”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

DET NYA SAMHALL

”För att vi ska kunna erbjuda alla medarbetare jobb hela dagen över hela landet krävs det att vi alla ser oss som säljare och att vi alltid är nyfikna på fler och mer jobb”, säger Monica Lingegård. Foto: David Lundmark.

”Jag vore naiv om jag sa att allt är perfekt”

Samhalls vd Monica Lingegård betonar i en stor intervju med DA att företaget måste ha en hållbar ekonomi och att man jobbar intensivt för en bra arbetsmiljö. Men: ”Klart det finns medarbetare som kommer i kläm”.

Så stort är  Samhall

Staten äger 100 procent av Samhall, som har 24 000 anställda. 1 200 av dessa är tjänstemän.

Företaget omsatte i fjol  7,5 miljarder. Av dessa kom 4,4 miljarder från staten.

Bidraget från staten har inte höjts sedan 2009, samtidigt som personalkostnaderna har ökat.  Regeringen föreslår 692 miljoner kronor mer för nästa år, extrasumman ska sedan höjas stegvis till drygt 1 miljard år 2020.

4 865 kunder på 622 orter anlitar Samhall.

(Detta är en intervju som gjordes för en månad sedan, inför pressläggningen av nya numret av Dagens Arbete, som också innehåller svar om granaterna från Samhalls distriktschef. Monica Lingegårds svar i SvT på söndagen kan du se här.)

Hur skulle du beskriva Samhalls utveckling från de skyddade verkstäderna till hur det ser ut i dag?

– Vi har klarat av att göra det med respekt. Vi har skolat om industriarbetare till alltifrån lokalvård, sömmerskor, truckförare och gjort det med omsorg och respekt för individen.

Har kraven på Samhalls anställda förändrats under utvecklingen mot ett tjänsteföretag?

– Det är en annan typ av verksamhet i dag. Det är inte uttalat att vi har andra eller högre krav på våra medarbetare. När vi hade de skyddade verkstäderna kunde vi ta in medarbetare i någon typ av förvaring. Det som är viktigt i dag är att om du är på Samhall så måste du ha någon typ av arbetsförmåga.

Finns det uppdrag som Samhall inte ska ta?

– Absolut. Det finns miljöer som är direkt olämpliga. Att ta in ett uppdrag som vi inte kan leverera på blir resursslöseri och ineffektivt.

Har du några exempel?

– Det har jag kanske. Men vi har ganska god koll. Vi avslutar uppdrag när det inte känns bra.

Händer det ofta?

– Nej, det gör det faktiskt inte.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om Samhallpersonal som gjorde sorteringsjobb i återvinningsindustrin. Hur ser det ut i dag?

– I veckan så åkte vi förbi en stor återvinningscentral som vi jobbade med för tio år sedan och då sa vår marknadsdirektör att det där har vi lämnat. När man tittar så förstår man att där ska vi inte vara.

– Vi har uppdrag där vi tar emot mobiltelefoner. Det är någon form av återvinning och returhantering. Men de stora sorteringscentralerna där det kommer in sopor, där är vi inte i dag.

– Vi har lagt en väldigt tydlig tillväxtstrategi. Där är inte just den här lite ruffigare återvinningsindustrin med som en tillväxtbransch hos oss.

Vad innebär tillväxtstrategin för personalen?

– Klart det finns medarbetare som kommer i kläm, som hamnar med arbetsuppgifter som inte passar. Jag hoppas att vi fångar de sakerna och agerar på det.

Samhallanställda som vi pratat med klagar på att stressen och pressen har ökat. Hur ser du på det?

– Man ska vara lyhörd. När vi stängt fabriker hamnar folk i omställning som kan innebära stress. När vi mäter så är stressen störst hos den kategori som inte har tillräckligt att göra.

– Vi behöver bli bättre på daglig styrning. Skulle jag kritisera oss så finns det mycket kvar att göra utifrån planering, schema och arbetsledning. Det jobbar vi hårt med.

