Industriarbetarnas tidning

Electrolux i USA: ”Facket behövs inte”

10 juni, 2015

Skrivet av

Det är bra att arbetarna inte bildar fackförening, enligt Electrolux amerikanska talesperson. Svenska IF Metall anser att detta bryter mot företagets löfte att hålla sig neutralt när det gäller organisering.

I fjol öppnade Electrolux en ny fabrik för spisar i Memphis i delstaten Tennessee. I produktionen finns 700 fast anställda och cirka 200 på tidsbegränsade anställningar. Dessa vill facket organisera och få rätten att teckna kollektivavtal.

Eloise Hale
Eloise Hale.

För några veckor sedan röstade en majoritet av arbetarna nej till att låta International Brotherhood of Electrical Workers föra deras talan. Efter valet förklarade Electrolux talesperson Eloise Hale i ett mail enligt Memphis-tidningen The Commercial Appeal:

”Electrolux är glada över att våra anställda i Memphis är överens om att en fackförening inte behövs på den här fabriken och att de vill fortsätta att arbeta direkt med ledningen”.

Det var inte första gången Eloise Hale uttalade sig om det fackliga valet. Inför omröstningen sa hon till samma tidning: ”Vi tror inte att en fackförening behövs på vår Memphisfabrik. Vi tror att de anställda bör och kan tala för sig själva och att de i fortsättningen vill arbeta nära ledningen – utan inblandning från tredje part.”

Officiellt erkänner Electrolux föreningsfriheten och kollektiva förhandlingar. I koncernens uppförandekod går att läsa: ”Alla anställda har rätt att utöva sina lagstadgade rättigheter när det gäller att bilda, gå med i eller avstå från att gå med i organisationer som företräder deras intressen som anställda. En anställd får inte utsättas för hot eller trakasserier vid fredligt utövande av dessa rättigheter. De anställdas rätt att förhandla kollektivt ska respekteras.”

Hur rimmar uppförandekoden med den amerikanska talespersonens uttalanden att facket inte behövs i Memphis?

– Det finns olika traditioner i olika länder att organisera sig på arbetsplatsen, säger Paul Palmstedt, tillförordnad presschef på Electrolux.

– Vår policy är att det är upp till de anställda om de vill låta sig företrädas av en fackförening eller inte.

De anställdas rätt att förhandla kollektivt ska respekteras står det i uppförandekoden. Här säger Electrolux amerikanska talesperson att facket inte behövs. Acceptabelt?

– Det är brukligt i USA att företaget informerar och argumenterar så att de anställda vet alternativen till en fackförening. Det är vad som har gjorts i USA. Hon har pekat på alternativen till facklig organisering, till exempel olika kommittéer som arbetar nära ledningen.

Företaget ska alltså inte stå neutralt?

– Jo, men man måste få presentera alternativen. Sedan är det upp till de anställda att välja.

Det innebär att en talesperson som Eloise Hale – trots uppförandekoden – är fri att argumentera mot facklig anslutning?

– Det har hon inte gjort.

Före omröstningen säger hon att facket inte behövs i Memphis.

– Hon har presenterat alternativet och argumenterat för det.

Är hon då neutral?

– Det kanske är en tolkningsfråga. Men inget hindrar henne från att presentera alternativen till en fackförening, alltså hur de anställda på olika sätt kan arbeta nära ledningen. Sedan är det upp till de anställda att ta ställning hur de vill ha det.

Utöver uppförandekoderna har Electrolux också ett globalt avtal med facket. Avtalet garanterar de anställdas rätt att organisera sig. Ulf Carlsson, IF Metallare och ledamot av Electrolux bolagsstyrelse säger:

– Jag håller på att ta reda på vad som verkligen har sagts och gjorts i Memphis. Det antyds att företaget försökt påverka omröstningen bland de anställda. Om det stämmer så ser jag det som ett allvarligt hot. Beteendet bryter definitivt mot vårt avtal, i så fall.

Eloise Hale har presenterat alternativen och argumenterat för dem. Är inte det okej?

– Om hon har gjort det så strider det direkt mot allt vad vi står för. Det är i alla fall inte det Electrolux som jag känner.

Erik Andersson, internationell sekreterare på IF Metall, tycker att uttalandena från Electrolux i USA är ”vedervärdiga”.

– Vi begär att företaget undersöker om uttalandena verkligen stämmer. Om de skulle göra det så strider det mot all praxis. Vi har ett globalt avtal och vi har en tradition av gott samarbete med Electrolux.

