”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Han fick rätt mot Afa utan fackets hjälp

Den som blir oense med facket står ensam. Det har Jarl Luthander i Årjäng fått erfara. Efter en skada på jobbet har han utkämpat en segdragen kamp mot både försäkringsbolaget Afa och facket för att få de pengar han tycker sig ha rätt till.

Fakta: Skiljenämnd

Om facket och en medlem är oense kan frågan prövas i fackets skiljenämnd. Till skiljenämnden utser facket en ledamot, och medlemmen en. De två ledamöterna utser en ordförande tillsammans. Kan de inte komma överens utser den kansliansvarige ordföranden i Arbetsdomstolen skiljenämndens ordförande.

Jarl Luthander arbetade för en entreprenör till Metso Paper i Karlstad 2001.

– Jag jobbade på en firma som hade en uppsättning pappersmaskiner. Så var det en täckning över en massagrop som brast och jag ramlade ner i ett hål. Jag slog i ryggen illa, fick problem med nacken och svårt att gå, benen somnar.

Han fick hjälp av IF Metall, och skadan godkändes som arbetsskada av Försäkringskassan. Sedan skar sig relationerna. De senaste åren har han ägnat mycket tid åt att driva egna processer i både domstolar och fackets skiljenämnd.

Det började med att han ville få ersättning för förlorad arbetsinkomst från fackens och arbetsgivarnas gemensamma försäkringsbolag Afa. Han hade ju fått arbetsskadan godkänd. Men fackens juridikbyrå LO TCO Rättsskydd bedömde att ärendet inte var drivbart, och Jarl Luthander stod utan rättshjälp. Då anlitade han själv först en advokat och sedan en arbetsskadekonsult. Tack vare det har han fått ut omkring 1,5 miljoner kronor i förlorad arbetsinkomst, enligt sin egen beräkning.

Jarl Luthander skickade en räkning till IF Metalls dåvarande förbundsordförande Stefan Löfven, med krav att facket skulle betala de kostnader han haft för att driva ärendet själv, cirka 200 000 kronor. IF Metall ville inte betala. Efter många turer skickades ärendet till fackets skiljenämnd.

I och med detta blev LO TCO Rättsskydd, som i början företrädde Jarl Luthander, i stället ombud för IF Metall i tvisten mot honom.

– Försäkringsenheten på LO TCO Rättsskydd bedömde att det inte fanns utsikter till framgång att driva ärendet mot Afa. Sen har Jarl anlitat annan hjälp och lyckats få ut viss ersättning, säger Annett Olofsson, jurist på LO TCO Rättsskydds arbetsrättsenhet.

Då kan man väl säga att LO TCO Rättsskydd gjorde fel bedömning?

– Skiljetvister är inte offentliga. Men jag kan säga så pass mycket att den bedömning som gjordes, den gjordes på ett noggrant och omdömesgillt sätt. Juridik är inte svart-vitt, det är inte matematik, utan man gör en bedömning utifrån tidigare rättsfall.

Men Jarl Luthander såg problem med skiljenämndens utformning. Han ansåg att den var jävig, bland annat med hänvisning till IF Metalls skiljeman Erland Olauson (tidigare förste vice ordförande i LO).

Luthander hänvisar till att Erland Olauson har haft en lägenhet som ägs av IF Metall. Dessutom har Olauson suttit i styrelsen för Afa och varit ordförande för rättsskyddets styrelse.

Erland Olauson själv är av en annan åsikt.

– Jäv är det om man är lierad med ena parten. Jag har ingen anställning hos IF Metall.

Han tycker att om kravet är att ledamöter inte ska ha jobbat för organisationer kopplade till arbetsrättsområdet, så får IF Metall svårt att hitta folk med kunskaper om facket. Lägenheten hyr han inte längre.

– Fram till 2008 hyrde jag en lägenhet av IF Metall. Det är alltså ingen bostadsrätt jag har fått av förbundet, som man kan få intryck av när folk pratar om det här.

Jarl Luthander har försökt få domstol att avgöra frågan om jäv, utan framgång. Då beslutade han sig för att dra sig ur skiljeförfarandet. Han känner inget förtroende för att hans fall kommer att prövas på ett opartiskt sätt.

Dessutom driver Luthander ett parallellt ärende som handlar om att han har fått tinnitus av jobben på pappersbruken.  Också där är arbetsskadan godkänd av Försäkringskassan. Och även i det fallet har tingsrätten gett honom rätt, och beslutat att han har rätt till mer ersättning från Afa.

Att en fackmedlem driver den här typen av processer själv är riskfyllt. Inga kostnader täcks av rättshjälp, förlorar Jarl Luthander kan det stå honom dyrt.

Hur orkar du driva alla de här processerna?  

– De kränker en, de menar att man hittar på saker. Det är så uppenbart att jag har haft rätt till ersättning, varför får jag inte hjälp? Jag har varit på gång att ge upp, när jag fick tendens till hjärtinfarkt i höstas var jag väldigt nära. Men då har det funnits andra arbetsskadade som peppar en, för jag är inte ensam om att gå igenom sånt här.

Lea Skånberg, enhetschef på IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet, säger att facket måste gå på LO TCO Rättsskydds bedömning.

Jarl Luthander fick inte hjälp att driva sitt ärende, men visade sig ha rätt till ersättning. Kan du förstå att han är arg?

– Ja, det är klart jag kan. Och jag är glad att han har fått ut ersättning. Men någonstans måste vi gå på rättsskyddets bedömning. Om vi inte skulle lita på den och i stället driva alla ärenden vidare, då riskerar vi medlemmarnas pengar för något som förmodligen är utsiktslöst att vinna.

Om facket och medlemmen är oense i såna här bedömningar står medlemmen utan rättshjälp. Finns det en brist i systemet?

– Det är ju därför möjligheten till skiljeförfarande finns, så en brist vet jag inte om jag tycker att det är.

Läs mer:


at@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Det skulle va husvagn …

ArkivbildenÅret är 1956. Man hade tre veckors betald semester och den kunde gärna tillbringas på en gräsplätt under skinande sol med gasoltub, parasoll, husgeråd.

Inte nere för räkning

Sveriges mest kända skjutjärnsjournalist Janne Josefsson har provocerat och avslöjat i över 30 år. Nu berättar han om hoten, rädslan för att bli kär och hur han sagt nej till 750 000 kronor.

Han fixade 13 miljoner till arbetskamraterna

PENSIONStålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Textilia

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

2

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

”Jag vill att det ska gå fortare”

CoronasmittanCovid-drabbade Fredrik, som DA tidigare har berättat om, är nu ute från sjukhuset. Han blir starkare för var dag, men det är lång tid kvar innan han är återställd.

”Sjukförsäkringen måste bli tryggare – nu!”

KRÖNIKAAlltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

4

Ordföranden som aldrig hann tillträda

HISTORIAGunnar Andersson skulle bara göra ännu en utlandsresa innan han tog sig an arbetar­rörelsens finaste uppdrag: LO-ordförande.

Arbetsrätten

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

4

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

DEBATTFör att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

2

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

Krisstöd

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

7

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

2

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Regionala skyddsombud

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

1

”Jag har fått lära mig att ha tålamod”

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

1

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.