Personer vi pratat med säger att om de säger nej till arbetsuppgifter så uppmanas de att sjukskriva sig. Hur ser du på det?

– Jag vill bestämt hävda att det aldrig har hänt. Så funkar det inte.

– Vi är duktiga på att låta folk pröva olika yrken och arbetsuppgifter. Vi förväntar oss att medarbetare gör sitt yttersta för att det ska fungera. Precis som andra företag så har vi medarbetare som inte är beredda att göra det som krävs.

– Det finns ingen rättighet att få lön från Samhall om man inte klarar att jobba.

Vilket arbetsmiljöansvar har ni för er personal som är ute på kunduppdrag?

– Vi gör skyddsronder och inför alla uppdrag så gör vi regelrätta analyser. Jag vågar påstå att det alltid görs. Vi har en nära dialog med våra fackliga för att säkerställa att vi har en god arbetsmiljö även när vi är ute hos kund.

Ett skyddsombud i Göteborg har skrivit ett öppet brev där han kritiserar arbetsmiljön. Ligger det något i kritiken?

– Jag vore naiv om jag sa att allt är perfekt, för så är det inte. Medarbetare kan uppfatta stora utmaningar. I vårt uppdrag ligger det att utmana människor i att testa, våga och kliva utanför sin komfortabla zon. Låta folk prova på olika saker.

Om man inte klarar av att jobba hela dagen?

– Då har man inte heller lön för hela dagen, då är man kanske sjukskriven deltid.

– Vårt uppdrag är tydligt. Har man lön heltid så ska man också klara av att vara på arbetsplatsen heltid.

Statens vinstkrav, hur påverkar det era anställda?

– Det som är viktigt för mig och Samhall är att vi har en hållbar ekonomi. Plus och minus ska gå ihop. Det viktiga är att vi erbjuder utvecklande jobb och har en hållbar ekonomi.

Läs mer:


md@da.se

1Kommentarer

En som vet:

”Personer vi pratat med säger att om de säger nej till arbetsuppgifter så uppmanas de att sjukskriva sig. Hur ser du på det?

– Jag vill bestämt hävda att det aldrig har hänt. Så funkar det inte.”

Väldigt konstigt då jag själv fått de orden till mig av HR i Göteborg, vilket jag även kan bevisa då det finns en ljudupptagning av just det mötet!

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Arbetsmarknadsministern vill bredda Samhall

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill bredda Samhalls verksamhet för att skapa fler jobb och ha större transparens när det gäller statens bidrag till företaget. Apropå DA:s avslöjande om underentreprenörer säger hon: ”Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning.”

8

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall använder underentreprenörer för att klara av stora städkontrakt. ”Samhalls business kan inte vara att sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag”, säger Marco von Peltzer, vd i ett konkurrentbolag och ordförande i Almega FM-företagen.

4

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

Inge har varit anställd på Samhall i över 30 år, men det senaste året har han inte haft några arbetsuppgifter. Han mår dåligt av att inte få jobba, men företaget säger att det är ”väldigt svårt” att hitta något arbete att utföra, eftersom Inge är blind.

6

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

LO: Positivt möte med Samhall

Samhall mötte i dag fredag LO för att diskutera kritiken mot företaget. Båda parter var nöjda efteråt, nu blir det regelbundna möten framöver. ”Bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög”, säger LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson.

”Samhall, ta ansvar för er personal”

DEBATT Vi har under 2017 gjort 140 besök på Samhall, ett företag med 345 medlemmar. Tidsmässigt mer än en heltidstjänst, och helt ohållbart, skriver tre ombudsmän på IF Metall i Blekinge.

6

Samhalls vd vill träffa LO-facken

Samhalls vd Monica Lingegård har tagit initiativ till ett möte med en rad LO-förbund för att diskutera de problem som lyfts fram av DA:s granskning. ”Positivt att Samhall vill föra en dialog”, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson i LO:s Samhallgrupp.

