”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Han fick rätt mot Afa utan fackets hjälp

Den som blir oense med facket står ensam. Det har Jarl Luthander i Årjäng fått erfara. Efter en skada på jobbet har han utkämpat en segdragen kamp mot både försäkringsbolaget Afa och facket för att få de pengar han tycker sig ha rätt till.

Fakta: Skiljenämnd

Om facket och en medlem är oense kan frågan prövas i fackets skiljenämnd. Till skiljenämnden utser facket en ledamot, och medlemmen en. De två ledamöterna utser en ordförande tillsammans. Kan de inte komma överens utser den kansliansvarige ordföranden i Arbetsdomstolen skiljenämndens ordförande.

Jarl Luthander arbetade för en entreprenör till Metso Paper i Karlstad 2001.

– Jag jobbade på en firma som hade en uppsättning pappersmaskiner. Så var det en täckning över en massagrop som brast och jag ramlade ner i ett hål. Jag slog i ryggen illa, fick problem med nacken och svårt att gå, benen somnar. 

Han fick hjälp av IF Metall, och skadan godkändes som arbetsskada av Försäkringskassan. Sedan skar sig relationerna. De senaste åren har han ägnat mycket tid åt att driva egna processer i både domstolar och fackets skiljenämnd.

Det började med att han ville få ersättning för förlorad arbetsinkomst från fackens och arbetsgivarnas gemensamma försäkringsbolag Afa. Han hade ju fått arbetsskadan godkänd. Men fackens juridikbyrå LO TCO Rättsskydd bedömde att ärendet inte var drivbart, och Jarl Luthander stod utan rättshjälp. Då anlitade han själv först en advokat och sedan en arbetsskadekonsult. Tack vare det har han fått ut omkring 1,5 miljoner kronor i förlorad arbetsinkomst, enligt sin egen beräkning.

Jarl Luthander skickade en räkning till IF Metalls dåvarande förbundsordförande Stefan Löfven, med krav att facket skulle betala de kostnader han haft för att driva ärendet själv, cirka 200 000 kronor. IF Metall ville inte betala. Efter många turer skickades ärendet till fackets skiljenämnd.

I och med detta blev LO TCO Rättsskydd, som i början företrädde Jarl Luthander, i stället ombud för IF Metall i tvisten mot honom.

– Försäkringsenheten på LO TCO Rättsskydd bedömde att det inte fanns utsikter till framgång att driva ärendet mot Afa. Sen har Jarl anlitat annan hjälp och lyckats få ut viss ersättning, säger Annett Olofsson, jurist på LO TCO Rättsskydds arbetsrättsenhet.

Då kan man väl säga att LO TCO Rättsskydd gjorde fel bedömning?

– Skiljetvister är inte offentliga. Men jag kan säga så pass mycket att den bedömning som gjordes, den gjordes på ett noggrant och omdömesgillt sätt. Juridik är inte svart-vitt, det är inte matematik, utan man gör en bedömning utifrån tidigare rättsfall.

Men Jarl Luthander såg problem med skiljenämndens utformning. Han ansåg att den var jävig, bland annat med hänvisning till IF Metalls skiljeman Erland Olauson (tidigare förste vice ordförande i LO).

Luthander hänvisar till att Erland Olauson har haft en lägenhet som ägs av IF Metall. Dessutom har Olauson suttit i styrelsen för Afa och varit ordförande för rättsskyddets styrelse.

Erland Olauson själv är av en annan åsikt.

– Jäv är det om man är lierad med ena parten. Jag har ingen anställning hos IF Metall.

Han tycker att om kravet är att ledamöter inte ska ha jobbat för organisationer kopplade till arbetsrättsområdet, så får IF Metall svårt att hitta folk med kunskaper om facket. Lägenheten hyr han inte längre.

– Fram till 2008 hyrde jag en lägenhet av IF Metall. Det är alltså ingen bostadsrätt jag har fått av förbundet, som man kan få intryck av när folk pratar om det här.

