Skugg­samhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”Att fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen”Carl-Einar Häckner om att ta emot sin ålder.

Han fick rätt mot Afa utan fackets hjälp

Den som blir oense med facket står ensam. Det har Jarl Luthander i Årjäng fått erfara. Efter en skada på jobbet har han utkämpat en segdragen kamp mot både försäkringsbolaget Afa och facket för att få de pengar han tycker sig ha rätt till.

Fakta: Skiljenämnd

Om facket och en medlem är oense kan frågan prövas i fackets skiljenämnd. Till skiljenämnden utser facket en ledamot, och medlemmen en. De två ledamöterna utser en ordförande tillsammans. Kan de inte komma överens utser den kansliansvarige ordföranden i Arbetsdomstolen skiljenämndens ordförande.

Jarl Luthander arbetade för en entreprenör till Metso Paper i Karlstad 2001.

– Jag jobbade på en firma som hade en uppsättning pappersmaskiner. Så var det en täckning över en massagrop som brast och jag ramlade ner i ett hål. Jag slog i ryggen illa, fick problem med nacken och svårt att gå, benen somnar. 

Han fick hjälp av IF Metall, och skadan godkändes som arbetsskada av Försäkringskassan. Sedan skar sig relationerna. De senaste åren har han ägnat mycket tid åt att driva egna processer i både domstolar och fackets skiljenämnd.

Det började med att han ville få ersättning för förlorad arbetsinkomst från fackens och arbetsgivarnas gemensamma försäkringsbolag Afa. Han hade ju fått arbetsskadan godkänd. Men fackens juridikbyrå LO TCO Rättsskydd bedömde att ärendet inte var drivbart, och Jarl Luthander stod utan rättshjälp. Då anlitade han själv först en advokat och sedan en arbetsskadekonsult. Tack vare det har han fått ut omkring 1,5 miljoner kronor i förlorad arbetsinkomst, enligt sin egen beräkning.

Jarl Luthander skickade en räkning till IF Metalls dåvarande förbundsordförande Stefan Löfven, med krav att facket skulle betala de kostnader han haft för att driva ärendet själv, cirka 200 000 kronor. IF Metall ville inte betala. Efter många turer skickades ärendet till fackets skiljenämnd.

I och med detta blev LO TCO Rättsskydd, som i början företrädde Jarl Luthander, i stället ombud för IF Metall i tvisten mot honom.

– Försäkringsenheten på LO TCO Rättsskydd bedömde att det inte fanns utsikter till framgång att driva ärendet mot Afa. Sen har Jarl anlitat annan hjälp och lyckats få ut viss ersättning, säger Annett Olofsson, jurist på LO TCO Rättsskydds arbetsrättsenhet.

Då kan man väl säga att LO TCO Rättsskydd gjorde fel bedömning?

– Skiljetvister är inte offentliga. Men jag kan säga så pass mycket att den bedömning som gjordes, den gjordes på ett noggrant och omdömesgillt sätt. Juridik är inte svart-vitt, det är inte matematik, utan man gör en bedömning utifrån tidigare rättsfall.

Men Jarl Luthander såg problem med skiljenämndens utformning. Han ansåg att den var jävig, bland annat med hänvisning till IF Metalls skiljeman Erland Olauson (tidigare förste vice ordförande i LO).

Luthander hänvisar till att Erland Olauson har haft en lägenhet som ägs av IF Metall. Dessutom har Olauson suttit i styrelsen för Afa och varit ordförande för rättsskyddets styrelse.

Erland Olauson själv är av en annan åsikt.

– Jäv är det om man är lierad med ena parten. Jag har ingen anställning hos IF Metall.

Han tycker att om kravet är att ledamöter inte ska ha jobbat för organisationer kopplade till arbetsrättsområdet, så får IF Metall svårt att hitta folk med kunskaper om facket. Lägenheten hyr han inte längre.

– Fram till 2008 hyrde jag en lägenhet av IF Metall. Det är alltså ingen bostadsrätt jag har fått av förbundet, som man kan få intryck av när folk pratar om det här.

Jarl Luthander har försökt få domstol att avgöra frågan om jäv, utan framgång. Då beslutade han sig för att dra sig ur skiljeförfarandet. Han känner inget förtroende för att hans fall kommer att prövas på ett opartiskt sätt.

Dessutom driver Luthander ett parallellt ärende som handlar om att han har fått tinnitus av jobben på pappersbruken.  Också där är arbetsskadan godkänd av Försäkringskassan. Och även i det fallet har tingsrätten gett honom rätt, och beslutat att han har rätt till mer ersättning från Afa.

Att en fackmedlem driver den här typen av processer själv är riskfyllt. Inga kostnader täcks av rättshjälp, förlorar Jarl Luthander kan det stå honom dyrt.

Hur orkar du driva alla de här processerna?  

– De kränker en, de menar att man hittar på saker. Det är så uppenbart att jag har haft rätt till ersättning, varför får jag inte hjälp? Jag har varit på gång att ge upp, när jag fick tendens till hjärtinfarkt i höstas var jag väldigt nära. Men då har det funnits andra arbetsskadade som peppar en, för jag är inte ensam om att gå igenom sånt här.

