Industriarbetarnas tidning

Trelleborg lägger ner i Sävsjö

20 januari, 2017

Skrivet av

Trelleborg Wheel Systems i Sävsjö flyttar sin tillverkning till Lettland. Facket är helt oförstående.
–Vi går med vinst och har jobbat konstant övertid i flera år, säger Jerker Claesson, verkstadsklubbens ordförande.

31 anställda, varav sju tjänstemän, har varslats om uppsägning från Sävsjöfabriken som tillverkar fälgar till traktorer och skogsmaskiner. Beskedet kom oväntat, enligt facket. Fabriken har haft hög beläggning under många år och ungefär halva personalstyrkan slog i övertidstaket på 200 timmar det senaste året.

– Vi har kört beordrad övertid i månader, jobbat 12 timmar måndag till torsdag, någon extra timme på fredag och ofta också på lördagar. Ingenting tydde på att det skulle gå dåligt för oss, säger Jerker Claesson.

Nyligen kallades han och de andra fackliga representanterna till ett möte med ledningen.

– Där sitter chefer vi tidigare aldrig hade träffat. De presenterar ett underlag som knappt innehöll några siffror. Vi fick veta att vi visserligen gick med vinst men inte med tillräckligt mycket.

Med en omsättning på 85 miljoner kronor gör Sävsjöfabriken en rörelsevinst före räntor och skatt på drygt 5,4 procent.

– Trelleborg kräver 15 procents vinst och det hade vi säkert kunnat uppnå om företaget sett till att investera i fabriken. Nu kör vi med gamla maskiner, varav en del är egentillverkade på plats. Det håller inte.

Flytten till Lettland, skulle enligt den information som facket fick, spara 30 miljoner om året.

– Men vi har ännu inte sett någon kalkyl på hur man kan göra den besparingen. Vi har bett företaget att ta fram ett ordentligt sifferunderlag som vi väntar på.

Trelleborg Wheel System, som ingår i Trelleborg Industri, har redan en tillverkningsenhet i Lettland. I staden Liepaja tillverkas enklare fälgar till gräsklippare.

– Det var tillverkning som flyttades från Danmark av den danske platschef som vi hade fram till häromåret, säger Jerker Claesson.

Han befarar att kvalitén kan försämras om tillverkningen flyttar.

– Vi har många krävande kunder, bland annat tyska traktortillverkare, som är nöjda med vad vi gör och som har mycket stränga kvalitetskrav. Frågan är vad de anser om den här flytten.

I mitten av nästa år ska flytten vara klar, enligt företaget. Den enda kommentar som Trelleborg Wheel Systems vill göra i dag är via ett skriftligt meddelande.

”Anläggningen i Sävsjö har i dag relativt låg lönsamhet trots genomförda effektiviseringar och bedöms inte ha förutsättningar att vara den långsiktigt konkurrenskraftiga verksamheten som krävs för att möta framtidens efterfrågan och behov”, skriver man i ett mejl till Dagens Arbete

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Sparkade Ove får skadestånd – men inte sitt jobb

Sparkade Ove får skadestånd – men inte sitt jobb

Ove Pettersson fick sparken för att han vägrade övertid. Nu säger Arbetsdomstolen att det var fel att avskeda, men att det fanns grund för uppsägning. Ove tilldöms 200 000 kronor i skadestånd från förre arbetsgivaren Benteler. IF Metall ser utslaget som en vinst, arbetsgivaren IKEM anser att man fått rätt i princip.

”Han har gjort det som kollektivavtalet kräver”

Under slutanföranden i Ove Pettersson-rättegången i Arbetsdomstolen argumenterade IF Metall för att Ove hade rätt att säga nej till övertid. Arbetsgivarsidan stod fast vid att det var rätt att sparka honom eftersom hans skäll för att vägra inte var tillräckligt starka.

Oves avsked prövas av AD

I dag inleds rättegången om Ove Pettersson som fick sparken efter att han sagt nej till övertid. Dagens Arbete följer huvudförhandlingen.

Förbundsjuristen: Lagen behöver ändras

Brister i lagen gör det möjligt för arbetsgivare att sparka folk utan saklig grund, hävdar IF Metall. Nu rustar förbundsjuristen för strid i Arbetsdomstolen, AD.

Sa nej till övertid – fick sparken

Industriarbetaren hade förlorat sin son och ytterligare en anhörig. Arbetsgivaren krävde övertid, men mannen sade nej. Då fick han sparken. Nu stämmer IF Metall företaget inför Arbetsdomstolen. Den 50-årige industriarbetaren arbetar hos en underleverantör till fordonsindustrin i Mellansverige. Enligt stämningsansökan som IF Metall lämnat in till Arbetsdomstolen, AD, ville arbetsgivaren att mannen skulle jobba övertid […]

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

”En kalldusch för oss alla!” säger samordnande huvudskyddsombudet Jan Grundelius. 440 anställda på Kvarnsveden berörs.

24 sägs upp på Hylte bruk

24 sägs upp på Hylte bruk

”Man lider med dem som får gå hem”, säger Pappers avdelningsordförande Esa Huttu.

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Alla tankar går till er på Ortviken

Alla tankar går till er på Ortviken

Beskedet att SCA ska lägga ner papperstillverkningen i Ortviken kommer som en kalldusch, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.