Industriarbetarnas tidning

Så mycket betalar kriminella för sprängmedel

14 april, 2023 - 11:06

Skrivet av Johanna Edström, David Lundmark

Sprängmedel stjäls från byggarbetsplatser och används i sprängdåd.
Dagens Arbete kan avslöja hur mycket de kriminella betalar för dynamiten.

Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från arbetsplatser, ofta av anställda på företagen som smugglat ut sprängmedlet.

I förhör och avlyssning av kriminellas telefonsamtal framgår det att kriminella kan köpa dynamit för cirka 1 400 kronor per kilo. Ett parti med fem kilo dynamit var ute till försäljning för 7 000 kronor.

Beroende på hur sprängladdningen är placerad kan det räcka med bara ett halvt kilo sprängämne för att ödelägga en tvårumslägenhet, enligt uppgifter från Försvarsmakten.

Dagens Arbete har pratat med ”Alex” som har arbetat som bergsprängare. Han har stulit stora mängder sprängmedel från sina arbetsplatser.

– Jag har jobbat, men jag har alltid varit kriminell på sidan om. Ända sedan jag var i yngre tonåren så har jag känt folk som är kriminella. Ofta är det kontakter, förstår du, man känner någon som känner någon och så får man en fråga om man kan sälja.

Så gjorde vi

Dagens Arbete har granskat domar och förundersökningar i Acta Publica.

Där har vi gått igenom förhör och avlyssnade samtal och hittat prisuppgifter vid försäljning och hur mycket som stulits.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.