Därför måste vi lära av Kinas industripolitik
Kajsa Borgnäs: Coronapandemin, klimatkrisen och Kinas stora tekniska framsteg visar att vi behöver en mer aktiv industripolitik.
Industriarbetarnas tidning
10 november, 2017
Skrivet av Pontus Ohlin
Det planerade bioraffinaderiet i Örnsköldsvik engagerar även regeringen. På söndag reser landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) med en delegation till Indien för att träffa Domsjö Fabrikers ägare.
– Jag kommer att påvisa de fördelar som finns i Sverige, säger Sven-Erik Bucht till DA.
Som DA tidigare berättat har Domsjö Fabriker tillsammans med tolv andra företag diskuterat förutsättningarna för ett helt nytt storskaligt bioraffinaderi, där flera olika produkter kan framställas av skogsråvara i stället för olja.
En förhoppning med det tänkta bioraffinaderiet i Ångermanland är att det kommer skapa flera tusentals nya jobb i regionen om det blir av. DA berättade i går att en förstudie nu också gett projektet grönt ljus att fortsätta men kräver investeringar på uppemot 15 miljarder.
Nu återstår att utreda hur finansieringen ska gå till och hur råvarutillgången ska säkras. Först om fem sex år, 2023, beräknar man att bioraffinaderiet skulle kunna köra igång. Det skulle i så fall innebära en av Sveriges största industrisatsningar någonsin.
Att regeringen engagerar sig i frågan och besöker representanter för Domsjö Fabrikers ägare – indiska Aditya Birla – är därför inte så konstigt. Förutom de 5 000 nya jobb som kan bli aktuella i regionen runt Örnsköldsvik, så innebär projektet också en stor satsning på miljön. Detta eftersom det rör sig om drivmedel, bioplast och andra produkter som kan framställas av skogsråvara i stället för olja.
– Ett storskaligt bioraffinaderi är ett väldigt viktigt steg i att kunna gå över till en cirkulär och biobaserad ekonomi, säger Sven-Erik Bucht.
Vad hoppas du med mötet med ägarna?
– Det här är ju en jättestor framtidssatsning som kräver olika kapital, och det här är ju ett företag som vill vara i framkant och har kapital. Om de sedan väljer att gå in i ett sådant här projekt via Domsjöfabriken eller direkt, det vet jag inte.
Vad ska du säga till dem?
– Jag kommer att påvisa de fördelar som finns i Sverige. Det gäller att peka på Sveriges styrkor.
Vilka är det?
– Att Sverige är ett stabilt land på många sätt. Vi har en stabil arbetsmarknad, vi har tillgång på råvaror och vi har en mycket god infrastruktur. Det är ordning och reda i Sverige.
– Det finns många länder som inte har det så. Länder där det vara väldigt oroligt, och då är det också en högre risk att investera där.