”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Det nya Samhall

Här är isärtagna granater inne på Samhall i Nyköping.
Personalen täckte på eget initiativ lådorna med svart plats för att förhindra att färgpulvret skulle sprida sig i lokalen.
Dagens Arbete hittade lådorna med de granater som tagits isär inne på Samhall. De stod uppställda på ett skrotföretag i Oxelösund. Samma företag som anlitade Samhall för att demontera granaterna. Foto: David Lunmark.

”De borde erkänna att de gjort fel”

Nu ger Samhall ytterligare en ny version om granatjobbet. Samtidigt går IF Metalls klubbordförande på Samhall i Nyköping ut och berättar om granatdemonteringen.

– De borde bara erkänna att de gjort fel, säger Carina Engberg.

Dagens Arbete berättade i söndags om hur Samhallanställda fick hosta och utslag av ett färgpulver som spreds när de tog isär ett stort antal militära övningsgranater.

Först sade Samhalls distriktschef att det bara var några få granater som plockats isär, emot instruktionerna. När Dagens Arbetes granskning publicerades sade huvudkontoret i Stockholm att arbetet utförts och att personalen varit nöjd. Senare tillade huvudkontoret att det är ett helt ofarligt arbete.

Det senaste beskedet från huvudkontoret är att det pågått ett ”uppstartsarbete” och att granaterna bara fanns i lokalerna under en vecka.

Dagens Arbete kan nu publicera bilder inifrån Samhall där granaterna plockats isär (tidigare bilder är tagna på skrotfirman dit granaterna skickats från Samhall i Nyköping). De nya bilderna visar demonterade granater med orange färgrester och stora lådor i vilka granatdelarna lagts. Lådorna har täckts med svart plast av personalen för att inte färgpulvret ska yra runt i lokalen.

– Jag kan bekräfta att alla uppgifter som Dagens Arbete rapporterat stämmer, säger Carina Engberg, IF Metalls klubbordförande på Samhall i Nyköping.

Carina Engberg var själv delaktig i arbetet som pågick under maj månad. Hennes arbetsuppgift var att bära fram granater till det bord i tvätteriet där isärtagningen pågick. När demonteringen var klar bar hon bort delarna till olika lådor där hon hällde ner dem.

– Jag jobbar halvtid. Då jobbet pågick var jag där på förmiddagar. Ungefär 6-7 personer satt då runt bordet och tog isär granater.

Flera har vittnat om att de fått hälsoproblem. Har du drabbats?

– Jag fick en besvärlig hosta från pulvret. När jag snöt mig blev näsduken orangefärgad. Nu ska jag kontrollera mina lungor.

Dagens Arbete har tidigare rapporterat att ett 15-tal medarbetare jobbat med granatdemonteringen. Samhalls kommunikationschef Albin Falkmer har meddelat att den siffran inte stämmer. Han skriver i ett mejl att 18 personer befunnit sig i lokalen men att de jobbat med andra arbetsuppgifter.

– Jag vet att minst 18 personer har jobbat med att ta isär granaterna. Förmodligen är det ytterligare några till, säger Carina Engberg.

Vilken granskning gjordes innan granatjobbet togs in?

– Ingen vad jag vet. Möjligen var det några chefer som provade att ta isär granaterna.

Hur länge pågick jobbet?

– Jag är lite osäker på det. Men granaterna stod här några veckor. Som jag minns det pågick arbetet från och till.

Hur många tog ni isär?

– Vi räknade inte. Men jag uppskattar att det var minst 1 000 stycken.

Du är själv IF Metalls klubbordförande och huvudskyddsombud. Varför stoppade du inte jobbet om du själv och andra i personalen mådde dåligt?

– Det blir arbetsvägran direkt om vi säger nej till arbetsuppgifter. Jag var rädd, som så många andra här.

Samhall tog isär granater

Samhall tog isär militära granater. Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när de militära granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes igång. https://da.se/2017/12/har-tog-samhall-isar-granaterna/

Publicerat av Dagens Arbete den 10 december 2017

 

Läs mer:


md@da.se

1Kommentarer

Mikael Lund:

Helt korrekt! Detta måste en av de sämsta dagarna för Samhall Nyköping! Det ledningen snackar om är helt enkelt inte sant och om detta är i linje med vad man kan vänta sig av ett företag där det mesta börjar luta, inte minst personalstyrkan som envist städar på, då är det illa! Hur mycket mer osanningar har då förts genom åren? Hela basen var fullkomligt medveten om dessa granater, så hur tänker chefen då om inte detta skapade oro? Istället för att pudla och kanske förstå att man behöver förutsättningar för vissa jobb, då hade detta knappt hänt, en tanke bara, men förmodligen för komplicerad.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Arbetsmarknadsministern vill bredda Samhall

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill bredda Samhalls verksamhet för att skapa fler jobb och ha större transparens när det gäller statens bidrag till företaget. Apropå DA:s avslöjande om underentreprenörer säger hon: ”Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning.”

8

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall använder underentreprenörer för att klara av stora städkontrakt. ”Samhalls business kan inte vara att sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag”, säger Marco von Peltzer, vd i ett konkurrentbolag och ordförande i Almega FM-företagen.

