Industriarbetarnas tidning

Electrolux i USA: ”Facket behövs inte”

10 juni, 2015

Skrivet av

Det är bra att arbetarna inte bildar fackförening, enligt Electrolux amerikanska talesperson. Svenska IF Metall anser att detta bryter mot företagets löfte att hålla sig neutralt när det gäller organisering.

I fjol öppnade Electrolux en ny fabrik för spisar i Memphis i delstaten Tennessee. I produktionen finns 700 fast anställda och cirka 200 på tidsbegränsade anställningar. Dessa vill facket organisera och få rätten att teckna kollektivavtal.

Eloise Hale
Eloise Hale.

För några veckor sedan röstade en majoritet av arbetarna nej till att låta International Brotherhood of Electrical Workers föra deras talan. Efter valet förklarade Electrolux talesperson Eloise Hale i ett mail enligt Memphis-tidningen The Commercial Appeal:

”Electrolux är glada över att våra anställda i Memphis är överens om att en fackförening inte behövs på den här fabriken och att de vill fortsätta att arbeta direkt med ledningen”.

Det var inte första gången Eloise Hale uttalade sig om det fackliga valet. Inför omröstningen sa hon till samma tidning: ”Vi tror inte att en fackförening behövs på vår Memphisfabrik. Vi tror att de anställda bör och kan tala för sig själva och att de i fortsättningen vill arbeta nära ledningen – utan inblandning från tredje part.”

Officiellt erkänner Electrolux föreningsfriheten och kollektiva förhandlingar. I koncernens uppförandekod går att läsa: ”Alla anställda har rätt att utöva sina lagstadgade rättigheter när det gäller att bilda, gå med i eller avstå från att gå med i organisationer som företräder deras intressen som anställda. En anställd får inte utsättas för hot eller trakasserier vid fredligt utövande av dessa rättigheter. De anställdas rätt att förhandla kollektivt ska respekteras.”

Hur rimmar uppförandekoden med den amerikanska talespersonens uttalanden att facket inte behövs i Memphis?

– Det finns olika traditioner i olika länder att organisera sig på arbetsplatsen, säger Paul Palmstedt, tillförordnad presschef på Electrolux.

– Vår policy är att det är upp till de anställda om de vill låta sig företrädas av en fackförening eller inte.

De anställdas rätt att förhandla kollektivt ska respekteras står det i uppförandekoden. Här säger Electrolux amerikanska talesperson att facket inte behövs. Acceptabelt?

– Det är brukligt i USA att företaget informerar och argumenterar så att de anställda vet alternativen till en fackförening. Det är vad som har gjorts i USA. Hon har pekat på alternativen till facklig organisering, till exempel olika kommittéer som arbetar nära ledningen.

Företaget ska alltså inte stå neutralt?

– Jo, men man måste få presentera alternativen. Sedan är det upp till de anställda att välja.

Det innebär att en talesperson som Eloise Hale – trots uppförandekoden – är fri att argumentera mot facklig anslutning?

– Det har hon inte gjort.

Före omröstningen säger hon att facket inte behövs i Memphis.

– Hon har presenterat alternativet och argumenterat för det.

Är hon då neutral?

– Det kanske är en tolkningsfråga. Men inget hindrar henne från att presentera alternativen till en fackförening, alltså hur de anställda på olika sätt kan arbeta nära ledningen. Sedan är det upp till de anställda att ta ställning hur de vill ha det.

Utöver uppförandekoderna har Electrolux också ett globalt avtal med facket. Avtalet garanterar de anställdas rätt att organisera sig. Ulf Carlsson, IF Metallare och ledamot av Electrolux bolagsstyrelse säger:

– Jag håller på att ta reda på vad som verkligen har sagts och gjorts i Memphis. Det antyds att företaget försökt påverka omröstningen bland de anställda. Om det stämmer så ser jag det som ett allvarligt hot. Beteendet bryter definitivt mot vårt avtal, i så fall.

Eloise Hale har presenterat alternativen och argumenterat för dem. Är inte det okej?

– Om hon har gjort det så strider det direkt mot allt vad vi står för. Det är i alla fall inte det Electrolux som jag känner.

Erik Andersson, internationell sekreterare på IF Metall, tycker att uttalandena från Electrolux i USA är ”vedervärdiga”.

– Vi begär att företaget undersöker om uttalandena verkligen stämmer. Om de skulle göra det så strider det mot all praxis. Vi har ett globalt avtal och vi har en tradition av gott samarbete med Electrolux.