”Stämningen var jäkligt öppen”

Förtroendevalda på Samhall har i dag träffat ledningen på ett extrainsatt möte. ”Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem”, säger Christer Eriksson från IF Metall.

Samhallanställda arbetar ofta i offentliga miljöer. I flera fall har arbetsmiljön varit så kaotisk att skyddsombuden vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

Hälften av dem som lämnar Samhall är tillbaka inom ett år

Samhall mäter framgång i hur många anställda som övergår till vanligt jobb per år. Men cirka hälften av dessa kommer tillbaka till företaget under samma period. Samtidigt kräver staten att fler ska lämna Samhall.

3

Riksdagsledamöter vill fråga LO-fack om Samhall

Efter DA:s granskning av Samhall har ledamöter i arbetsmarknads- och näringsutskotten bjudit in såväl fackförbund som bolagets ledning för att skaffa sig en helhetsbild av företaget.

Facket utbildar på Samhall

Sju LO-förbund gör en satsning på fackligt engagerade inom Samhall. Med start i mars kommer utbildningar att hållas på sex orter från norr till söder.

1

Ministern kräver att Samhall agerar

Efter DA:s granskning av missförhållandena på Samhall säger näringsminister Mikael Damberg att han tar frågan på största allvar: ”Min förväntan på bolaget är att man tar den här kritiken seriöst och för en dialog med olika grupperingar.”

"Bolaget har en hemläxa att göra"

InterpellationVänsterpartiets Ali Esbati lyfte de anställdas rädsla att tala om missförhållanden under fredagens riksdagsdebatt om Samhall. Näringsministern upprepade att han tar kritiken på allvar och att ”bolaget har en hemläxa att göra”.

3

Minister mötte LO-fack om Samhall

Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.

2

Ekonomiskt stöd till Samhall bryter mot EU-regler

Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

När ena chefen inte vet vad den andra gör

GÄSTKRÖNIKAEfter två vändor av arbetsträning på Samhall ställer förre Samhallarbetaren Tony sig frågan: Hur ska Samhalls framtid se ut?​

4

”Dela Samhall i tre enheter”

DebattSamhalls ägare, staten, måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter och trygghet för dem som behöver det mest.

3

Bloggrubrik

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

11

”Samhall har tappat bort sitt uppdrag”

DebattDet är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar, skriver den liberale riksdagsledamoten Bengt Eliasson.

14

Skyddsombudet: "Inga förbättringar på Samhall"

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg. Två gånger har skrivit brev till Samhall om arbetsmiljön och också träffat dess högsta ledning. Han är besviken: ”Jag ser inte att de har genomfört någonting alls.”

”Samhall är inte något för personer med skador”

LÄSARNA BERÄTTAR”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”Människan har hamnat i skymundan.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett urval. 

11

Samhallgranskning blir riksdagsfråga

Nu blir DA:s avslöjade om Samhall en riksdagsfråga. Ali Esbati (V) vill veta vad arbetsmarknadsministern Ylva Johansson tänker göra med anledning av granskningen.

2

Damberg kallar LO till möte om Samhall

Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte för att informera sig om situationen. ”Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster”, säger han i sitt uttalande till DA.

1

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön  

ArbetsmiljölarmSkyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall.

”Ingen dörr får vara oknackad”

BonusFör att förbättra ekonomin har Samhall anställt fler säljare. De som ordnar affärer på nya orter eller i nya branscher kan få bonus.

3

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

”De borde erkänna att de gjort fel”

Samhall ger nu ytterligare en version om de militära granater, som gav de anställda hosta och utslag. Samtidigt säger Carina Engberg, klubbordförande för IF Metall, som själv var med att ta isär granaterna: ”Jag kan bekräfta alla DA:s uppgifter.”

1

Bosse sa nej till stressen

DA GRANSKAR.Samhall ska öka de anställdas effektivitet, färre ska göra samma jobb. Samtidigt ökar sjukskrivningarna bland arbetarna. Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

7

Samhall vill ha effektivare medarbetare

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

11

Läs mer från Dagens Arbete:

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.