Jarl Luthander har försökt få domstol att avgöra frågan om jäv, utan framgång. Då beslutade han sig för att dra sig ur skiljeförfarandet. Han känner inget förtroende för att hans fall kommer att prövas på ett opartiskt sätt.

Dessutom driver Luthander ett parallellt ärende som handlar om att han har fått tinnitus av jobben på pappersbruken.  Också där är arbetsskadan godkänd av Försäkringskassan. Och även i det fallet har tingsrätten gett honom rätt, och beslutat att han har rätt till mer ersättning från Afa.

Att en fackmedlem driver den här typen av processer själv är riskfyllt. Inga kostnader täcks av rättshjälp, förlorar Jarl Luthander kan det stå honom dyrt.

Hur orkar du driva alla de här processerna?  

– De kränker en, de menar att man hittar på saker. Det är så uppenbart att jag har haft rätt till ersättning, varför får jag inte hjälp? Jag har varit på gång att ge upp, när jag fick tendens till hjärtinfarkt i höstas var jag väldigt nära. Men då har det funnits andra arbetsskadade som peppar en, för jag är inte ensam om att gå igenom sånt här.

Lea Skånberg, enhetschef på IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet, säger att facket måste gå på LO TCO Rättsskydds bedömning.

Jarl Luthander fick inte hjälp att driva sitt ärende, men visade sig ha rätt till ersättning. Kan du förstå att han är arg?

– Ja, det är klart jag kan. Och jag är glad att han har fått ut ersättning. Men någonstans måste vi gå på rättsskyddets bedömning. Om vi inte skulle lita på den och i stället driva alla ärenden vidare, då riskerar vi medlemmarnas pengar för något som förmodligen är utsiktslöst att vinna.

Om facket och medlemmen är oense i såna här bedömningar står medlemmen utan rättshjälp. Finns det en brist i systemet?

– Det är ju därför möjligheten till skiljeförfarande finns, så en brist vet jag inte om jag tycker att det är.

 

Läs mer:


at@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Elbilen banar väg för industripolitiken

PERSPEKTIVI dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

ARBETSMILJÖNio av tio tunga industrier har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter inspektioner av 480 kemi- och processintensiva företag.

Tjänstepension

Anders, 22, sparar till pensionen

TjänstepensionNär Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

PensionstipsSatsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

10 frågor om tjänstepension

DA reder utVad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

3

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Politikernas svar om skuggsamhället

SkuggsamhälletDA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Sofia sadlade om till fransstylist

PROFILENSofia Hansemyr tröttnade på jobbet som maskinoperatör på Sandvik. Hon lärde upp sig till fransstylist, startade en salong och sade till sist upp sig.

Avtal 2020

Teknikföretagen byter förhandlingschef

Strax innan avtalsrörelsen inleds på allvar meddelar Teknikföretagen att deras förhandlingschef Anders Weihe slutar.

1

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

1

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

2

Det är vi som får Sverige att funka

KRÖNIKADet råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

1

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Avtal 2020Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

3 000–4 000 husvagnar senare

ÖGONBLICKET Klockan är 10.47 på Solifer Polar i Dorotea.

Bildreportage

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

DA testar: Bästa stolsryggsäckarna

DA testarLånga dagar i skogen kräver en rejäl ryggsäck och en bra stol – lyckligtvis går de att kombinera. På älgjaktens första dag samlades Finntorps jaktlag för att ta reda vilken stolsryggsäck du ska köpa.

Riskerna som skapar dödsolyckor

ArbetsmiljöNär de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Industrin och klimatet

Drönarbild över marken som förbereds för bygget av Northvoltfabriken

Vägen till en ny bilindustri

OmvandlingenI elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKASe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Verktyg med gummi skyddar montörerna

ARBETSMILJÖVibrationsskador har länge plågat svenska industriarbetare. Men kanske finns en enkel lösning? På Volvo i Arvika pågår ett forskningsprojekt för att ta fram verktyg som inte skadar montörerna.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Debatt arbetsmiljö

Dödsolyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

DEBATT | ARBETSMILJÖVad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

1

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.