Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

Samordnade myndigheter tandlösa utan överrock

13 februari, 2020

Skrivet av

Perspektiv Laglösheten är på allas läppar, men stuprören mellan myndigheter och problem med samordning försvårar arbetet mot arbetslivskriminaliteten, skriver DA:s Elinor Torp inför ett riksdagsseminarium på torsdagen.

Elinor Torp, arbetsmiljöreporter.

Sekretessregler som bromsar och stuprör mellan myndigheter gör att arbetslivets kriminella kommer undan. Dessutom har inte departementen samordnat sig. Men nu verkar politiker i olika utskott ha vaknat. Laglösheten är på allas läppar. I riksdagen hålls på torsdagen ett fullbokat seminarium om arbetslivskriminalitet. Bakom arrangemanget står en tjänstledig ombudsman från facket som sitter i riksdagen för Socialdemokraterna.

”Norge ligger 15 år före oss”, säger Leif Nysmed (S) som också fått med sig ledamöter från Centerpartiet i arrangemanget.

Skillnaden är att det i Sverige saknas överrock. Uppdraget i Norge kommer från statsministern. Dagens Arbete besökte redan för två år sedan A-krimcenter i Norge. Myndigheterna här sitter fysiskt tillsammans på flera platser i landet för att få bort kriminella aktörer som utnyttjar sin arbetskraft och förstör för seriösa företag.

A-krimcenter lyder under statsministern.

Det finns med andra ord en överrock. Inte som i Sverige där uppdragen kommer från olika departement.

”Statsministern sitter centralt med generaldirektör och arbetsmarknadens parter och stämmer av hur verkligheten ser ut på arbetsmarknaden. Vilka problem som dyker upp”, förklarar Leif Nysmed.

Läs också: Kriminella arbetsgivare måste bort.

Före detta statsministern Jens Stoltenberg (S) initierade samverkan och den borgliga regeringen i Norge drev arbetet vidare. Först kallades det för en samverkan mot social dumpning och arbetslivskriminalitet. Nu bara arbetslivskriminalitet. Något LO i Norge opponerat sig emot. I Sverige har inte ens begreppet arbetslivskriminalitet börjat användas fullt ut. Istället kallas den satsning som arbetsmarknadsdepartementet har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att samordna för osund konkurrens. Ett myndighetsgemensamt arbete mot osund konkurrens.

Leif Nysmed jobbar egentligen med bostadsfrågor i civilutskottet. Genom sin bakgrund som yrkesarbetare och facklig i Byggnads är han dock väl bekant med problematiken. Under senare år har han träffat personer från Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och gränspolisen som berättar att den svenska modellen mot arbetslivskriminalitet inte riktigt fungerar. Sekretessreglerna är ett bekymmer och kommer att diskuteras under torsdagen. Myndigheterna kan inte dela information med varandra. Man tolkar också juridiken olika.

Så har skugg­samhället vuxit fram

”Gränspolisen ser till exempel att det kommer in utländsk arbetskraft från tredje land, framför allt från forna Sovjet. De har fått arbetstillstånd på felaktiga grunder i Polen. Migrationsverket borde såklart få uppgift om det, men när gränspolisen lyfter frågan får man till svar: Jamen det finns en dom som säger att den fria rörligheten går före kontroll. Därför gör vi inga efterforskningar”, berättar Leif Nysmed.

Riksdagsseminariet hoppas han leder till att myndigheter i framtiden kör samma spår och att politiken kommer till skott i denna brännheta fråga.

”Någon måste ta ansvar för arbetslivskriminaliten, och det behövs en överrock.”

Splittrad insats mot kriminella företagare

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.