4

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

Inge har varit anställd på Samhall i över 30 år, men det senaste året har han inte haft några arbetsuppgifter. Han mår dåligt av att inte få jobba, men företaget säger att det är ”väldigt svårt” att hitta något arbete att utföra, eftersom Inge är blind.

6

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

LO: Positivt möte med Samhall

Samhall mötte i dag fredag LO för att diskutera kritiken mot företaget. Båda parter var nöjda efteråt, nu blir det regelbundna möten framöver. ”Bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög”, säger LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson.

”Samhall, ta ansvar för er personal”

DEBATT Vi har under 2017 gjort 140 besök på Samhall, ett företag med 345 medlemmar. Tidsmässigt mer än en heltidstjänst, och helt ohållbart, skriver tre ombudsmän på IF Metall i Blekinge.

7

Samhalls vd vill träffa LO-facken

Samhalls vd Monica Lingegård har tagit initiativ till ett möte med en rad LO-förbund för att diskutera de problem som lyfts fram av DA:s granskning. ”Positivt att Samhall vill föra en dialog”, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson i LO:s Samhallgrupp.

”Stämningen var jäkligt öppen”

Förtroendevalda på Samhall har i dag träffat ledningen på ett extrainsatt möte. ”Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem”, säger Christer Eriksson från IF Metall.

Samhallanställda arbetar ofta i offentliga miljöer. I flera fall har arbetsmiljön varit så kaotisk att skyddsombuden vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

Hälften av dem som lämnar Samhall är tillbaka inom ett år

Samhall mäter framgång i hur många anställda som övergår till vanligt jobb per år. Men cirka hälften av dessa kommer tillbaka till företaget under samma period. Samtidigt kräver staten att fler ska lämna Samhall.

3

Riksdagsledamöter vill fråga LO-fack om Samhall

Efter DA:s granskning av Samhall har ledamöter i arbetsmarknads- och näringsutskotten bjudit in såväl fackförbund som bolagets ledning för att skaffa sig en helhetsbild av företaget.

Facket utbildar på Samhall

Sju LO-förbund gör en satsning på fackligt engagerade inom Samhall. Med start i mars kommer utbildningar att hållas på sex orter från norr till söder.

1

Ministern kräver att Samhall agerar

Efter DA:s granskning av missförhållandena på Samhall säger näringsminister Mikael Damberg att han tar frågan på största allvar: ”Min förväntan på bolaget är att man tar den här kritiken seriöst och för en dialog med olika grupperingar.”

"Bolaget har en hemläxa att göra"

InterpellationVänsterpartiets Ali Esbati lyfte de anställdas rädsla att tala om missförhållanden under fredagens riksdagsdebatt om Samhall. Näringsministern upprepade att han tar kritiken på allvar och att ”bolaget har en hemläxa att göra”.

3

Minister mötte LO-fack om Samhall

Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.

2

Ekonomiskt stöd till Samhall bryter mot EU-regler

Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

När ena chefen inte vet vad den andra gör

GÄSTKRÖNIKAEfter två vändor av arbetsträning på Samhall ställer förre Samhallarbetaren Tony sig frågan: Hur ska Samhalls framtid se ut?​

4

”Dela Samhall i tre enheter”

DebattSamhalls ägare, staten, måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter och trygghet för dem som behöver det mest.

3

Bloggrubrik

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

12

”Samhall har tappat bort sitt uppdrag”

DebattDet är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar, skriver den liberale riksdagsledamoten Bengt Eliasson.

14

Skyddsombudet: "Inga förbättringar på Samhall"

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg. Två gånger har skrivit brev till Samhall om arbetsmiljön och också träffat dess högsta ledning. Han är besviken: ”Jag ser inte att de har genomfört någonting alls.”

”Samhall är inte något för personer med skador”

LÄSARNA BERÄTTAR”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”Människan har hamnat i skymundan.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett urval. 

11

Samhallgranskning blir riksdagsfråga

Nu blir DA:s avslöjade om Samhall en riksdagsfråga. Ali Esbati (V) vill veta vad arbetsmarknadsministern Ylva Johansson tänker göra med anledning av granskningen.

2

Damberg kallar LO till möte om Samhall

Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte för att informera sig om situationen. ”Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster”, säger han i sitt uttalande till DA.

1

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön  

ArbetsmiljölarmSkyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall.

”Ingen dörr får vara oknackad”

BonusFör att förbättra ekonomin har Samhall anställt fler säljare. De som ordnar affärer på nya orter eller i nya branscher kan få bonus.

3

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

Bosse sa nej till stressen

DA GRANSKAR.Samhall ska öka de anställdas effektivitet, färre ska göra samma jobb. Samtidigt ökar sjukskrivningarna bland arbetarna. Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

7

Samhall vill ha effektivare medarbetare

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

11

Forskare: Det måste finnas marginaler i arbetsmiljön

Nya miljöer och många intryck kan skapa problem för anställda med autism och adhd, enligt forskaren Tatja Hirvikoski. "Om individen inte har marginaler, så måste arbetsmiljön ha det."

Läs mer från Dagens Arbete:

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.