Ångesten tog över Tommys liv
Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.
Industriarbetarnas tidning
12 april, 2017
Skrivet av Marcus Derland
Volvo Cars kan stå utan stötfångare till flera populära bilmodeller från den 5 maj. IF Metallklubben hos underleverantören Plastal har sagt upp arbetstidsavtalet. Utan ett avtal kan ingen jobba nattskift.
– Det gamla avtalet gjorde att vi fick jobba permanent och schemalagd övertid. Medlemmarna tröttnade, säger Momodou Lamin Sanneh, IF Metalls vice ordförande på Plastal.
IF Metallklubben på Plastal kämpar för att få samma arbetstidsavtal som finns på Volvo Cars i Göteborg. Underleverantören som tillverkar stötfångare har ungefär 400 – 450 anställda i produktionen och ligger intill Volvo Cars i Torslanda.
– Med det nya avtalet som arbetsgivaren föreslagit får vi inte betalt för all tid vi jobbar, säger Momodou Lamin Sanneh.
Redan i januari sades det gamla avtalet upp. Facket och företaget har inte kommit överens om en lösning. Det gamla avtalet gäller fram till 5 maj om inte parterna kommit överens innan.
– Vi vill ha samma avtal som bilarbetarna på Volvo. Företaget har erbjudit mellan 1 500 – 1 700 kronor för tio timmars extra arbete i månaden. Vi har sagt nej. Vi vill ha 2 300 kronor för de timmarna. Redan nu har vi de lägsta lönerna av alla Volvos underleverantörer, säger Momodou Lamin Sanneh.
Enligt facket beordras övertid i stort sett varje dag.
– När vårt arbetstidsavtal går ut går vi ner på stupstocken. Då gäller det centrala avtalet. Inget nattskift och kvällsskiftet går hem två timmar tidigare.
Enligt fackklubben har Volvo Cars en buffert på cirka 150 – 200 stötfångare hos Plastal. Något som räcker för att hålla igång Volvos produktion av XC90, V60 och S90 i ungefär två timmar.
– Om vi inte kör nattskift kommer Volvo att stå still 6,5 timmar varje dygn, säger Momodou Lamin Sanneh.
Han berättar att ilskan är stor bland medlemmarna på Plastal. Medellönen ligger på 22 343 kronor i månaden.
– Egentligen vill vi inte ha bråk. Men vi vill ha rättvisa. Vi har medlemmarna bakom oss, de har röstat för att vi ska gå vidare.
Eftersom företaget och facket på Plastal inte kommit överens har ärendet gått vidare till central förhandling mellan IF Metall och arbetsgivarorganisationen.
– Kommer de tillbaks till oss med ett dåligt avtal kommer vi att säga upp det också, säger Momodou Lamin Sanneh.
Dagens Arbete har varit i kontakt med Maria Wird, HR-ansvarig på Plastal.
Ni har ett uppsagt arbetstidsavtal med IF Metall?
– Det vill jag inte kommentera.
Om ni inte har ett arbetstidsavtal och går ner på stupstocken vad innebär det?
– Vi hoppas innerligt att vi inte ska hamna i den situationen.
Innebär det att ni inte kan leverera till Volvo?
– Nej det behöver det definitivt inte innebära.
Hur stor buffert har ni om ni inte kan köra nattskift?
– Det vill jag inte kommentera, säger Maria Wird.