Industriarbetarnas tidning

Trelleborg lägger ner i Sävsjö

20 januari, 2017

Skrivet av

Trelleborg Wheel Systems i Sävsjö flyttar sin tillverkning till Lettland. Facket är helt oförstående.
–Vi går med vinst och har jobbat konstant övertid i flera år, säger Jerker Claesson, verkstadsklubbens ordförande.

31 anställda, varav sju tjänstemän, har varslats om uppsägning från Sävsjöfabriken som tillverkar fälgar till traktorer och skogsmaskiner. Beskedet kom oväntat, enligt facket. Fabriken har haft hög beläggning under många år och ungefär halva personalstyrkan slog i övertidstaket på 200 timmar det senaste året.

– Vi har kört beordrad övertid i månader, jobbat 12 timmar måndag till torsdag, någon extra timme på fredag och ofta också på lördagar. Ingenting tydde på att det skulle gå dåligt för oss, säger Jerker Claesson.

Nyligen kallades han och de andra fackliga representanterna till ett möte med ledningen.

– Där sitter chefer vi tidigare aldrig hade träffat. De presenterar ett underlag som knappt innehöll några siffror. Vi fick veta att vi visserligen gick med vinst men inte med tillräckligt mycket.

Med en omsättning på 85 miljoner kronor gör Sävsjöfabriken en rörelsevinst före räntor och skatt på drygt 5,4 procent.

– Trelleborg kräver 15 procents vinst och det hade vi säkert kunnat uppnå om företaget sett till att investera i fabriken. Nu kör vi med gamla maskiner, varav en del är egentillverkade på plats. Det håller inte.

Flytten till Lettland, skulle enligt den information som facket fick, spara 30 miljoner om året.

– Men vi har ännu inte sett någon kalkyl på hur man kan göra den besparingen. Vi har bett företaget att ta fram ett ordentligt sifferunderlag som vi väntar på.

Trelleborg Wheel System, som ingår i Trelleborg Industri, har redan en tillverkningsenhet i Lettland. I staden Liepaja tillverkas enklare fälgar till gräsklippare.

– Det var tillverkning som flyttades från Danmark av den danske platschef som vi hade fram till häromåret, säger Jerker Claesson.

Han befarar att kvalitén kan försämras om tillverkningen flyttar.

– Vi har många krävande kunder, bland annat tyska traktortillverkare, som är nöjda med vad vi gör och som har mycket stränga kvalitetskrav. Frågan är vad de anser om den här flytten.

I mitten av nästa år ska flytten vara klar, enligt företaget. Den enda kommentar som Trelleborg Wheel Systems vill göra i dag är via ett skriftligt meddelande.

”Anläggningen i Sävsjö har i dag relativt låg lönsamhet trots genomförda effektiviseringar och bedöms inte ha förutsättningar att vara den långsiktigt konkurrenskraftiga verksamheten som krävs för att möta framtidens efterfrågan och behov”, skriver man i ett mejl till Dagens Arbete

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Sparkade Ove får skadestånd – men inte sitt jobb

Sparkade Ove får skadestånd – men inte sitt jobb

Ove Pettersson fick sparken för att han vägrade övertid. Nu säger Arbetsdomstolen att det var fel att avskeda, men att det fanns grund för uppsägning. Ove tilldöms 200 000 kronor i skadestånd från förre arbetsgivaren Benteler. IF Metall ser utslaget som en vinst, arbetsgivaren IKEM anser att man fått rätt i princip.

”Han har gjort det som kollektivavtalet kräver”

Under slutanföranden i Ove Pettersson-rättegången i Arbetsdomstolen argumenterade IF Metall för att Ove hade rätt att säga nej till övertid. Arbetsgivarsidan stod fast vid att det var rätt att sparka honom eftersom hans skäll för att vägra inte var tillräckligt starka.

Oves avsked prövas av AD

I dag inleds rättegången om Ove Pettersson som fick sparken efter att han sagt nej till övertid. Dagens Arbete följer huvudförhandlingen.

Förbundsjuristen: Lagen behöver ändras

Brister i lagen gör det möjligt för arbetsgivare att sparka folk utan saklig grund, hävdar IF Metall. Nu rustar förbundsjuristen för strid i Arbetsdomstolen, AD.

Sa nej till övertid – fick sparken

Industriarbetaren hade förlorat sin son och ytterligare en anhörig. Arbetsgivaren krävde övertid, men mannen sade nej. Då fick han sparken. Nu stämmer IF Metall företaget inför Arbetsdomstolen. Den 50-årige industriarbetaren arbetar hos en underleverantör till fordonsindustrin i Mellansverige. Enligt stämningsansökan som IF Metall lämnat in till Arbetsdomstolen, AD, ville arbetsgivaren att mannen skulle jobba övertid […]

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Alla tankar går till er på Ortviken

Alla tankar går till er på Ortviken

Beskedet att SCA ska lägga ner papperstillverkningen i Ortviken kommer som en kalldusch, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

700 jobb i fara när SCA drar ner i Ortviken

700 jobb i fara när SCA drar ner i Ortviken

700 anställda riskerar att förlora jobbet när Ortviken ställer om till massaproduktion.

Detta gäller vid korttidsarbete

Detta gäller vid korttidsarbete

Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.