Utöver det globala avtalet har IF Metall ett sidoavtal med Electrolux där företaget lovar att hålla sig neutralt när anställda vill organisera sig. Avtalet tecknades bland annat för att undvika det som hände för över 25 år i en annan sydstatsfabrik, i Springfield, Tennessee. Där deltog företaget aktivt i en kampanj mot facket. I sidoavtalet förbinder sig Electrolux att ”inte ta initiativ som kan avskräcka anställda från att bilda verkliga fackföreningar”.

Erik Andersson befarar att just det har hänt nu, i Memphis.- Om uttalandena stämmer så är det frestande att tro att företaget inte förhållit sig neutralt till fackets försök att organisera de anställda.

– Under det senaste årtiondet har koncernen flyttat tillverkning från nordstaterna och Kanada till  sydstaterna och Mexiko. Eller från områden där facket är starkt till där facket inte finns. Spisarna som idag produceras i Memphis tillverkades tidigare i Quebec i Kanada där lönerna var betydligt högre och där facket organiserade arbetarna.

Enligt The Commercial Appeal lockades Electrolux att etablera sig i Tennesee inte bara på grund av de lägre lönerna. Delstaten ställde upp med stöd till hela investeringskostnaden på motsvarande 1,5 miljarder kronor.

Electrolux har idag elva fabriker i USA. På bara en fabrik har facket lyckats organisera de anställda, i kylskåpsfabriken i St Cloud i nordstaten Minnesota.

 

 

2 kommentarer till “Electrolux i USA: Facket behövs inte

  • Facket tycker att företaget ska hålla sig neutralt när det gäller anställdas anslutning(eller inte) till facket. Tja, det låter ju bra men då kan väl facket här hemma(i Sverige) försöka bete sig neutralt också, politiskt alltså. Men det klarar de inte. Och medlemmarnas ilska över det vänder man ”dövörat” till för!

  • Kapitalister förnekar sig inte, arbetarhatet lyser igenom, det sager en hel del om människosynen I USA, samt människosynen inom svenska företag internationellt. Arbetare och fackföreningar klassas som ”kanonmat” Jörgen P. klubbordf IFMetall

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Ja till facket vid Electrolux i USA

Ja till facket vid Electrolux i USA

De anställda vid Electrolux spisfabrik i Memphis, USA, har med stor majoritet sagt ja till att företrädas av facket. Det är också en markering mot företagets platschef, som tidigare har sagt att ”facket inte behövs på den här fabriken”.

DA bakgrund: Electrolux växer i fackfientligt land

Electrolux storsatsar i de amerikanska sydstaterna, där facket är under attack från konservativa politiker. Samma politiker som lockar företagen med bidrag i miljardklassen.

50 000 bil­arbetare i strejk

50 000 bil­arbetare i strejk

Uppåt 50 000 bilarbetare vid General Motors i USA går ut i strejk för högre löner och bättre arbetsvillkor. Facket kräver också att företaget återupptar driften vid fabriker som tidigare har stängts.

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metall-ordförande

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metall-ordförande

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metalls ordförande Marie Nilsson på sina nya fabrik i USA i våras. ”En jäkla förolämpning mot oss”, säger Glenn Bergström, IF Metalls representant i Volvo Cars bolagsstyrelse. Företaget säger att det berodde på att det rådde sekretess i fabriken vid tillfället. 

Tullarna en risk för jobbslakt i USA

Tullarna en risk för jobbslakt i USA

Amerikanska bilindustrin varnar nu för följderna av president Donald Trumps importtullar på europeiska bilar. Enligt en rapport riskerar tullarna att leda till jobbslakt – i USA

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

President Trumps nya importtullar kan det bli en hård nöt för svensk stålindustri, som har USA som stor marknad. ”Men det kan ändå bli värst för de amerikanska industriarbetarna – det vet vi sedan förra gången USA införde ståltullar”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys

Bernie Sanders väcker liv i den amerikanska vänstern

Bernie Sanders väcker liv i den amerikanska vänstern

”Fler och fler får upp ögonen för den yvige farbrorn från Vermont. Lyssnar och nickar på talpunkten om att landets läge inte beror på vanliga människors slapphet, utan på snabbt växande klyftor som premierat den ekonomiska eliten på bekostnad av arbetar- och medelklassen. ”

Två månader under jord

Två månader under jord

Sammanhållningen höll de 33 instängda gruvarbetarna vid liv. De lyftes upp till jordytan med löften om pengar och kändisskap. Tio år senare är de fattiga och besvikna.

Två månader under jord

Sammanhållningen höll de 33 instängda gruvarbetarna vid liv. De lyftes upp till jordytan med löften om pengar och kändisskap. Tio år senare är de fattiga och besvikna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.