Lea Skånberg, enhetschef på IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet, säger att facket måste gå på LO TCO Rättsskydds bedömning.

Jarl Luthander fick inte hjälp att driva sitt ärende, men visade sig ha rätt till ersättning. Kan du förstå att han är arg?

– Ja, det är klart jag kan. Och jag är glad att han har fått ut ersättning. Men någonstans måste vi gå på rättsskyddets bedömning. Om vi inte skulle lita på den och i stället driva alla ärenden vidare, då riskerar vi medlemmarnas pengar för något som förmodligen är utsiktslöst att vinna.

Om facket och medlemmen är oense i såna här bedömningar står medlemmen utan rättshjälp. Finns det en brist i systemet?

– Det är ju därför möjligheten till skiljeförfarande finns, så en brist vet jag inte om jag tycker att det är.

 


at@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

”Det är ungefär som att fiska”

PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

Ring of fire

ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

Drogerna ska bort – inte människorna

KRÖNIKAVi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Tidslinje: Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Motorer i Volvo Cars fabrik i Skövde.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Avtal 2020

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

PerspektivSnart börjar dragkampen om din nya lön. Förr varnade man att alltför höga löneökningar skulle sänka ekonomin. Nu kommer hotet från helt andra håll: Trumps tullar och klimatet, skriver Harald Gatu.

Franska gruvarbetare demonstrerar

Franska gruvarbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Giftig mark

Arbete pågår – då stoppas saneringen

MiljöskuldDe anställda på Ovako i östgötska Boxholm jobbar på giftig mark. En undersökning har varnat för risker med förorenat damm, men företaget gör en annan bedömning.

Här finns den giftiga marken

KartaEn lång industrihistoria har lämnat avtryck runt om i landet. I den interaktiva kartan ser du var industrierna som lämnat efter sig de allvarligaste föroreningarna finns. De flesta har ännu inte sanerats.

DA:s reporter kan få pris för bevakningen av Skuggsamhället

TidskriftsprisetElinor Torp kan bli Årets journalist. Hon nomineras för sitt envisa arbete med att belysa den underbevakade skuggvärlden på en bitvis helt laglös arbetsmarknad.

Robotiseringen av arbetslivet

Ibrahim Baylan talar på Industridagen

Näringsministern: Sverige kan slå världen med häpnad – om vi lyckas med omställningen

AutomatiseringÖverge inte människorna i den tekniska utvecklingen. Det vore förödande för vårt land, varnade näringsminister Ibrahim Baylan när han på måndagen talade inför Industridagen.

Robotarm samt Ove Leichsenring

Robotiseringen som kom av sig

IndustrirobotarSvensk industri satsar allt mindre på robotar. I fjol sjönk försäljningen av industrirobotar till de svenska företagen med 20 procent. Det kan stå oss dyrt nu när vi går mot sämre tider, varnar branschen.

”Farligt om många förlorar på teknikutvecklingen”

Samhället tar stora risker om många förlorar på den tekniska utvecklingen, varnar Oxfordekonomen Carl Benedikt Frey. Men Sverige står bättre rustat än andra länder, menar han. Förutsatt att vi satsar på bra omställningsavtal, utbildning och utbyggda kommunikationer.

Hur påverkar AI våra jobb?

Stora framtidsdagenExperter inom artificiell intelligens medverkar under en heldag om hur utvecklingen påverkar vårt arbetsliv. Följ dagen på da.se!

”Ser fram emot att Hitachi tar över”

VAD HÄNDE SEN?Lorenz Karlsson på ABB i Öjebyn hade tillsammans med Niclas Nilsson räddat fabriken från nedläggning. Men hur blev det efteråt?

Ta rygg på Kommunal – slopa bidraget till S

DEBATTArgumentet att Socialdemokraternas politik är den bästa för LO:s medlemmar faller platt. Vilken politik som är bäst för den ena och den andra är inte upp till någon kongress att besluta om, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

1
Gruppbild, prisutdelning

Höganäs får Industrins jämställdhetspris

Höganäs AB får priset för sitt ”strategiska och breda arbete” för jämställdhet. Fredrik Emilson, vd: ”Vi är ett inkluderande företag.”

Så ska svenskt stål bli fossilfritt

UTSLÄPPSvensk ståltillverkning står för omkring en tiondel av Sveriges utsläpp av koldioxid. Så här ser den nya tekniken ut.

1

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

DEBATT | ARBETSMILJÖI stället för att prata om hur mycket de regionala skyddsombuden kostar kanske vi ska prata om hur mycket vi sparar åt företagen. I sanktionsavgifter – eller i att människoliv räddas, skriver Linda Forså och Victoria Boström, regionala skyddsombud för IF Metall.

1

Nu är Dagens Arbetsmiljö här

Ny tidningSnart når första numret av den nystartade papperstidningen Dagens Arbetsmiljö läsarna. ”Tidningen ska både avslöja, inspirera och vara ett nyttigt sammanhang för alla som tycker arbetsmiljö är viktigt”, säger chefredaktör Helle Klein.

Anna Jensen Naatikka slutar vid kongressen

IF Metalls förbundssekreterare Anna Jensen Naatikka ställer inte upp till omval vid kongressen nästa år.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.