Det är bra att arbetarna inte bildar fackförening, enligt Electrolux amerikanska talesperson. Svenska IF Metall anser att detta bryter mot företagets löfte att hålla sig neutralt när det gäller organisering.
I fjol öppnade Electrolux en ny fabrik för spisar i Memphis i delstaten Tennessee. I produktionen finns 700 fast anställda och cirka 200 på tidsbegränsade anställningar. Dessa vill facket organisera och få rätten att teckna kollektivavtal.
Eloise Hale.
För några veckor sedan röstade en majoritet av arbetarna nej till att låta International Brotherhood of Electrical Workers föra deras talan. Efter valet förklarade Electrolux talesperson Eloise Hale i ett mail enligt Memphis-tidningen The Commercial Appeal:
”Electrolux är glada över att våra anställda i Memphis är överens om att en fackförening inte behövs på den här fabriken och att de vill fortsätta att arbeta direkt med ledningen”.
Det var inte första gången Eloise Hale uttalade sig om det fackliga valet. Inför omröstningen sa hon till samma tidning: ”Vi tror inte att en fackförening behövs på vår Memphisfabrik. Vi tror att de anställda bör och kan tala för sig själva och att de i fortsättningen vill arbeta nära ledningen – utan inblandning från tredje part.”
Officiellt erkänner Electrolux föreningsfriheten och kollektiva förhandlingar. I koncernens uppförandekod går att läsa: ”Alla anställda har rätt att utöva sina lagstadgade rättigheter när det gäller att bilda, gå med i eller avstå från att gå med i organisationer som företräder deras intressen som anställda. En anställd får inte utsättas för hot eller trakasserier vid fredligt utövande av dessa rättigheter. De anställdas rätt att förhandla kollektivt ska respekteras.”
Hur rimmar uppförandekoden med den amerikanska talespersonens uttalanden att facket inte behövs i Memphis?
– Det finns olika traditioner i olika länder att organisera sig på arbetsplatsen, säger Paul Palmstedt, tillförordnad presschef på Electrolux.
– Vår policy är att det är upp till de anställda om de vill låta sig företrädas av en fackförening eller inte.
De anställdas rätt att förhandla kollektivt ska respekteras står det i uppförandekoden. Här säger Electrolux amerikanska talesperson att facket inte behövs. Acceptabelt?
– Det är brukligt i USA att företaget informerar och argumenterar så att de anställda vet alternativen till en fackförening. Det är vad som har gjorts i USA. Hon har pekat på alternativen till facklig organisering, till exempel olika kommittéer som arbetar nära ledningen.
Företaget ska alltså inte stå neutralt?
– Jo, men man måste få presentera alternativen. Sedan är det upp till de anställda att välja.
Det innebär att en talesperson som Eloise Hale – trots uppförandekoden – är fri att argumentera mot facklig anslutning?
– Det har hon inte gjort.
Före omröstningen säger hon att facket inte behövs i Memphis.
– Hon har presenterat alternativet och argumenterat för det.
Är hon då neutral?
– Det kanske är en tolkningsfråga. Men inget hindrar henne från att presentera alternativen till en fackförening, alltså hur de anställda på olika sätt kan arbeta nära ledningen. Sedan är det upp till de anställda att ta ställning hur de vill ha det.
Utöver uppförandekoderna har Electrolux också ett globalt avtal med facket. Avtalet garanterar de anställdas rätt att organisera sig. Ulf Carlsson, IF Metallare och ledamot av Electrolux bolagsstyrelse säger:
– Jag håller på att ta reda på vad som verkligen har sagts och gjorts i Memphis. Det antyds att företaget försökt påverka omröstningen bland de anställda. Om det stämmer så ser jag det som ett allvarligt hot. Beteendet bryter definitivt mot vårt avtal, i så fall.
Eloise Hale har presenterat alternativen och argumenterat för dem. Är inte det okej?
– Om hon har gjort det så strider det direkt mot allt vad vi står för. Det är i alla fall inte det Electrolux som jag känner.
Erik Andersson, internationell sekreterare på IF Metall, tycker att uttalandena från Electrolux i USA är ”vedervärdiga”.
– Vi begär att företaget undersöker om uttalandena verkligen stämmer. Om de skulle göra det så strider det mot all praxis. Vi har ett globalt avtal och vi har en tradition av gott samarbete med Electrolux.
Utöver det globala avtalet har IF Metall ett sidoavtal med Electrolux där företaget lovar att hålla sig neutralt när anställda vill organisera sig. Avtalet tecknades bland annat för att undvika det som hände för över 25 år i en annan sydstatsfabrik, i Springfield, Tennessee. Där deltog företaget aktivt i en kampanj mot facket. I sidoavtalet förbinder sig Electrolux att ”inte ta initiativ som kan avskräcka anställda från att bilda verkliga fackföreningar”.
Erik Andersson befarar att just det har hänt nu, i Memphis.- Om uttalandena stämmer så är det frestande att tro att företaget inte förhållit sig neutralt till fackets försök att organisera de anställda.
– Under det senaste årtiondet har koncernen flyttat tillverkning från nordstaterna och Kanada till sydstaterna och Mexiko. Eller från områden där facket är starkt till där facket inte finns. Spisarna som idag produceras i Memphis tillverkades tidigare i Quebec i Kanada där lönerna var betydligt högre och där facket organiserade arbetarna.
Enligt The Commercial Appeal lockades Electrolux att etablera sig i Tennesee inte bara på grund av de lägre lönerna. Delstaten ställde upp med stöd till hela investeringskostnaden på motsvarande 1,5 miljarder kronor.
Electrolux har idag elva fabriker i USA. På bara en fabrik har facket lyckats organisera de anställda, i kylskåpsfabriken i St Cloud i nordstaten Minnesota.
2 kommentarer till “Electrolux i USA: Facket behövs inte”
Facket tycker att företaget ska hålla sig neutralt när det gäller anställdas anslutning(eller inte) till facket. Tja, det låter ju bra men då kan väl facket här hemma(i Sverige) försöka bete sig neutralt också, politiskt alltså. Men det klarar de inte. Och medlemmarnas ilska över det vänder man ”dövörat” till för!
Kapitalister förnekar sig inte, arbetarhatet lyser igenom, det sager en hel del om människosynen I USA, samt människosynen inom svenska företag internationellt. Arbetare och fackföreningar klassas som ”kanonmat” Jörgen P. klubbordf IFMetall
Facket tycker att företaget ska hålla sig neutralt när det gäller anställdas anslutning(eller inte) till facket. Tja, det låter ju bra men då kan väl facket här hemma(i Sverige) försöka bete sig neutralt också, politiskt alltså. Men det klarar de inte. Och medlemmarnas ilska över det vänder man ”dövörat” till för!
Kapitalister förnekar sig inte, arbetarhatet lyser igenom, det sager en hel del om människosynen I USA, samt människosynen inom svenska företag internationellt. Arbetare och fackföreningar klassas som ”kanonmat” Jörgen P. klubbordf IFMetall