Ukraina. Ytterligare fyra anställda skadades.

– Allt fokus just nu är på de anställdas hälsa och välbefinnande. Det finns inget viktigare i det här läget, säger Kenneth Carlsson, ordförande för SKF:s fackliga världsråd.

Kenneth Carlsson reagerade, precis som alla andra på verkstadsgolvet i Göteborg, med bestörtning när han fick höra vad som hänt på systerfabriken i den ukrainska staden Lutsk, berättar han.

– Det är oerhört tragiskt att tre arbetare har dött. Fabriken i Ukraina ligger ju en bit härifrån, men vi är en del av samma verksamhet. Det första jag gjorde var att ta reda på att kollegorna som sitter i vårt världsråd var trygga och i säkerhet, säger han.

Det här visar framför allt att vi aldrig kan luta oss tillbaka och tänka att ”nu behövs ingen mer hjälp”.

Kenneth Carlsson, ordförande SKF:s fackliga världsråd

SKF har runt 1100 anställda i Ukraina och de allra flesta jobbar på fabriken i Lutsk. Vid fabriken tillverkas koniska rullager, framför allt för den tunga, civila fordonsindustrin. Staden Lutsk ligger en bra bit ifrån frontlinjen och har hittills varit relativt skonad från ryska bombräder – fabriken har därför kunnat hålla igång sedan kriget bröt ut.

Genom SKF:s fackliga världsråd har Kenneth Carlsson sedan inledningen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina haft tät kontakt med företagets anställda på systerfabriken.

– De är ju chockade såklart. Men de är också, precis som de var när kriget började, måna om att komma tillbaka i arbete igen. Det kan ju vara svårt för oss att förstå här i Sverige, men det är det som är deras fokus. Det kan ju vara ett sätt att bearbeta det här mentalt, att man kanske gör det bäst om man kommer tillbaka i arbete igen, säger Kenneth Carlsson.

Kort efter krigsutbrottet i februari 2022 anordnade de anställda på SKF i Göteborg en insamling för de krigsdrabbade på fabriken i Lutsk, något som Dagens Arbete tidigare har berättat om. Mat, hygienartiklar och sovsäckar samlades in och skickades ner till kollegorna i Ukraina. Liknande initiativ har genomförts sedan dess.

– Vi har försökt hjälpa till och bidra med insamlingar och annat. Det har vi gjort sedan dag ett. Det är klart att när något sådant här händer kommer kriget ännu närmre, säger Kenneth Carlsson.

Läs också

”Vi vet att det kommer fram”

Kriget oroar och tankar på de som drabbas snurrar i huvudet. Då känns det skönt att kunna göra något konkret, tycker anställda på SKF i Göteborg.

Vilken funktion har den fackliga gemenskapen efter en sådan här händelse?

– Det finns en stor medvetenhet hos alla i världsrådet. Vi delar information hela tiden och det är en stor fördel. Vi har ju vårt nätverk när vi kommunicerar och har försökt göra det så fort som möjligt. Så har det varit under hela kriget, säger Kenneth Carlsson och fortsätter:

– Det här visar framför allt att vi aldrig kan luta oss tillbaka och tänka att ”nu behövs ingen mer hjälp”. Det ska alltid finnas där, att man ger den här supporten för Ukraina, befolkningen och de anställda.

10 kommentarer till “SKF i Göteborg sörjer döda kollegor i Ukraina

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”De är väldigt tacksamma och känner stödet”

”De är väldigt tacksamma och känner stödet”

I mars 2022 samlade anställda på SKF:s fabrik i Göteborg in mat, hygien­artiklar och sovsäckar för att skicka till syster­fabriken i Ukraina.
Vi ringde upp Kenneth Carlsson för att höra hur det har gått.

”Vi vet att det kommer fram”

”Vi vet att det kommer fram”

Kriget oroar och tankar på de som drabbas snurrar i huvudet. Då känns det skönt att kunna göra något konkret, tycker anställda på SKF i Göteborg.

SKF-anställda gör sig redo att ta emot krigsflyktingar

SKF-anställda gör sig redo att ta emot krigsflyktingar

”Vi har vädjat till de som har möjlighet att ta emot SKF-kollegor som eventuellt behöver fly”, säger ordföranden Kenneth Carlsson.

Högt tryck i vapenfabriken

Högt tryck i vapenfabriken

På BAE Hägglunds fabrik i Örnsköldsvik har man på kort tid fördubblat personalstyrkan.

Så jobbar SKF mot machokulturen

Så jobbar SKF mot machokulturen

Porrtidningar på arbetsplatsen och skämt om sexuell läggning var en gång vardag på SKF i Göteborg. Att motarbeta grabbig jargong står högt upp på prioriteringslistan för fackklubben.

De glömda trädgårdarna

De glömda trädgårdarna

Trädgårdarna och huskropparna finns kvar. Invånarna har flytt. Blommande växter och träd i krigets skugga. Sergii Polezhaka har fotograferat förstörelsen
i ukrainska småstäder.

Nu vänder vi blad – men inte helt va?

Nu vänder vi blad – men inte helt va?

En tid för eftertanke, vare sig du jobbar eller inte genom alla helgdagar. Vad var det som hände 2022 egentligen?

Vi växlar upp lönekraven

Vi växlar upp lönekraven

Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Lönerna orsakar inte krisen

Lönerna orsakar inte krisen

Det är inte svenska löntagare som bidragit till inflationen och de ska inte hållas ansvariga. I stället krävs politiska beslut för att mildra effekterna, skriver Per-Olof Sjöö

Kamraterna blev kvar i kriget

Kamraterna blev kvar i kriget

Efter två år med pandemi och krångel med inreseregler såg Joakim Gustafsson fram emot ett normalt år. Då blev det krig och hälften av personalen fastnade i Ukraina.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.