Industriarbetarnas tidning

”De borde erkänna att de gjort fel”

13 december, 2017

Skrivet av

Nu ger Samhall ytterligare en ny version om granatjobbet. Samtidigt går IF Metalls klubbordförande på Samhall i Nyköping ut och berättar om granatdemonteringen.

– De borde bara erkänna att de gjort fel, säger Carina Engberg.

Dagens Arbete berättade i söndags om hur Samhallanställda fick hosta och utslag av ett färgpulver som spreds när de tog isär ett stort antal militära övningsgranater.

Först sade Samhalls distriktschef att det bara var några få granater som plockats isär, emot instruktionerna. När Dagens Arbetes granskning publicerades sade huvudkontoret i Stockholm att arbetet utförts och att personalen varit nöjd. Senare tillade huvudkontoret att det är ett helt ofarligt arbete.

Det senaste beskedet från huvudkontoret är att det pågått ett ”uppstartsarbete” och att granaterna bara fanns i lokalerna under en vecka.

Dagens Arbete kan nu publicera bilder inifrån Samhall där granaterna plockats isär (tidigare bilder är tagna på skrotfirman dit granaterna skickats från Samhall i Nyköping). De nya bilderna visar demonterade granater med orange färgrester och stora lådor i vilka granatdelarna lagts. Lådorna har täckts med svart plast av personalen för att inte färgpulvret ska yra runt i lokalen.

– Jag kan bekräfta att alla uppgifter som Dagens Arbete rapporterat stämmer, säger Carina Engberg, IF Metalls klubbordförande på Samhall i Nyköping.

Carina Engberg var själv delaktig i arbetet som pågick under maj månad. Hennes arbetsuppgift var att bära fram granater till det bord i tvätteriet där isärtagningen pågick. När demonteringen var klar bar hon bort delarna till olika lådor där hon hällde ner dem.

– Jag jobbar halvtid. Då jobbet pågick var jag där på förmiddagar. Ungefär 6-7 personer satt då runt bordet och tog isär granater.

Flera har vittnat om att de fått hälsoproblem. Har du drabbats?

– Jag fick en besvärlig hosta från pulvret. När jag snöt mig blev näsduken orangefärgad. Nu ska jag kontrollera mina lungor.

Dagens Arbete har tidigare rapporterat att ett 15-tal medarbetare jobbat med granatdemonteringen. Samhalls kommunikationschef Albin Falkmer har meddelat att den siffran inte stämmer. Han skriver i ett mejl att 18 personer befunnit sig i lokalen men att de jobbat med andra arbetsuppgifter.

– Jag vet att minst 18 personer har jobbat med att ta isär granaterna. Förmodligen är det ytterligare några till, säger Carina Engberg.

Vilken granskning gjordes innan granatjobbet togs in?

– Ingen vad jag vet. Möjligen var det några chefer som provade att ta isär granaterna.

Hur länge pågick jobbet?

– Jag är lite osäker på det. Men granaterna stod här några veckor. Som jag minns det pågick arbetet från och till.

Hur många tog ni isär?

– Vi räknade inte. Men jag uppskattar att det var minst 1 000 stycken.

Du är själv IF Metalls klubbordförande och huvudskyddsombud. Varför stoppade du inte jobbet om du själv och andra i personalen mådde dåligt?

– Det blir arbetsvägran direkt om vi säger nej till arbetsuppgifter. Jag var rädd, som så många andra här.

Samhall tog isär granater

Samhall tog isär militära granater. Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när de militära granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes igång. https://da.se/2017/12/har-tog-samhall-isar-granaterna/

Publicerat av Dagens Arbete den 10 december 2017

 

En kommentar till “De borde erkänna att de gjort fel

  • Helt korrekt! Detta måste en av de sämsta dagarna för Samhall Nyköping! Det ledningen snackar om är helt enkelt inte sant och om detta är i linje med vad man kan vänta sig av ett företag där det mesta börjar luta, inte minst personalstyrkan som envist städar på, då är det illa! Hur mycket mer osanningar har då förts genom åren? Hela basen var fullkomligt medveten om dessa granater, så hur tänker chefen då om inte detta skapade oro? Istället för att pudla och kanske förstå att man behöver förutsättningar för vissa jobb, då hade detta knappt hänt, en tanke bara, men förmodligen för komplicerad.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.