Utöver det globala avtalet har IF Metall ett sidoavtal med Electrolux där företaget lovar att hålla sig neutralt när anställda vill organisera sig. Avtalet tecknades bland annat för att undvika det som hände för över 25 år i en annan sydstatsfabrik, i Springfield, Tennessee. Där deltog företaget aktivt i en kampanj mot facket. I sidoavtalet förbinder sig Electrolux att ”inte ta initiativ som kan avskräcka anställda från att bilda verkliga fackföreningar”.

Erik Andersson befarar att just det har hänt nu, i Memphis.- Om uttalandena stämmer så är det frestande att tro att företaget inte förhållit sig neutralt till fackets försök att organisera de anställda.

– Under det senaste årtiondet har koncernen flyttat tillverkning från nordstaterna och Kanada till  sydstaterna och Mexiko. Eller från områden där facket är starkt till där facket inte finns. Spisarna som idag produceras i Memphis tillverkades tidigare i Quebec i Kanada där lönerna var betydligt högre och där facket organiserade arbetarna.

Enligt The Commercial Appeal lockades Electrolux att etablera sig i Tennesee inte bara på grund av de lägre lönerna. Delstaten ställde upp med stöd till hela investeringskostnaden på motsvarande 1,5 miljarder kronor.

Electrolux har idag elva fabriker i USA. På bara en fabrik har facket lyckats organisera de anställda, i kylskåpsfabriken i St Cloud i nordstaten Minnesota.

 

 

2 kommentarer till “Electrolux i USA: Facket behövs inte

  • Facket tycker att företaget ska hålla sig neutralt när det gäller anställdas anslutning(eller inte) till facket. Tja, det låter ju bra men då kan väl facket här hemma(i Sverige) försöka bete sig neutralt också, politiskt alltså. Men det klarar de inte. Och medlemmarnas ilska över det vänder man ”dövörat” till för!

  • Kapitalister förnekar sig inte, arbetarhatet lyser igenom, det sager en hel del om människosynen I USA, samt människosynen inom svenska företag internationellt. Arbetare och fackföreningar klassas som ”kanonmat” Jörgen P. klubbordf IFMetall

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ja till facket vid Electrolux i USA

Ja till facket vid Electrolux i USA

De anställda vid Electrolux spisfabrik i Memphis, USA, har med stor majoritet sagt ja till att företrädas av facket. Det är också en markering mot företagets platschef, som tidigare har sagt att ”facket inte behövs på den här fabriken”.

DA bakgrund: Electrolux växer i fackfientligt land

Electrolux storsatsar i de amerikanska sydstaterna, där facket är under attack från konservativa politiker. Samma politiker som lockar företagen med bidrag i miljardklassen.

50 000 bil­arbetare i strejk

50 000 bil­arbetare i strejk

Uppåt 50 000 bilarbetare vid General Motors i USA går ut i strejk för högre löner och bättre arbetsvillkor. Facket kräver också att företaget återupptar driften vid fabriker som tidigare har stängts.

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metall-ordförande

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metall-ordförande

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metalls ordförande Marie Nilsson på sina nya fabrik i USA i våras. ”En jäkla förolämpning mot oss”, säger Glenn Bergström, IF Metalls representant i Volvo Cars bolagsstyrelse. Företaget säger att det berodde på att det rådde sekretess i fabriken vid tillfället. 

Tullarna en risk för jobbslakt i USA

Tullarna en risk för jobbslakt i USA

Amerikanska bilindustrin varnar nu för följderna av president Donald Trumps importtullar på europeiska bilar. Enligt en rapport riskerar tullarna att leda till jobbslakt – i USA

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

President Trumps nya importtullar kan det bli en hård nöt för svensk stålindustri, som har USA som stor marknad. ”Men det kan ändå bli värst för de amerikanska industriarbetarna – det vet vi sedan förra gången USA införde ståltullar”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys

Bernie Sanders väcker liv i den amerikanska vänstern

Bernie Sanders väcker liv i den amerikanska vänstern

”Fler och fler får upp ögonen för den yvige farbrorn från Vermont. Lyssnar och nickar på talpunkten om att landets läge inte beror på vanliga människors slapphet, utan på snabbt växande klyftor som premierat den ekonomiska eliten på bekostnad av arbetar- och medelklassen. ”

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en unik dom.

Så blir du din egen Bernie Sanders

Så blir du din egen Bernie Sanders

Volvoarbetaren Lars Henriksson erbjuder intresserade politiker en stilanalys som går bortom de stickade vantarna.

Sjuka Samhall

HR styr allt men slipper ta ansvaret

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar äldreboenden, mataffärer och gym. Utan skydd. Lyssna på det inlästa reportaget om Samhalls städare, som glömdes bort i pandemin.

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall har förändrats mycket genom åren. Konflikten mellan uppgiften att erbjuda personer med funktionsnedsättning ett meningsfullt och utvecklande arbete och kraven på lönsamhet har präglat verksamheten under senare år.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.